16 Haziran 2015 Salı

EuPC Toplantısında Hammadde Fiyatları Öne Çıktı

Avrupa Plastik Mamul Üreticileri Birliği'nin (EuPC) 2015 yılı olağan genel kurul toplantısı Polonya’nın Varşova kentinde gerçekleştirildi. 

İki gün süren yoğun bir program çerçevesinde Avrupa'nın birçok ülkesinden gelen 133 katılımcı ile bir dizi toplantılar gerçekleştirilirken ülkemizi PAGDER Genel Sekreteri Selçuk Mutlu temsil etti.
PAGDER Genel Sekreteri Selçuk Mutlu bu seneki toplantılara force majeure konusunun damga vurduğunu ifade ederken Avrupa'nın plastik üreticilerinin hammadde darboğazı ile ilgili polimer üreticilerini inandırıcı bulmadığını ifade etti. Mutlu, “Büyük poliolefin üreticileri zayıf Euro nedeniyle ihracatta artış oldu, bu nedenle pazara hammadde vermekte sıkıntı çekiyoruz diyorlar ve force majeure ilan ediyorlar. Ancak, plastik üreticileri (EuPC) bu durumu eleştiriyor. İş yapamaz hale geldiklerini bildiriyorlar.” dedi.
EuPC Genel Sekreteri Alexandre Dangis'nin belirttiğine göre, plastik ambalaj üreticilerinin hammadde maliyetleri bu kriz nedeniyle yüzde 60'a yakın artış göstermiş bulunuyor.
Fransız Plastik ve Kompozit Federasyonu da bazı üyelerinin üretim hatlarını durdurduklarını bildiriyor. Polimer üreticileri ile yapılan sözleşmeler iptal edilmiş durumda, sözleşmesini devam ettirenler ise iki katına çıkan fiyatlarla hammadde alabiliyorlar.
Alman Plastik Ambalaj Üreticileri ise petrol fiyatları gayet uygun şartlar sunuyorken, plastiğe bağlı diğer sanayiler de bundan kötü yönde etkilenmeye başladığını ifade ediyorlar.
Özetle Avrupa'da plastik üreticileri en önemli maliyet kalemlerini oluşturan hammadde ile ilgili bu sorundan dolayı üretimlerini durdurma noktasına gelmiş bulunuyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder