31 Temmuz 2015 Cuma

Periscope Kapatılabilir

Türkiye'deki sosyal medya yasaklarına bir yenisi daha ekleniyor. Bilişim Hukuku Derneği, canlı yayın yapma programı Periscope'un kapanabileceğini açıkladı.

Ülkemizdeki sosyal medya yasaklarına bir yenisi daha ekleniyor. Daha önce Youtube, Twitter ve Facebook gibi sosyal medya organlarının erişime kapatıldığına şahit olmuştuk.
Sosyal medya üzerindeki en son yasak ise geçtiğimiz günlerde Twitter için uygulanmış fakat bu yasak kısa süre sonra kaldırılmıştı.
Türkiye'deki sosyal medya üzerindeki telif haklarını gözetleyen Bilişim Hukuku Derneği, canlı yayın programı Periscope'un da kapanabileceğini açıkladı.

Bosch Rexroth’un Enerji Cimrisi Konvertörleri

Artan enerji maliyetleri ve çevre dostu üretime yönelik gereksinimler, sanayide önemli bir sorun oluşturuyor. 

Bosch Rexroth, yeni ürünleri EFC 3610 ve EFC 5610 konvertörler ile bu sorunların çözümüne yönelik önemli bir adım attı. Bosch Rexroth’un frekans konvertörleri, elektronik hız kontrolü ve tork kontrolü yoluyla enerji tasarrufuna önemli katkılarda bulunuyor.
Kullanıcı dostu konvertörler karbon emisyonlarını düşürüyor
Enerji alanında giderek artan maliyetler, üreticileri kontrol teknolojisi alanında enerji tasarrufu sağlayan, işletme maliyetlerini ve karbon emisyonlarını düşüren cihazlara yönlendiriyor. Bu kapsamda Rexroth, ekonomik ve kullanıcı dostu olan EFC 3610 ve EFC 5610 frekans konvertörlerini kullanıcıların beğenisine sundu. Her iki konvertör de elektronik hız kontrolü ve tork kontrolü yoluyla müşterilerin enerji tasarrufu ihtiyaçlarına önemli ölçüde katkıda bulunacak. Düşük maliyetli EFC 3610, güvenilir hız kontrolü sağlarken aynı zamanda ihtiyaca göre çıkış verebiliyor. EFC 5610 modeli ise 18,5kW güce kadar yüksek verimli vektör kontrolüyle en uygun tork eğrisi ve yüksek kalkış tork değeri sağlıyor.
Farklı giriş - çıkış ve haberleşme modülleri gibi genişleyebilen opsiyonlara sahip olan iki model de parametre kopyalayabilen bir kontrol paneli ve Modbus haberleşme portu gibi akıllı özelliklerle tasarlandı. Konvertör üzerindeki operatör paneli sayesinde hızlı devreye alma ve çalıştırma işlemleri yapılıyor. Kopyalama fonksiyonuyla, birçok frekans konvertörü kısa bir sürede aynı parametrelere ayarlanabilirken, konvertör üzerindeki potansiyometre ile komut değerleri kolaylıkla değiştiriliyor. Operatör panelindeki beş haneli LCD ekran ise her türlü verinin okunmasını sağlıyor.
Yazılımı sayesinde konvertörler uzaktan çalıştırılabiliyor
EFC 3610 ve EFC 5610 frekans konvertörleri, ücretsiz bilgisayar yazılımıyla kolaylıkla uzaktan devreye alınıp çalıştırılabiliyor. Bilgisayar bağlantısı konvertör üzerindeki USB port ile sağlanıyor. Yazılım ile konvertör hızı, kalkış ve duruş parametreleri ayarlanabilirken, istenildiğinde parametre değerleri de güvenli bir şekilde yedeklenebiliyor.

30 Temmuz 2015 Perşembe

Çapaktan, Granüle Geri Dönüşmüş Ürünler Masaya Yatırılacak

Geri dönüşmüş çapak, granül, offspect, widespect, nearprime malzemelerle ilgili bilgi alışverişi yapılacak.

Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği 14 Mart 2015 tarihinde Resmi Gazete’de yayınlanıp (Sayı: 29295) yürürlüğe girdi.
Bu tebliğ ile ilgili daha önce Vakfımız PAGEV’in yaptığı bilgilendirmelerde;
“Burada göz ardı edilmemesi gereken diğer bir konu; dünyanın geldiği noktada, artık geri dönüşümün durumu, geri dönüşüme bakış ve “yeni ürün” kavramı göz önüne alınmadan, 1980'lerde ana gövdesi oluşan bir mevzuat ile yol alınmaya çalışılmasıdır. Örneğin bugün Türkiye’nin göz bebeği olan Otomotiv Endüstrisinin geldiği noktada, otomobil fabrikaları plastik parça üreticilerine, belirli oranlarda geri dönüştürülmüş malzeme içeren hammadde kullanımı şart koşulmaktadır. Bu konuda daha birçok örnek sayılabilir. Yine koruge boru sektörü bu konuda önemli bir konumdadır.
Esasen geri dönüşüm konusunda Bakanlıkların görüşlerinin doğru bilgilendirme ile oluşması çok önemlidir. Bu sebeple Ekonomi Bakanlığımıza, konunun muhatabı olan tüm paydaşları (ilgili Bakanlıklar, Sivil Toplum Örgütleri, AB temsilcileri, yerli petrokimya firmaları dahil) içeren bir komisyon kurulması, bu komisyonun "Geri Dönüşüm" konusunu, bilimin ve tekniğin geldiği son durumu da göz önüne alarak değerlendirip, 1980’lerde oluşturulmuş, bu tebliği de içeren ana mevzuatın, bu komisyonun elde ettiği sonuçlara göre yenilenmesi ve bu konunun Çevre ve Şehircilik Bakanlığı şartından çıkarılması yönünde başvurumuzu yaptık” denildi.
Geri dönüşmüş çapak, granül, offspect, widespect, nearprime malzemelerle ilgili ithalat sorunlarıyla ilgili olarak 3 Ağustos 2015 Pazartesi günü Saat 18:00'de PAGEV'de bilgi alışverişi toplantısı yapılacak.

Sarten Ambalaj Sırbistan Ofisinin Açılışını Gerçekleştirdi

Sarten Ambalaj yenilenen Sırbistan ofisinin açılışını gerçekleştirdi.

Yenilenen Sırbistan ofisimizin açılışını 29 Temmuz Çarşamba günü gerçekleştirdi. Sarten’in bu ayki uluslararası toplantısına da Sırbistan ofisi ev sahipliği yaptı.
We had an opening ceremony for our renovated Serbia office. And this month Sarten Serbia office hosted our international meeting.

Polikarbon Kaplamalı Yeni Lumia mı Geliyor?

Yeni Lumia telefonuna ait olabilecek görseller sızdırıldı. Yeni Lumia polikarbon kaplama, Snapdragon 810 işlemci ve 5.2 inç Full HD ekranla gelebilir.

Çok yakında olmasa da üst düzey yeni bir Windows Phone'un geleceği biliniyor. Şu sıralar gelen bilgiler sadece söylentiden ibaret olsa da internete düşen görseller yeni Lumia'ya ait olabilir.
Sızan görsellerde kalın butonlarıyla Lumia 735'e çok benzeyen polikarbon kaplamalı bir cihaz görüyoruz. Ancak diğer yandan kamera dizaynı ile cihazın Lumia 1020'ye de benzediğini söyleyebiliriz. Görsellerin yanında gelen diğer bilgi ise cihazın 5.2 inç Full HD ekrana ve Snapdragon 810 işlemciye sahip olduğu yönünde.
Lumia 940 sızdırıldı mı?
Cihazın adının ne olacağı merak konusu iken görseller Lumia 940'ın iddia edilen tasarımına oldukça benzemesine rağmen cihazın işlemcisi Lumia 940 için söylenenden farklı. Lumia 930'un metal kasalı olduğunu da göz önüne alırsak Microsoft'un Lumia 930'un üst modelinde geri adım atmayacağını tahmin edebiliriz.
Görsellerde dikkat çeken bir diğer ayrıntı ise cihazın ön ve arka kısımlarında Nokia logosunun yer alması. Kullanılan kasa eski bir Nokia telefonuna ait olabilir ve yeni donanımların test edilmesi için bu eski kasa kullanılmış olabilir. Bu polikarbon kasalı cihazın gizemi yakında gelecek resmi bir duyuru ile açığa çıkabilir.

29 Temmuz 2015 Çarşamba

Intel’den Depolama Devrimi

Intel, uzun süredir üzerinde çalışmalar yaptığı 3D XPoint teknolojisini tanıttı. 

Intel ve Micron 10 yıldan fazla süredir üzerinde araştırma ve geliştirme faaliyetlerini yürüttükleri, 3D XPoint teknolojisi olarak adlandırılan yeni bellek teknolojisini duyurdular. Bu teknoloji beraberinde getireceği üstün özellikleriyle 1989 yılında ortaya çıkan ve günümüzde de kullanılmaya devam edilen NAND bellek teknolojisinden sonra geliştirilen ilk yeni bellek kategorisi olmuş olacak.
İşte Intel ve Micron’un yeni teknolojisinin avantajları
3D XPoint bellek teknolojisinin en dikkat çeken özellikleri NAND belleklere oranla 1000 kat daha hızlı, 1000 kat daha dayanıklı ve DRAM belleklerden 10 kat daha fazla depolamaya imkan sağlayan bir yapıya sahip olması oldu. 3D XPoint teknolojisi bu özellikleriyle günümüzün DRAM ve flash depolama teknolojilerini aynı anda içinde barındırıyor olacak. Bu sayede, 3D XPoint bellek teknolojisinin akıllı telefonlar, masaüstü bilgisayarlar, dizüstü bilgisayarlar ve diğer bilgisayar sistemlerinde de kullanılmasıyla birlikte bu cihazlarda ciddi oranda performans artışı da sağlanabilecek.
Önümüzdeki yıllarda DRAM ve flash depolama gibi teknolojilere alternatif olacak 3D XPoint’in üretiminde kullanılacak malzemelerin listesini de saklı tutan iki şirket bu teknolojiyi önümüzdeki yıl piyasaya sunmayı amaçlıyor. 3D XPoint teknolojisiin bilgisayarlara entegresi için de ilk etapta PCI Express(PCI-e) arabirimi kullanılacak. İlerleyen etaplarda ise 3D XPoint'in mevcut potansiyelini karşılayamayacak durumda olan PCI Express yerine anakart mimarilerinde değişikliğe gidilerek yeni bağlantı arabirimlerinin geliştirilmesi planlanıyor.

Yerli Oyuncak İçin Adım Atıldı

İthal oyuncağa 5 yılda 3.2 milyar dolar gitti 'yerli' için adım atıldı.

Türkiye, 5 yılda oyuncak ithalatı için 3.2 milyar dolar ödedi. İthalat kalemini azaltmayı hedefleyen Türkiye şimdi yerli oyuncak stratejisini devreye aldı.
Yerli oyuncak üretimi için Erzurum'da Organize Sanayi Bölgesi (OSB) kurulması planlanan Türkiye'de, son 5 yılda bu alanda 2.7 milyar dolarlık dış ticaret açığı verildi. 2010 yılında 472 milyon dolarlık oyuncak ithalatı gerçekleştirilirken, geçen yıl bu tutar yüzde 55 artarak 731 milyon dolara ulaştı. 2010-2014 arasındaki oyuncak ithalatı 3.2 milyar dolar olarak hesaplandı.
Piyasaya Çin hakim
Son 5 yılda en fazla oyuncak ithalatı yapılan ülkelere bakıldığında Çin, diğer ülkelere göre açık ara önde bulunuyor. Çin'den 2010-2014 arasında toplam 2.5 milyar dolar  ithalat gerçekleştirildi.
Plastik sektörü büyük
Organize Sanayi Bölgeleri Üst Kuruluşu (OSBÜK) Başkanı Cahit Nakıboğlu, oyuncak OSB'si kurulması önerisini canı yürekten desteklediklerini belirtti. Nakıboğlu, pek çok kişinin plastik sektöründe olmasına karşın bugüne kadar dikkatleri çekmeyen 'milli oyuncak'ı gündeme getirdiği için Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık'ı tebrik etti.

Altın 984 Dolara Düşebilir

Altındaki problem sadece fiyatların gerilemesi değil. Pek çok insan için kıymetli metal çekiciliğini kaybetti.

Altın piyasasında güven büyük önem arz ediyor. Piyasada madenden çıkarılan veya geri dönüştürülen altının her yıl yalnızca yaklaşık yüzde 60’ı mücevheratta ve endüstriyel uygulamalarda kullanılıyor. Kalan kısım, sikke ve külçe olarak satılıyor. Dolayısıyla yatırımcı talebi zayıfladığında kalan altın için sonuçlar acı verici olabilir.
Londra’daki Societe Generale SA analistlerinden Robin Bhar, “Altın, İspanyol paça pantolon gibi eski moda oldu. Kimse altın istemiyor. Çöküş yaşanmayacak ancak çok da uzak olmayan bir gelecekte daha düşük bir seviyede olacağını düşünüyoruz” dedi.
Altın, 2015 yılının büyük çoğunluğunda düşüş gösterdi. Kıymetli metal, Şubat 2010'dan bu yana en zayıf seviyeye gerilemesinin ardından iki yılın en büyük düşüşünü kaydetmeye ilerliyor.

Ulusal Yeni Fikirler ve Ürünler Araştırma Destek Programı

Programın amacı; ülkemizde ihtiyaç duyulan, teknolojik dışa bağımlılığımızı azaltacak ve ülkemizin rekabet gücünü artıracak ulusal/uluslararası yeni bir ürün/süreç/yöntem, model geliştirme amacına yönelik uygulamalı araştırma ve/veya deneysel geliştirme projelerinin desteklenmesidir.

Proje Süresi
Proje süresi en fazla 18 aydır.
Proje Bütçesi
2015 yılı için, proje destek üst limiti (Burs dahil, Proje Teşvik İkramiyesi (PTİ)*, Kurum hissesi ve yurtdışı araştırmacı giderleri hariç) 200.000 TL’dir. Makine-teçhizat taleplerinin toplam bütçe ile dengeli olması gözetilir. Altyapı oluşturmaya yönelik olan projeler desteklenmez.
Fikrî ve Sinaî Mülkiyet Hakları
Proje yürütücüsü, üçüncü kişi/kişilere ait fikri ve sınai mülkiyet haklarının proje önerisine konu olup olmadığını, proje önerisini sunmadan önce araştırmak ve araştırma sonuçlarını sunmak zorundadır.
Üçüncü kişi/kişilere ait fikri ve sınai mülkiyet haklarının proje önerisine konu olması durumunda;
Proje yürütücüsü, projenin üçüncü kişilerin fikri ve sınai haklarına tecavüz oluşturmadığını taahhüt eder ve varsa ilgili lisans, devir vb. anlaşma metinlerini ibraz eder.
TÜBİTAK’ın üçüncü kişilerin fikri ve sınai mülkiyet hakkı ihlali iddiasıyla herhangi bir hukuki muameleye muhatap kalması, TÜBİTAK’a bir uyarı, idari bir ceza ve/veya herhangi bir müeyyide uygulanması ve/veya uygulanacağının bildirilmesi durumunda proje yürütücüsü TÜBİTAK’ın yanında müdahale ederek sorumluluğu üstlenmekle yükümlüdür. Buna rağmen TÜBİTAK hukuksal bir yaptırımla karşı karşıya kalırsa, TÜBİTAK proje yürütücüsüne rücu eder.
Proje yürütücüsünün kusur ve/veya ihmali nedeniyle üçüncü kişilere ait fikri ve sınai mülkiyet haklarına ilişkin ihlallerin tespit edilmesi durumunda Yönetmelik, Araştırma Projelerinde Uygulanacak İdari ve Mali Esaslar ve ilgili mevzuat hükümleri uygulanır.

Karayolu Taşımacılığında Tam Serbestleşme Sağlanırsa AB İle Ticaret Artacak

Karayolu taşımacılığında 'tam serbestleşme' sağlanırsa Türkiye-AB ticareti 3.5 milyar Euro artacak.

Avrupa Komisyonu için hazırlanan, 'AB ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bir anlaşmanın ekonomik etkileri üzerine bir çalışma' başlıklı araştırmanın sonuçları, 'tam serbestleşme' halinde Türkiye ile AB arasındaki ticaretin 3.5 milyar Euro artacağı ve 39 bin kişiye ilave istihdam yaratılacağına işaret ediyor.
Avrupa Komisyonu’nun Ulaştırma ve Hareketlilik Genel Müdürlüğü tarafından bağımsız bir konsorsiyuma hazırlatılan 'AB ile Türkiye Cumhuriyeti arasında bir anlaşmanın ekonomik etkileri üzerine bir çalışma' başlıklı araştırma ile Türkiye'de kayıtlı karayolu taşımacılık firmalarına AB ülkeleri tarafından uygulanan kota kısıtlamalarının kaldırılması için 'Türkiye-AB arasında ayrı bir karayolu taşımacılığı anlaşmasının imzalanması' seçeneği bilimsel olarak analiz edildi.
Raporun sonuçlarına göre; Türkiye ile AB arasındaki karayolu yük taşımacılığı hizmetinin serbestleştirilmesine ilişkin dört ana senaryodan biri olan 'tam serbestleşme' sağlanması durumunda Türkiye ile Avrupa Birliği arasındaki ticarette 3.5 milyar Euro’luk artış yaşanacak. Türkiye’nin AB’ye yapacağı ihracat 1.9 milyar Euro artarken, AB’nin Türkiye’ye ihracatında ise 1.6 milyar Euro yükseliş kaydedilecek. 'Tam serbestleşme', Türkiye’ye ek 25 bin kişi, AB’ye de ek 14 bin kişilik istihdam sağlayacak.

28 Temmuz 2015 Salı

Proseste Termoplastik Elastomerler

Termoplastik elastomerler (TPE) formları ve reçeteleri POEX çift vidalı extruderler kullanılarak üretilmektedir. 

Termoplastik elastomerler (TPE’ler), plastik ve elastomer özellikleri bir arada tutan yüksek mukavemetli ürünlerdir. TPE’in performans özellikleri, ticari kauçuklara çok benzerlik gösterir. Elastomerik fazı, elastik geri dönüşüm ve yumuşaklık gibi kauçuksu özellikler göstermesini sağlar. Diğer taraftan, termoplastik faz ise, ekstrüzyon, enjeksiyonla kalıplama, üfleme ile şişirme v.b. gibi klasik plastik işleme yöntemleriyle işlenmesine ve termoplastiklerde kullanılan ekipmanların kullanımına izin verir ve de tümüyle geri dönüştürülebilirler. Moleküler yapısı nedeniyle, termoplastik elastomerler elastik özellikleri nedeniyle termoplastik işleme özelliklerine sahiptirler. Bu nedenle ideal kompaund için POEX çift vidalı extruderler uygundur.
Darbe düzenleyici olarak ya da ürün özelliklerini geliştirmek için ikincil plastik proseslerinde veya son ürün imalatında kullanılabilirler.
Başlıca Termoplastik Elestomerler
Termoplastik Vulkanizatlar (TPV), Stiren Blok Kopolimerleri (TPE-S), Termoplastik Poliüretanlar (TPU), Termoplastik Poliolefin Karışımları (TPO), Poliamidler (PEBA), Kopoliesterler (COPE)

Akıllı Çöp Kutuları Wi-Fi Noktası Oluyor

New York City’li bir firma olan BigBelly, şehrin ‘akıllı’ çöp kutularını birer Wi-Fi noktası haline dönüştürmek için belediyeye başvuruda bulundu.

BigBelly’nin hali hazırda şehirde işlettiği akıllı çöp kutuları internet bağlantı noktası olmadan bile dudak uçuklatan cinsten. Güneş enerjisiyle çalışan ileri teknoloji çöp kutuları çöp çok fazla koku yayıyorsa bunu algılayıp çöp toplayıcılarına rapor edebiliyor. Yine aynı şekilde dolduğunu ‘anlayan’ çöp kutusu çöp toplama aracı gelene kadar içindekileri sıkıştırabiliyor.
Akıllı Çöp Kutuları Şimdi Wi-Fi Noktası Oluyor
Şirket başvuruda bulunmadan önce bazı testler de yapmış. Geçtiğimiz kış aylarında iki çöp kutusuna kurulan düzenekte kutuların sinyal kalitesi ölçülmüş. Test sonuçlarına göre kutular 50 – 70 megabit hızlarında internet erişimi sunabiliyor. Kutuların yerde olması da internet bağlantısının gökdelenlerden etkilenmemesine yarıyor. Şirket, çöp kutularının ücretsiz internetin yanında çevredeki insanlara duyurular yapabilecek şekilde geliştirilebileceğinin de altını çiziyor.
Ülkemizde henüz evlerimizde bile bahsi geçen hızları görememiş olsak da, geleceğin nereye doğru gittiğine örnek olması açısından güzel bir örnek diyebiliriz.

Arçelik Uluslararası Satış Hedefini Aşağı Çekti

Arçelik'in ikinci çeyrek net kârı sonrası yıl sonu hedeflerinde hafif revizyona gitti.

Arçelik'in ikinci çeyrek net kârı, ertelenen vergi gelirinin etkisiyle yüzde 102 artışla 326.3 milyon lira olarak gerçekleşirken; şirket yılsonu hedeflerinde hafif revizyona gitti.
Güney Afrika, Rusya ve Ukrayna gibi pazarlarda yaşanan sorunlar nedeniyle uluslararası beyaz eşya satış adedi hedefini aşağı revize eden Arçelik, Türkiye pazarı için beklentisini ise yukarı çekti.
İkinci çeyrekte 165 milyon lira net kâr elde etmesi beklenen Arçelik beklentilerin çok üzerinde net kâr açıkladı.
Arçelik'in yatırımcı sunumunda yer alan değerlendirmede, vergi mahkemesinin yatırım teşvikleri ile ilgili vergi avantajı hesaplama metodunu karara bağlamasının vergi aktifinde olumlu etki yarattığı; buna bağlı olarak ikinci çeyrekte 146 milyon TL net vergi geliri gerçekleştiği belirtildi.
Türkiye satışları arttı
Yurtiçi beyaz eşya pazarında ve televizyon satışlarında güçlü büyüme kaydedildiği belirtilirken; uluslararası pazarlarda ise Fransa'da kanal yeniden yapılandırma etkisi, Güney Afrika, Rusya ve Ukrayna’da ise pazar etkisiyle beyaz eşya satış adetlerinde düşüş yaşandığı kaydedildi.
Şirket daha önce yüzde 6 üzeri olarak öngördüğü uluslararası beyaz eşya satış adedi artış beklentisini "yaklaşık yüzde 2" olarak aşağı revize etti. Türkiye için beyaz eşya satış adedi artış beklentisini ise yüzde 3-5 aralığından "yüzde 5 üzeri"ne çekti.

Suudi Üreticilerin Karı 2. Çeyrekte Azaldı

Büyük ölçekli Suudi Arabistanlı üreticiler bu yılın ikinci çeyreği için mali sonuçlarını açıklamaya başladı. 

Üreticilerin büyük bir kısmı, Nisan-Haziran döneminde ürün fiyatlarındaki düşüşün net karlarını azalttığını belirtti.
Saudi Basic Industries Corporation (SABIC) bu yılın ikinci çeyreğinde net karının azaldığını açıkladı. Şirketin Nisan-Haziran dönemindeki net karı, yıllık bazda %4,5 düşüşle 6,17 milyar Suudi Arabistan riyaline (1,64 milyar dolar) geriledi. SABIC’in karının azalmasının arkasındaki sebep olarak, petrokimya ürünleri için gerileyen fiyatlar gösterildi. Ayrıca, şirketin satışları da Ocak-Mart döneminde arttıktan sonra ikinci çeyrekte yıllık bazda %13’lük bir düşüş kaydetti.
Sipchem’in de ikinci çeyrekteki net karı yıllık bazda %55’lik bir düşüş kaydederek 110,2 milyon riyalde (29,4 milyon dolar) yer aldı. Şirketin karındaki bu düşüş, tesislerinden birini bakım çalışması için durdurmasına ve ürün satış fiyatlarındaki ciddi düşüşe bağlandı.
Tasnee ise 2015 yılının ikinci çeyreğinde 107,7 milyon riyal (28,7 milyon dolar) net zarar kaydetti. Şirket, 2014’ün aynı döneminde 408,3 milyon riyal (108,87 milyon dolar) kar etmişti. Tasnee’nin ikinci çeyrekteki mali sonuçları, yükselen genel ve idari masraflardan ve gerileyen ürün fiyatlarından etkilendi.
Sahara Petrochemical’ın ikinci çeyrekteki karı, yıllık bazda neredeyse %94’lük bir düşüşle, 11,4 milyon riyale (3,04 milyon dolar) geriledi. Zayıf satışlar ve gerileyen ürün faaliyetleri, şirketin karındaki düşüşün temel sebepleri arasında gösterildi. Sahara’nın mali sonuçlarının ayrıca, iştirakleri Al Waha Petrochemical ve Maaden Petrochemical (SAMAPCO) tarafından aynı çeyrekte yürütülen bakım duruşlarından da etkilendiği belirtildi. Al Waha, Al Jubail’de yer alan 450.000 ton/yıl kapasiteli PP tesisini 1 Nisan’da bir ay sürecek bir bakım çalışması için durdurmuştu.
Diğer yandan, PetroRabigh, ikinci çeyrekte net karını neredeyse üçe katladı. Şirketin net karı, 2014’ün ikinci çeyreğinde 172 milyon riyalden (45,86 milyon dolar), bu yılın aynı döneminde 504,9 milyon riyale (134,64 milyon dolar) yükseldi. Şirketin artan karı, belirli ürünler için iyileşen marjlarına bağlandı.

Termoplastik Elastomerlerde İşleme Süreçleri

1- Elastomer                     8- Yumuşatıcı
2- Termoplastik               9- Vakumlu degazör
3- Dolgular                        10- Şekillendirme
4- Yumuşatıcı                   
5- Katkılar
6- Atmosferik degazör
7- Dolgular
Örneğin 50-60 Shore-A sertliğinde TPE-V kompaund yapmak için gerekli formülasyon aşağıdaki tablo gibidir
EPDM   %28
PP          %20
Oil          %35
Dolgu    %12
Katkı      %5

27 Temmuz 2015 Pazartesi

Ambalajda Satış ve Kârlılık Arttı

Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinin sıralandığı İSO 1000 2014 sıralamasında 32’si Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) üyesi, toplam 56 ambalaj sektörü firması yer aldı.

Sonuçları değerlendiren ASD Başkanı Sadettin Korkut, sektörün bu sonucu, geliştirdiği uzun vadeli stratejilerin sonucu aldığını belirtti. Türkiye’nin en büyük sanayi şirketlerinin sıralandığı İSO 500 2014 sıralamasında, ambalaj sektöründen 18’i ASD üyesi, 26 firma yer almıştı. Üretimden satışlar baz alınarak oluşturulan listede ambalaj sektörünün ana tedarikçilerinden Petkim Petrokimya Holding yaklaşık 3,67 milyar TL ile ilk sırada yer alırken, onu 947 milyon TL ile Naksan Plastik, 753 milyon TL ile Sarten Ambalaj, 747 milyon TL ile Köksan, 647 milyon TL ile Modern Karton ve 640 milyon TL ile Korozo Ambalaj takip etmişti.  

İşte Ses Hızından Daha Hızlı Uçak

Ses hızının üzerinde yolculuk eden uçaklar, uzun yıllar sonra yeniden karşımıza çıkacak.

Fransa'nın başkenti Paris’teki Charles de Gaulle Havalimanı’nda yaşanan ve 113 kişinin hayatını kaybetmesine neden olan Concorde kazasının sesten hızlı hava yolculuğunun “fazla masraflı ve tehlikeli” olarak sınıflandırılıp rafa kaldırılmasına neden olmasından tam 15 yıl sonra ABD’li bir firma ses hızının üzerinde yolculuk edecek yeni özel jetler üretmek üzere kolları sıvadı.
Aerion isimli Amerikan uçak üreticisi 12 kişiyi saatte 1837 km hızla taşıyacak özel uçaklar üretmek için sipariş almaya başladıklarını açıkladı.
2019’da test uçuşlarına başlayacak uçağın 120 milyon dolara satılacağı duyuruldu.

Makine Sektörü BTSO'da Buluştu

26. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Durmaz, "4 trilyon dolarlık pazardan 15 milyar dolar alıyoruz" dedi.

Bursa Ticaret ve Sanayi Odası (BTSO) 26. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Durmaz, 4 trilyon dolarlık dünya makine pazarından Türkiye'nin 15 milyar dolar pay aldığını vurgulayarak; "Önümüzde çok geniş bir pazar yelpazesi var. Bu bereketli sektöre birbirimizin ayağına basmadan çalışanlarımızla ve ailelerimizle birlikte sahip çıkalım" dedi.
BTSO'da ağırlıklı olarak makine sektör temsilcilerinin faaliyet gösterdiği 26. Meslek Komitesi'nin ‘Genişletilmiş Sektör Analiz Toplantısı' Oda Hizmet Binası'nda gerçekleştirildi. Toplantıya BTSO Yönetim Kurulu Başkanı Burkay, Bursa Organize Sanayi Bölgesi (BOSB) ve BTSO 26. Meslek Komitesi Başkanı Hüseyin Durmaz, BTSO Yönetim Kurulu Üyeleri Cüneyt Şener ve Fahrettin Gülener ile komite üyeleri katıldı. Hüseyin Durmaz, makine sektörünün dünya ticaretinden 4 trilyon dolar pay aldığını belirterek, "20-30 yıl öncesine göre çok daha iyi bir noktadayız. Ancak 4 trilyon dolarlık pazardan aldığımız pay hala 15 milyar dolar seviyesinde. Önümüzde çok geniş bir pazar yelpazesi var. Bu bereketli sektöre birbirimizin ayağına basmadan çalışanlarımızla ve ailelerimizle birlikte sahip çıkalım" dedi. Durmaz, gelişmiş ülkelerde yapılan toplam ihracatın yüzde 20'sinin makine sektörü tarafından karşılandığını ifade ederek, "Bizler de daha fazla çalışarak, projelerimizi hızlandırarak 100 milyar dolarlık hedefe ulaşabiliriz" diye konuştu.
BTSO'dan Milano'ya özel hazırlık
BTSO Yönetim Kurulu Üyesi Cüneyt Şener, Küresel Fuar Acentesi Projesi kapsamındaki fuar etkinliklerini tüm hızıyla sürdürdüklerini söyledi. Bu kapsamda 5-8 Eylül 2015 tarihleri arasında İtalya'nın Milano kentinde düzenlenecek Makine, Metal İşleme ve Teknoloji Fuarı'nın (EMO) dünyadaki en önemli buluşmalardan birine sahne olacağını dile getiren Şener, BTSO'nun da söz konusu fuara özel organizasyon düzenleyeceğini dile getirdi. BTSO'nun Uluslararası Rekabeti Geliştirme (Ur-Ge) projelerine de değinen Şener, "Firmalarımıza uluslararası rekabet gücü kazandıran projelerimize Ekonomi Bakanlığı'mız da önemli katkılar sağlıyor. Makine sektöründe de kısa süre içerisinde yeni bir Ur-Ge projesini hayata geçirmiş olacağız. Bu destekleri kaçırmayalım" ifadelerini kullandı.

Proseste Yardımcı Ürünler

Genellikle, pigmentler, katkı maddeleri, astarlarla vs. orta dereceden aşırı dereceye kadar yüklenir.

Diğer plastikler modifiye etmek için ikincil operasyonlarda aşırı dereceye kadar yüklenir.
Diğer plastikler modifiye etmek için ikincil operasyonlarda kullanılacak renklerin, katkı maddelerin vs. masterbatch konsantrelerini içerir.
Aynı zamanda sonradan son ürünler son ürünler imal etmek için kullanılacak olan yüksek seviyede doldurulmuş plastikleri içerir.

