15 Haziran 2015 Pazartesi

Sıkıştırma Kalıplarının Isıtılması


Sıkıştırma kalıplarında termoset malzemelerin pişirilmesi sıcaklık ve basınç altında olur. Sıkıştırma kalıbının ısıtılması kalıplama işleminin en önemli noktalarından birisidir.

Termoset malzemeler kullanılırken kalıbın ısıtılması iki amaca hizmet eder.
 Sıcaklık, malzemenin yumuşamasına ve basınç altında kalıp boşluğunun şeklini almasını sağlar. Yeterli derecedeki sıcaklık, malzemenin kimyasal değişime uğramasını ve sertleşmesini sağlar.
Sıcaklık, malzemenin cinsine göre tecrübe ile bulunur ya da kataloglardan bakılır.
Yüksek sıcaklık kalıplanan parçada kabarcıkların veya yanık noktaların oluşmasına sebep olur. Düşük sıcaklık malzemenin yeteri kadar yumuşamamasına ve kalıp boşluğunun şeklini almasını engeller. Ayrıca, tam pişme olmayacağından ürün dayanıksız olur. İyi bir sonuç alabilmek için kalıbın sıcaklığını, hammadde için gerekli olan sıcaklıktan ± 3 ºC arasında olması gerekir. Kalıplama sıcaklığı, sadece kullanılacak olan hammaddenin cinsine bağlı olmayıp, işin geometrik yapısına, kalıp tipine, plastik hammaddenin ön biçimlendirme şekline göre de değişir.
Pişirme zamanı, kalıplanacak parçanın pres altında sıkıştırılmaya başlayıp, presin ilerlemesi durduktan, parçanın çıkarılmak amacıyla basıncın ortadan kalkmasına kadar geçen zamana denir. Pişirme zamanı; kullanılan hammaddenin cinsine, kalıplanacak ürünün şekline ve ölçüsüne göre değişir. Küçük ve et kalınlığı az olan parçaların pişirilme zamanı bir veya iki dakika, büyük ve et kalınlığı fazla olan parçaların pişirilme zamanı 15 dakika gibi uzun bir zaman alabilir.
Termoset malzemelerin kalıplanmasında kullanılan kalıplar genellikle elektrikle ısıtılır. Elektrikle ısıtma, temizliği ve bakımının kolaylığı ve ucuzluğundan dolayı tercih edilir. Elektrikle ısıtmada, sıcaklığın istenilen değerlere ulaşması için uzun zaman gerekmesi bu sistemin dezavantajıdır

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder