17 Haziran 2015 Çarşamba

PE Fiyatları 2014'ün Başında Güçlü Bir Seyir İzledi

Düzenli Orta Doğulu Tedarikçiler Ocak için artışlar açıkladı. Ancak, çok geçmeden alıcı kanadında bu artışlara karşı bir direnç oluştu.

Zira Amerikan doları TL karşısında peş peşe rekorlar kırarken, tahsilat sorunları ve yoldaki malların varışı pazardaki havayı zayıflattı. Ay ortasına gelindiğinde artık hazır tedarikteki süregelen sıkıntılar pazarın ana gündem maddesi olmaktan çıkmaya başlamıştı. Şubat'ın ilk haftasında Çin'de kutlanacak tatil de güçlü havanın zayıflamasında rol oynadı. Talebin bu durgunluğu  Şubat görünüme gölge düşürecek kadar arttı. Nitekim 30 Ocak itibariyle Avrupa'da 40 £/ Ton düşüşle yapılan etilen kontratı ve Petkim'in AYPE fiyatlarında açıkladığı 25 $/ Tonluk indirim bu beklentileri teyit etmiş oldu.
ChemOrbis fiyat endekslerine göre, hem yurt içi hem de ithal AYPE fiyatları ayın ilk yarısında ortalama 15-20$/ Ton olarak kaydedilen artışları, zayıflayan havayla birlikte ikinci yarıda kaybetti. Benzer şekilde, ithal ve yurt içi LAYPE fiyatları ortalama 55-60$/ Ton arttıktan sonra, ayın ikinci yarısında 30-33$/ Ton geriledi. YYPE filmde ise, ortalama ithal fiyatlar ay başındaki kazanımlarını kaybederek Ocak ayını başladığı noktanın yaklaşık 10$/ Ton üzerinde tamamladı. Diğer ürünlerden farklı olarak, filmlik YYPE fiyatları ilk yarıda 40$/ Ton arttıktan sonra ayın sonuna kadar istikrarlı seyretti. Bu durum hazır YYPE film tedarikinin sıkışık olmasından kaynaklandı. Ayrıca PE piyasasının temel dinamiklerinde de önemli değişiklikler oldu. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder