5 Haziran 2015 Cuma

Karayolu İle Tehlikeli Madde Taşımak Tedbir İstiyor

Karayolu ile tehlikeli madde taşımanın kuralları, ülkemizin de taraf olduğu ADR Anlaşması ile belirlenmiş durumda.

İKMİB, insan sağlığı ve çevre açısından büyük önem taşıyan bu konuyla ilgili son gelişmeler hakkında bilgilendirmek üzere kimya sektörünün ihracatçı firmalarını bir araya getirdi.
Türkiye ihracatının yüzde 85 gibi büyük bir kısmı karayolu taşımacılığı ile yapılıyor. Tehlikeli maddelerin taşınmasına yönelik kurallar ve alınması gereken tedbirler ise özel bir düzenlemeye bağlı. Taşınacak maddenin özelliğine göre ambalajı, etiketlenmesi, taşınacak aracın sahip olması gereken nitelikler, işaretler, plakanın rengi, sürücünün ehliyeti gibi pek çok detay tek tek belirlenmiş durumda. Karayolunda tehlikeli madde taşınmasında yer alan tüm taraflar, olası riskleri göz önünde bulundurarak, hasar ve yaralanmaları önleyecek ya da en aza indirecek tedbirleri almak zorunda. Uymayanlar ise çeşitli cezalarla karşı karşıya.
İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamülleri İhracatçıları Birliği (İKMİB), insan sağlığı ve çevre açısından tehlikeli sonuçlar doğurabilecek kazaların önüne geçilmesi amacıyla, kimya ihracatçılarını bilgilendirmek üzere önemli bir seminer gerçekleştirdi. Seminerde, “Tehlikeli Malların Karayoluyla Uluslararası Taşınmasına ilişkin Avrupa Anlaşması (ADR) çerçevesinde yürürlüğe giren ve Resmi Gazete’de yayımlanan, “Tehlikeli Maddelerin Karayoluyla Taşınması Hakkında Yönetmelik” kapsamında başlatılan yeni uygulamalar ele alındı.
Tehlikeli maddelerin; sertifikalı ambalajlarla, tehlikeli madde taşımacılığı konusunda eğitim almış ve herhangi bir kaza durumunda hangi adımların izleneceğini bilen sürücülerin kullandığı, ADR ve Yönetmelik’te belirtilen işaret, etiket ve turuncu plakalarla donatılmış, “Taşıt Uygunluk Belgesi/ADR Uygunluk Belgesi”ne sahip taşıtlarla yapılması gerekiyor. Bu araçların sürücülerinin Mesleki Yeterlilik Belgelerinin olması da aranan koşullar arasında. ADR ayrıca araç personelinin herhangi bir kaza ya da acil durumda alacağı önlemleri de düzenliyor.
Türkiye Kimya Sanayicileri Derneği (TKSD) Meclis Üyesi Mustafa Bağan, konuyla ilgili olarak uluslararası alandaki gelişmeler, Türkiye’deki uygulamalar ve firmaların ADR Yönetmeliği kapsamında üstlenmeleri gereken yükümlülükler hakkında ihracatçı firmaları aydınlatan bir sunum gerçekleştirdi. Mustafa Bağan, farklı örnekler üzerinden katılımcı firma temsilcilerinin sorularını da yanıtladı. ADR Yönetmeliği çerçevesindeki yeni uygulamalar ile ilgili olarak seminerde konuşan bir diğer isim ise W.L.Gore&Associates (GMBH) Türkiye Satış Sorumlusu Melih Akdeniz’di. 

ADR Yönetmeliği uyarınca firmaların yükümlülükleri ise şöyle sıralandı;
•             Yetki belgesi sahibi olma zorunluluğu
•             Taşıt uygunluk belgesi ve izin alma zorunluluğu
•             Tehlikeli mal taşımacılığı sürücü eğitim sertifikası alma zorunluluğu
•             Tehlikeli madde taşıyan araçlarda bulundurulması gerekli olan belgeler
•             Tehlikeli madde faaliyet belgesi alma zorunluluğu
•             Tehlikeli maddelerin taşınmasında sigorta yaptırma zorunluluğu
•             Tehlikeli madde güvenlik danışmanı istihdam etme

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder