15 Haziran 2015 Pazartesi

REW Fuarı Hak Ettiği İlgiyi Görmüyor

Bu yıl 11.'si gerçekleştirilen REW fuarında Çinkanlar Kimya'nın Satınalma sorumlusu Haldun Çağatay ile bir röportaj gerçekleştirdik. Haldun Bey REW fuarının hak ettiği değeri görmediğini, bunun sebebinin ise devlet tarafından yapılmayan bir resmi açılışın olmaması olarak değerlendirdi. 

- Haldun Bey sizi tanıyabilir miyiz?
Çinkanlar Kimya'da 18 senedir çalışıyorum. Firmamız atık yağ, atık ambalaj, atık boya, atık toz boya, tehlikeli ve tehlikesiz  hammaddeler olmak üzere Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'ndan lisanslıyız. İşyerimiz İzmir'de. 60 çalışanımız, 12 aracımız var. Kendi atığımızı kendimiz topluyoruz. Ağırlık Ege olmakta birlikte sonrasında İstanbul ve atığın olduğu her bölgeye araç gönderip, atığı alıp tekrar İzmir'deki tesisimize getirtip işliyoruz. Aldığımız araçlar lisanslıdır. Şoför arkadaşların ve araçların yetki belgeleri mevcut. 2015 senesinde, yanıcı ADR ve yanıcı SRC 5 çıktı. Atık işletmemize geldikten sonra Solvent Sıvı Atıklar, ambalajlar ambalaj bölümüne, mal kabulden girdikten sonra sıvılar destilasyon yöntemiyle tankerlere basıldıktan sonra, ürünü ısıtarak damıtıyoruz. İşimiz bu. İşlediğimiz malı işledikten sonra tekrar sanayiye satıyoruz. Biz tesis olarak geri kazanılabilecek malı alıyoruz. Maddi değeri olmayan, sanayide kullanılmayan ürünü kesinlikle almıyoruz.
REW fuarına kaç yıldır katıyorsunuz?
Bu yıl 5. ya da 6. yılımız. Buna uzun yıllar devam etmek istiyoruz, maddi bir beklentimiz yok, amacımız burada diğer firmalarla ve ziyaretçilerimizle tanışmak.
- Fuarda önceki yıllara göre farklı bir hareketlilik var mı?
REW fuarı genel olarak rağbet görmüyor. Bürokrasinin buraya bir ziyareti yok. Resmi açılış yok. Fuarda genelde yabancı firma var. Benim gördüğüm, bizim gibi geri dönüşüm firması pek yok. Sebebi REW fuarı çok katılım olmadığı için olabilir. Biz Türkiye'de 1999 yılında Solvent lisansını aldığımızda bilinmiyordu. Aradan çok uzun zaman geçti. İnsanlar bilinçlendi.
- Son olarak okuyucularımıza vermek istediğiniz bir mesaj var mı?
Son 5 senedir çevre bilinci ve eğitimi olarak, okullarda olsun, birçok yerde geri dönüşümle ilgili, bilinçlendirme yapılıyor bunlar devam etmeli. Son yıllarda geri dönüşümden elde edilen maddelerin bir piyasası oluştu. Eskiden biz atıktan üretim yaptığımız için mal satmakta zorlanıyorduk. Şu anda hammadde pahalı olduğu için bizim geri dönüşüm ürünlerimiz ekonomik olduğu için talep ediyor. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı'nın bu konuda bizi desteklemesini temenni ediyorum.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder