15 Haziran 2015 Pazartesi

Tema Çin Mallarının Önünü Kesti

Batı Avrupa ülkelerine yılda 300 bin adet gömme rezervuar ihraç eden Tema, Çin’den ithalatın önünü kesti. Yunanistan’da şirketi olan Tema’nın yeni hedefi satın almalarla yurt dışında büyümek.

Tema Yapı Malzemeleri, Vahit ve Sami Uyanık kardeşlerin kurduğu bir şirket... Plastik sifon üreterek iş hayatına atılan iki kardeşin şirketi bugün Türkiye’de ve Batı Avrupa’da tanınmış markalara rezervuar iç takımları satıyor. Yılda 1 milyon 750 bin rezervuar iç takımı üreten Tema, bunun 300 bin adedini ihraç ediyor. Gömme rezervuar ve banyo aksesuarları da üreten şirket, 40 ülkeye ihracat yapıyor. Kriz döneminde Yunanistan’da arazi alan ve Tema Hellas şirket kuran Tema, burayı Avrupa için lojistik üs olarak kullanıyor. Türkiye’de üretilen ürünler buraya gönderilip Avrupa’ya yayılıyor.
İthaller pazar bulamıyor
Gömme rezervuarda Türkiye pazarının 700 bin adet olduğunu, kendilerinin 400 bin adet ürettiğini anlatan Tema’nın kurucularından Sami Uyanık, “Üretimimizin 300 bine yakınını ihraç ediyoruz. Batı Avrupa’nın en köklü markalarına ürün gönderiyoruz. Biz ithal edilen bir ürünü yapıyoruz ve dünyaya satıyoruz. Bizden sonra bu ürünlerde fiyat 350 eurodan 40 eurolara düştü” dedi. Gömme rezervuarı artık Çin’e satacak güçte olduklarını da dile getiren Uyanık, “Türkiye’deki bütün sıhhi tesisatçıların tedarikçisi biziz. Artık Çin’den Türkiye’ye mal gelmiyor çünkü pazar bulamıyor” diye konuştu.
İç pazarda marka algısını güçlendirmek istediklerini sözlerine ekleyen Sami Uyanık, yurtdışında ise yeni satın almalarla büyümek istediklerini vurguladı. Uyanık, şöyle devam etti: “Yunanistan şirketimiz dışında Monaco merkezli Siamp grubuyla ortaklığımız var. Çin, Hindistan, Brezilya gibi ülkelerde şirketleri olan grupla birlikte Türkiye’de üretim yapıyoruz. İç takım ürünlerinde Siamp markasıyla satış yapıyoruz. Yeni ortaklıklar ve satın almalarla rekabet gücümüzü yurt dışına taşımak istiyoruz.”
Çalıştığı yere patron oldu
TEMA’NIN kurucuları Vahit ve Sami Uyanık’ın ilginç bir öyküsü var. Malatyalı olan Uyanık Ailesi, 1970’lerin başında İstanbul’a gelmiş... Vahit Uyanık yatılı okuduktan sonra üniversiteye girer. 1976 yılında Akkurt Plastik’te de işe başlar. 4. Levent’te küçük bir sifon imalathanesi olan şirkette çalışmaya devam ederken 2 yıl sonra firmanın satışı gündeme gelir. Satın alacak kişi ona yüzde 20 hisse verir ve işin başında kalmasını ister.
1985 yılına kadar küçük ortak olarak çalışır. Bu tarihe kadar hissesini de yüzde 50’ye çıkarır. Bir süre sonra ortağı şirketi satmak ister, teklifler alınır ancak ortak onun alıp almak istemediğini sorar. Fırsatı değerlendiren Vahit Uyanık, kardeşi Sami Uyanık ile kauçuk firmalarını satıp şirketi alır.
30 ton su tasarrufu
TEMA Yapı Malzemeleri Genel Koordinatörü Oğuz Odabaşı, yenilikçi ürünleriyle tasarruf ettirdiklerini anlattı. Odabaşı şöyle devam etti: “Rezervuarların su doldurup boşaltmaya yarayan iç takımlarında standar 7.5 litreydi. Biz ilk defa 3-6 litre mekanizmasını yaptık. Yani ihtiyaca göre su kullanımını sağladık. 4 kişilik bir aile 3-6 litre kademeli iç takım kullanarak yılda 30 ton su tasarrufu sağlayabiliyor.”

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder