29 Haziran 2015 Pazartesi

WhatsApp Yeni Özellikler ile Geliyor

Anlık mesajlaşma hizmeti WhatsApp, iOS 9 için yeni Beta sürümünü yayınladı. WhatsApp Beta sürümünde birçok yenilik bulunuyor.

Apple, WWDC 15 etkinliğinden sonra geliştiriciler için iOS 9 Beta sürümünü yayınlamıştı. iOS 9 Beta sürümlerinin yayınlanmasından sonra bazı uygulamalar iOS 9 için güncellenme almaya başladı. Bu uygulamalara anlık mesajlaşma hizmeti veren WhatsApp da katıldı.
Kişiye Özel Bildirim
iOS 9 için yayınlanan yeni WhatsApp Beta sürümünde uygulamaya birçok özellik ekleniyor. Bunlardan en önemlisi ise kişiselleştirilebilir bildirim sesi seçmeniz. Artık WhatsApp’ta kişiye özel bildirim sesi atayarak kimden mesaj geldiğini kolayca öğrenebileceksiniz. Ayrıca yeni gelen özellik sayesinde kişiye özel arkaplan resmi atayabileceksiniz.
Tüm mesajları okundu olarak işaretle özelliği ile farklı kişilerden gelen mesajları tek tık ile okundu olarak işaretleyebileceksiniz. Hızlı yanıt özelliği ile WhatsApp uygulamasını açmadan bildirim merkezinden mesajları cevaplayabileceksiniz.
WhatsApp grup mesajlarında olan sessize alma özelliği artık birebir görüşmelerde de kullanılabilecek. Fotoğraf gönderirken düzenleme seçenekleri de yeni güncelleme ile WhatsApp kullanıcılarına sunulacak.
iOS 9 Beta için çıkışını gerçekleştiren WhatsApp v2.12.5.16 sürümünü, şimdilik geliştiriciler tarafından test ediliyor. Önümüzdeki günlerde Beta sürümünün buradaki adreste yer alması bekleniyor.

Japonya’nın Sanayi Üretiminde Sürpriz Gerileme

Japonya’nın sanayi üretimi Mayıs ayında beklentilerin üzerinde düşüş göstererek ekonomik toparlanmayı baltaladı.

Japonya’nın sanayi üretiminde sürpriz gerileme
Japonya’nın sanayi üretimi, nakliye ekipmanları ve otomobil üretiminin yavaşlaması ile Mayıs ayında ekonomist tahminlerinin üzerinde düşüş gösterdi. Dünyanın ikinci en büyük ekonomisinde toparlanma olumsuz etkilendi.
Ticaret Bakanlığı’nın Pazartesi günü yaptığı açıklamaya göre üretim Nisan ayından yüzde 2.2 geriledi. Nisan ayında yüzde 1.2 yükseliş görülmüştü. Ekonomistler yüzde 0.8’lik bir düşüş öngörüyorlardı. Perakende satışlar bir önceki aya göre yüzde 1.7 yükseliş göstererek beklentileri aştı.
Geçen yılki resesyondan gösterilen toparlanma, ivme kaybedildiğine yönelik işaretler veriyor. Öte yandan küresel belirsizlik, Çin’de yavaşlama ve Yunanistan’daki finansal çalkantı ile artıyor. JPMorgan Chase & Co., Japonya için ikinci çeyrek büyüme tahminini geçtiğimiz hafta düşürdü. Kurum, beklentilerde zayıf gelen tüketici harcamaları ve durgun ticaret verilerinin söz konusu kararında etkili olduğunu belirtti ve Japonya ekonomisinin durma noktasına geleceği değerlendirmesi yaptı.
Meiji Yasuda Life Insurance Co. ekonomistlerinden Yuichi Kodama, “Japonya’nın ekonomik büyümesi ikinci çeyrekte kayda değer bir biçimde yavaşlayarak zayıf ihracat ve üretimi yansıtabilir. İhracattaki zayıflık ve yurtiçi piyasada durağan otomobil satışları Mayıs ayı üretim verisine yansıdı” dedi.

PLAST Fuarı 2017 Yılında Gerçekleşecek

2018 yılında yapılması beklenen Plasf Fuarı bir yıl erkene alındı.

PLAST Fuarı 8 – 12 Mayıs 2018’de değil 26-30 Eylül 2017 tarihinde gerçekleşecek ve daha sonra her zamanki üç yılda bir periyodunu yeniden kazanacak.
NPE Fuarı’nın bu yıl Mart ayından 7-11 Mayıs 2018 tarihine taşınması, FEIPLASTIC ile bu yıl yakın tarihlere rastlaması tek neden olmadığı gibi bu kararda etkili olmuştur.
Sektörün bütün kullanıcıları PLAST 2018’in zaten kalabalık geçen önemli fuarlardan biri olacağını biliyor: (Şubat ayında) PLASTINDIA, NPE (sadece Mayıs ayında 2018 den belirtildiği gibi) ve ek olarak CHINAPLAS (Nisan sonunda Şanghay’da ve Mayıs sonunda Guangzhou’da her yıl düzenlenen) ve aynı zamanda daha önce bahsedilen her altı yılda bir düzenlenen FEIPLASTIC (Bienal).
Yukarıdaki bu Alman ve İtalyan üreticileri ve plastik ve kauçuk alanında çalışan herkes için genel olarak daha fazla bilgi için, çok önemli olaylar olduğu bilinmektedir. Bu organizasyon ve reklâmda sektörün temel olan küçük ve orta ölçekli işletmeleri için ekonomik düzeyde büyük çaba harcadılar.
3 yıllık döngümüzü sadece bir kez,  bozmaya karar verdik
Fuar takvimine uygun olarak Eylül 2017’nin son haftasında FIERA MILANO ASSOCOMAPLAST Yönetim Kurulu ve Komitesine yapılan teklifle ‘İtalyan Plastik ve Kauçuk Makine ve Kalıp Üreticileri Derneği’ en iyi çözüm olduğu ortaya çıktı. Mart / Mayıs 2018 yılındaki bu çözüm PLAST Fuarı için olumlu bir izlenim yarattı. Fuarın yürütme organlarının çoğunluğu tatmin etti.
Katılımcıların ilk tepkileri olumlu ve bu kararın ziyaretçi ve katılımcı sayısını artırarak, PLAST fuarını güçlendireceğini umuyoruz.

Otomotiv Devi 150 İşçi Arıyor

Metal sektöründe başlayan eylemlerin Kocaeli’deki en dikkat çeken fabrikası Ford Otosan olmuştu. Biten eylemin ardından 120 işçiyi işten çıkaran Ford Otosan şimdi 150 işçi arıyor.

Önce Bursa’da başlayan daha sonra Kocaeli’ndeki pek çok fabrikaya da sıçrayan metal sektöründeki eylemlerin bitmesini ardından şimdi fabrikalar eleman yapısını düzenlemeye başladı.  Pek çok fabrikada eyleme katılan işçiler işten çıkarılırken yerine yeni işçiler alınıyor. Bunlardan biride eylemlerin en büyüğünün yapıldığı Ford Otosan… Eylemlerin bitmesinin ardından Ford Otosan’a çalışan yaklaşık 120 işçinin işine son verildi. Bu işçilerin yerine yeni işçi alımı yapılmaya başlandı. Ford Otosan, İş Kur üzerinden işçi alımı için ilan verdi. Ford Otosan çeşitli kademelerde çalıştırmak üzere 150 yeni işçi alacak.
ozgurkocaeli.com.tr’de yer alan habere göre alınacak olan yeni işçiler üretim hattında çalıştırılacak. Yeni işçiler için 30 Haziran’da sınav yapacak. Sınav Başiskele’de bulunan The Ness Hotel saat 08:40’da yapılacak. Ford Otosan’ın yansıra, Özka Plastik 100, Atilla Makine 70, 3A İnsan Kaynakları 50 temizlik işçisi, ISS Tesis yönetimi 50 beden işçisi, Radu İnşaat 50 beden işçisi, Cebir Üretim Destek 70 beden işçisi, İka Plastik 26 beden işçisi, Türk Pirelli 10 beden işçisi, Yıldız Entegre 5 teknisyen, 5 forklift operatörü, Hayat Kimya 10 teknisyen, 10 proses işçisi, 5 makine bakımcısı, Federal Mogul 7 teknisyen, 3 dökümcü, Baysan 10 beden işçisi alacak.

3D Baskı İle Kişiselleştirme Dönemi

3DVIA Make ile perakendeciler müşterilerine sanal tasarım deneyimi sağlayabilecekler.

Dünyanın en büyük yazılım şirketlerinden biri olan 3DEXPERIENCE Şirketi Dassault Systèmes, perakende sektörüne yönelik “3DVIA Make” isimli yeni çözümünü tanıttı. Bu yeni çözüm; devasa stok ve uzun gerçekleştirme süreçleri olmaksızın; perakendecilere müşteriye özel ürünler sunmalarını sağlayacak. 3DVIA Make ile perakendeciler artık, müşteri ürünleri için müşteri, perakendeci ve markanın yararlanacağı kişiselleştirme olanaklarını yakalayabilecek.
3DVIA Make ile, perakendeci veya marka internet siteleri içinden, ürünler her bir müşterinin isteğine göre kapsamlı olarak kişiselleştirilebiliyor. Geniş bir ürün stokuna sahip olma ihtiyacı ortadan kaldırılarak siparişler, istendiğinde bir 3D baskıhizmeti sağlayıcı veya yerel ofis tarafından tamamlanabiliyor. Örneğin, bir müşteri bir perakende internet sitesini veya e-mağazayı ziyaret edebilir ve pek çok malzeme, renk, şekil ve tasarım arasından seçim yaparak kişiselleştirilmiş bir ürün yaratabiliyor. Müşteri, seçili ürünü satın almadan önce 360 derecelik bir görüş açısıyla değerlendirebiliyor. Tamamen kişiselleştirilmiş benzersiz bir ürün siparişi izleyen bir kaç gün içinde 3D yazıcı kullanılarak basılıp gönderilebiliyor.
Dassault Systèmes’ 3DEXPERIENCE platformu üzerinde çalışan 3DVIA Make uygulamasının ilk hedefi kuyumculuk, oyuncak ve aksesuar alanları olacak. Ürünün maliyeti minimum ve gerçekleşen işlemler tarafından belirlenen bir gelir paylaşımı modeline dayanıyor.
Dassault Systèmes 3DVIA CEO'su Vincent Picou şunları söyledi: "Bu çözüm ticari kurumların internet sitelerine entegre ederek müşterilerine sanal tasarım deneyimi sağlamalarına olanak sağlayan ilk 3D çözüm. 3DVIA Make, 3D teknolojisini tüketici pazarına taşırken önümüzdeki yıllarda bazı perakende alanlarında devrim yapma potansiyelini taşıyor.”

Avrupa Komisyonu, AB Kozmetik Tüzüğü'ndeki Değişiklikleri WTO’ya Bildirdi

Avrupa Komisyonu, 1223/2009 sayılı AB Kozmetik Tüzüğü’nde yapmayı planladığı değişiklikleri Dünya Ticaret Örgütü’ne (WTO) bildirdi. Bu değişiklikler şunlar:

•             potasyum hidroksitin (KOH) belirli kullanımlarına izin verilmesi
•             trimetilbenzoil difenilfosfin oksitin (TPO) profesyonel kullanımına izin verilmesi
•             dietilen glikol monoetil eterin (DEGEE) kullanımının kısıtlanması
•             2010 yılında kozmetik ürünlerinde kullanımının otomatikmen yasaklanması nedeniyle Quaternium-15’in tüzüğün Ek V’indeki izin verilen koruyucular listesinden çıkarılması
Komisyon değişikliklerin bu yılın son çeyreğinde yapılmasının planlandığını bildirdi.

26 Haziran 2015 Cuma

Altın Haftalık Kaybını Azaltıyor

Altın, Yunanistan açmazının da etkisiyle haftalık kaybını azaltıyor.

Altın, Yunanistan krizinde dünkü müzakerelerden de sonuç çıkmaması sonrası, Mart'tan bu yana gördüğü en büyük haftalık kaybı azaltıyor. Paladyum gerileyerek, 2008'den bu yana kaydedilen en uzun süreli kayıp dönemine yaklaştı.
Spot altın yüzde 0,2 değer kazanarak, Singapur saati ile 14:56'da ons başına 1,175.36 dolar oldu. Altın böylece 5 günlük kaybı sonlandırdı ve bu hafta yaşadığı düşüş yüzde 2,2'ye çekti.

Çevrem Plastik Alevlere Teslim Oldu

İstanbul'un Başakşehir ilçesinde plastik fabrikasında yangın çıktı. Fabrikanın deposunda çıkan yangın korku ve paniğe neden oldu. 

Vatandaşlar İtfaiye ekiplerinin geç gelmesini iddia ederek tartışma yaşandı. Yangın itfaiye ekiplerinin 1,5 saatlik çalışmasıyla tamamen söndürüldü.
Yangın, saat 20.00 sıralarında Kayabaşı Mahallesi Fabrikalar Mevkii'nde bulunan Çevrem Plastik Fabrikası'nın deposu olarak kullanılan binanın bahçesinde çıktı. Deponun çevresindeki duvarı yükseltmek amacıyla yapılan kaynak çalışması sırasında, geri dönüşüme yollanmak üzere bahçeye konulan plastik atıkları ve kimyevi maddelerin üzerine kıvılcım düştü. Bahçedeki malzemeler bir anda alev aldı. Çalışanlar alevleri söndürmeye çalıştılar. Tüm çabalara rağmen yangın büyüyünce, itfaiyeye haber verildi. Olay yerine çok sayıda itfaiye ekibi sevk edildi. 
Ekiplerle Geç Geldiniz Tartışması
Olay yerine gelen itfaiye ekipleri söndürme çalışmalarına başlarken, çevre fabrikadaki bazı işçiler geç kaldıkları gerekçesiyle itfaiye erleriyle tartıştı. Tartışmanın büyümesi üzerine olay yerine polis ekipleri sevk edildi. Polisin müdahalesinin ardından itfaiye ekipleri söndürme çalışmalarına devam etti. Alevlerin kontrol altına alınamaması nedeniyle yangına müdahalede iş makineleri de kullanıldı. Yaklaşık 1,5 saat süren çalışmaların ardından yangın tamamen kontrol altına alındı.
Yangının çıktığı plastik deponun karşısında bulunan matbaanın sahibi Azmi Soylu, itfaiyenin yangına geç geldiğini iddia ederek, 'İtfaiyeyi aradım, itfaiye telefonu açmadı. Buradan özel arabamı yollatıp itfaiye çağırttım. Burası kağıt fabrikası, yanma tehlikesi vardı. Buraya itfaiyeciler geldiğinde soğutma yapmalarını istedim, kimse benimle ilgilenmedi. Polise söyledim, onlar da ilgilenmedi. Sonra mavi elbiseli bir beye yaklaştım. 'Polis mi, zabıta mısınız" dedim. Beni itti. Yakasında polis olduğuna dair hiçbir şey yok. Beni öncelikle darp etti, sonrasında küfür etti. Kardeşime biber gazı sıktı. Biz burada malımızı kurtarmaya çalışıyoruz. Alevler içinde uğraşıyoruz. Burası biber gazı sıkılacak yer midir' Bizleri korusun diye varlar, bizi dövsünler diye değil..." şeklinde konuştu.

Plastik Güvenliktir

Özellikle iş hayatında ihtiyacımız olan güvenlik ekipmanlarını istenilen dayanım ve ergonomi ile üretebilmektir. 

Plastikler yolcu güvenliği için de önemlidir. Emniyet kemerleri, çocuk araç koltukları ve hava yastıkları tamamen plastikten üretilmektedir.