23 Temmuz 2015 Perşembe

Çelik Sektörü Çin'e Çıkarma Yapacak

Çelik İhracatçıları Birliği'nin (ÇİB) önderliğinde birleşen bir sektörel heyet, dünyanın en büyük çelik üreticisi ve Türkiye'nin uluslararası pazarlardaki rakibi Çin'deki tesislerde incelemelerde bulunacak. 

Birlik açıklamasına göre ÇİB, Türk Çelik Üreticileri Derneği ile birlikte sektörün gelişimi ve ilerlemesi için yürüttüğü çalışmalara devam ediyor.
Son dönemde sektörde yaşanan daralmayı alternatif teknolojileri devreye alarak aşmaya odaklanan sektör, bu konuda dünya çelik üretiminin yarısını gerçekleştiren Çinli çelik üreticileri ile bilgi paylaşımında bulunacak.
Geçen ay düzenlenen Çelik Sektörünün Teknolojik ve Yapısal Dönüşüm Çalıştayı'na katılan Çin'in en büyük çelik grubu MCC, Türk çelik sektörü temsilcilerini ülkelerine davet etmişti.
Bu doğrultuda Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve TÜBİTAK yetkilileri ile birlikte Çelik İhracatçıları Birliği başkanlığındaki sektörel heyet 25 Temmuz-1 Ağustos 2015 tarihleri arasında Çin'i ziyaret edecek.
Program çerçevesinde Türk çelik heyeti, Çin'in modern entegre çelik tesislerinde incelemelerde bulunacak. Bir yanda sıcak metal şarjının yapıldığı elektrik ark ocaklı tesisleri ziyaret edecek heyet; ülkemizde halen üretilmeyen paslanmaz çelik tesisini de ziyaret edecek.
Ayrıca halen kurulmakta olan dünyanın en büyük kapasiteli entegre tesisi de programda yer alacak. Heyet böylece Çin'in çelik sektöründe kullandığı Ar-Ge, yenilik, teknoloji ve mühendislik çalışmaları hakkında detaylı bilgi sahibi olacak.
İlave olarak Türkiye'de elektrik ark ocaklı tesislerden entegre tesislere dönüşüm için gereken yatırım maliyetleri ile ilgili de bilgiler alınacak.

Aptar Gpup, Sesotec Marka Metal Ayırıcılar’a Güvendi

Aptar Gpup, Proses makinelerinin korunmasında Sesotec Marka Metal Ayırıcılar’a güvendi.

Aptar Grup sürekli değişen ambalaj sektöründe 50 yıldan fazla tecrübesiyle dozajlamada global pazar lideridir. Aptar Grup’un en önemli kurumsal hedefi güzellik, ev ve ilaç işletme bölümleri için güvenli ve kararlı ürünler sunmaktır. Bu amaca en yüksek teknoloji kullanılarak ulaşılmayı hedeflemektedir. Aptar Grup  eksiksiz bir gelişme için, tedarik ve üretim proseslerinde kendisi için yüksek standartlar belirlemiştir.
Aptar Grup işletme biriminde parfümler, cilt bakımı ve kozmetik için yenilikçi, güvenilir ve esnek çözümler sunar. Güzellik ürünlerinin ambalajlama sistemlerinde mükemmel bir fonksiyonla birlikte etkileyici bir estetiğin birleştirilmesi gerekmektedir. Aptar Grup, kozmetik endüstrisinin titiz müşterileri için güzellik ürünlerinin ideal şekilde paketlenmesini sağlayan bir ortaktır. Cilt bakım ürünleri için ürün portföyünde sprey pompaları, pompa dağıtıcıları, kapaklar ve vanalar bulunur. Ayrıca Aptar, Fransa Neubourg üretim tesisinde ISO 14001:2004 kalite standartlarında komple paketleme, müşteriye özel çözümler üretmekte ve geliştirmektedir. Küçük ambalajların yanı sıra dozajlama sistemleri ve spreylerin üretimi yapılmaktadır.
Neubourg’daki Aptar Grup üretim tesislerinde Plastik Enjeksiyon prosesi ile parfüm spreylerinin parçaları üretilir. Aptar Grup bu proseste yüksek kalite standartlarını SESOTEC Metal ayırıcılar ile korumaktadır. French Soufflet şirketi bu süreçte Aptar’ı ikna etmek için 6 ay boyunca Aptar’ın deneme işlemi gerçekleştirdi. Protector sisteminin açık bir şekilde birçok avantaj sağladığı görüldü. Mükemmel kalitede ürün çıkışı sağladı. Makine duruş sayılarında azalmalar sağladı. Makine tamir/bakım maliyetleri azaldı. Sonuç olarak çok kısa bir sürede yapılan yatırım geri döndü. SESOTEC, PROTECTOR serisi ile sağladığı mükemmel fiyat/performans değeri ile Aptar Grup’un üretimine değer kattı.
Metal ayırıcı kullanmadan önce, Aptar Grup çoğunlukla Plastik Enjeksiyon makinelerine mıknatıslar yerleştirmekteydi. Ancak mıknatıslar besleme hatlarında bütün metallerin ayrılmasında etkili değildi. Sadece demir esaslı metallerde etkili olmaktaydı.
Bu yüzden Aptar Grup proses makinelerini korumak için beş yıldan fazladır PROTECTOR serisi SESOTEC metal ayırıcıları kullanmaktadır. Bu metal ayırıcılar direkt olarak Plastik Enjeksiyon makinelerinin üzerine kurulur. Bunlar, tüm manyetik ve manyetik olmayan (çelik, paslanmaz çelik, alüminyum, vb.) tüm metalleri ayrıştırabilir. Metal plastik granülün içinde olsa dahi algılayıp ayrıştırabilir.
Aptar’ın fabrika bakım mühendisi ve üretim yöneticisi SESOTEC metal ayırıcılarının kalite güvencesi konusunda önemli bir unsuru olduğunu şu şekilde iletmekteler: “ Biz özellikle bu sistemlerin algılama hassasiyetine ikna olduk. Günlük performans testlerinde plastik enjeksiyon makinelerine daha az metal parçacığın ulaşmasıyla daha güvenilir ve kararlı bir şekilde çalıştığını gördük. Bu şekilde plastik enjeksiyon makinelerini fonksiyonel bozukluklara karşı güvenilir bir şekilde koruduğunu ispat etmiş oldu. Bu sebeple bugüne kadar üretim hatlarımıza 20’den fazla PROTECTOR kurduk.”
Protector uygulama alanlarında yüksek esneklik sağlamaktadır. Örneğin metal ayırıcılar ideal olarak ambalaj sektöründe içecek ve diğer sıvılar için kapak üretimine veya medikal teknolojileri için plastik ürünlerin üretimine uygundur. Metal ayırıcılar arızları önlerler ve böylece plastik işleme makinelerinin verimliliği artar.
PROTECTOR serisi metal ayırıcılar yüksek algılama hassasiyetine sahiptir ve böylece plastik malzemeyi yüksek düzeyde geridönüşüm haline işlerken bile Plastik Enjeksiyon makinelerinin güvenli bir şekilde çalışmasını garanti eder

Proseste Filtre Geometrisi

Delir geometrisi uygulanan granülizasyon metoduna bağlıdır.

Bir filtre kalıbı için, kalıp deliğine girişin iyi bir geometri ile sağlanması koşuluyla, karşı basınç dahil olmak üzere levha performansını belirleyen yalnızca 3 etken vardır. Yukarıda yapılan açıklama için istisnai bir durum ekstrüder ve boşaltım kalıp levhası arasına ayrıntılı yüksek profili akış bloğu yerleştirildiğinde meydana gelir. Bu istisnai durumda akış bloğu kalıp levhasına olan akış oranını değiştirereki erimenin performansını belirleyecektir. Bu referans olarak belirtilen durum için ekstrüderdeki erimenin performansı kalıp levhasının geometrisine bağlı olduğu düşük profili kalıp başına odaklanacağız.

Oyuncak Çalıştayı Ertelendi

T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılacağı Oyuncak Çalıştayı ertelendi.

PAGEV ev sahipliğinde 23 Temmuz, Perşembe günü  Grand Cevahir Hotel’de T.C. Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık’ın katılımıyla gerçekleştirilmesi planlanan “Oyuncak Çalıştayı” Bakan Fikri Işık’ın zorunlu program değişikliği nedeniyle ertelenmiştir.

Nil Nehri'nde Gemi Faciası

Nil Nehri'nde yolcu gemisiyle yük gemisi çarpıştı: En az 15 ölü

Mısır’da Nil Nehri’nde bir yük gemisiyle yolcu gemisi çarpıştı. Başkent Kahire’nin kuzeyinde meydana gelen kazada aralarında iki çocuğun da bulunduğu en az 15 kişi hayatını kaybetti.
AFP’nin haberine göre; Mısır polisi, yük gemisinin kaptan ve kaptan yardımcısını gözaltına aldı. İçişleri Bakanlığı’nın Facebook sayfasından yapılan açıklamada, yolcu gemisindeki 25 yolcudan altısı kurtarılırken, kayıp dört kişiyi arama çalışmalarının sürdüğü belirtildi.
Güvenlik ve hastane kaynakları, yolcu gemisinde çok sayıda çocuğun olduğunu ve yaşları belirtilmeyen iki çocuğun hayatını kaybettiğini açıkladı.

22 Temmuz 2015 Çarşamba

Mardin'de Boru Fabrikasında Korkutan Yangın

Mardin’de bir apartmanın altındaki plastik boru fabrikasında çıkan yangın 5 evde maddi hasara neden oldu.

Mardin merkez Artuklu ilçesi Yenişehir semtinde bulunan bir apartmanın altındaki plastik boru fabrikasında çıkan yangın 5 evde maddi hasara neden oldu. Edinilen bilgiye göre, 13 Mart Mahallesi'nde Emek Barış sitesinin altında plastik boru fabrikasının önünde bulunan plastik borularda yangın çıktı. Vatandaşların ihbarı üzerine olay yerine gelen Mardin Büyükşehir Belediyesi itfaiye ekipleri yangına müdahale etti. Sigara izmaritinden çıktığı öne sürülen yangın, büyümeden söndürüldü. Yangın sonrası boru fabrikasının üstünde bulunan dairelerde maddi hasar oluştu.
Evinde maddi hasar oluşan Ahmet Kılıç, olayı şöyle anlattı: "Evimin altındaki kanalizasyon ve su borularının yanması sonucu bir yangın meydana geldi. Yangında yaklaşık 5 eve büyük zarar verdi. Kapılar pencereler binanın ısı yalıtımı yandı. İtfaiyenin zamanında müdahalesiyle can kaybına neden olmadı. Onun dışında binada ciddi maddi zarara yol açtı. Şikayetçi olacağız. Bunların bedel ödemesi gerekiyor. Buna kim neden olmuşsa cezasını çekmesi gerekiyor. Eşim evdeydi zamanında fark etmeseydi oda can kaybına neden olabilirdi." Mardin polisi, yangınla ilgili soruşturma başlattı.