İSO: Sanayide Sorunlar Çözülecek

İSO, sanayide ‘katma değer odaklı üretim’e geçiş ve kârları eriten ağırfinansman giderleri için İstanbul Ticaret Üniversitesi ile proje başlattı.

Geçtiğimiz hafta açıklanan İSO 500 sonuçlarını değerlendiren İstanbul Sanayi Odası (İSO) Başkanı Erdal Bahçıvan, sanayide rakamlara da yansıyan temel sorunlara çözüm için İstanbul Ticaret Üniversitesi ile iki alanda işbirliği başlattıklarını söyledi. Büyük kuruluşlarda Ar – Ge harcamalarının binde 7.4 düzeyinde olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, birinci çalışmanın bu konuda olduğunu, üniversite ile “katma değerli üretim odaklı” sanayi yapısını geliştirmek için, “Sanayi Politikaları ve Kalkınma Merkezi” kurma çalışmaları yürüttüklerini açıkladı. Bahçıvan, ikinci işbirliği alanının da finansman konusunda olduğunu, yine Ticaret Üniversitesi ile ‘Finansal İnovasyon’ konusunda çalışacaklarını söyledi. Bilindiği gibi İSO 500 sonuçları, “finansman giderlerinin sanayicinin kar ortağı olduğunu” ortaya koymuştu.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclisi haziran ayı olağan toplantısı, “İSO 500 Aynasından Ekonomi ile Sanayimizdeki Ana Sorunlar ve Çözüm Yolları” gündemi ile gerçekleştirildi. İSO Başkanı Erdal Bahçıvan, açılışta yaptığı konuşmada, sanayinin temel sorunlarına değindikten sonra bu sorunların çözümü için İstanbul Ticaret Üniversitesi ile yaptıkları 2 alanlı işbirliğini anlattı. Bahçıvan, şöyle dedi: “Türkiye sanayisinin hantal boyutundan ileri teknoloji kullanan ve Ar-Ge altyapısını güçlendiren bir yapıya dönüştürülmesi gerekiyor. İşbirliğimiz, sanayi firmalarının küresel rekabet yarışında geri kalmamasına katkı sağlayacak.‘İstanbul Sanayi Strateji Belgesi’nde sanayinin küresel rekabet gücünü artırmak üzere önerdiğimiz 18 strateji arasında, üniversite-sanayi işbirliği ile ileri teknoloji kullanımının artırılması da vardı. Geçen hafta açıkladığımız İSO-500 Büyük Kuruluş – 2014 yılı verileri gösterdi ki sanayi kuruluşlarının Ar-Ge ve teknoloji yoğunlukları açısından önlerinde oldukça uzun bir yol var. 500 Büyük Kuruluşun Ar-Ge harcamalarının üretimden satışlara oranı binde 7.4 gibi düşük düzeyde iken, yüksek teknolojilerin yaratılan katma değer içindeki payı ise sadece yüzde 3.2 oldu. Bu sonuçlar, Türkiye’nin ihtiyacı olan istikrarlı büyümenin, katma değerli üretim odaklı olması gerektiğini net bir şekilde ortaya koyuyor. Sanayi Politikaları ve Kalkınma Merkezi kurma çalışmaları sonuçlanmak üzere. Üniversitesi bünyesinde yüksek lisans programı da açıldı. Program, sanayi firmalarının katma değerli üretimle kendisini geliştirerek küresel rekabet yarışında geri kalmamasına katkı sağlayacak. Programa İSO’da akademik kariyeri bulunan eksperler de öğretim desteği verecek.”
İkinci proje: Finansal inovasyon
Sanayicinin en önemli sorunlarından birinin de finansal yönetim olduğuna dikkat çeken Bahçıvan, bu konuda şu değerlendirmeyi yaptı:
“Sanayici iki yıldır esas faaliyetinden kazandığı paranın yarısını finansal giderlere harcamak zorunda kaldı. Geçen yıl da bunun altını çizmiştik. Ne yazık ki bu yıl da aynı durum ile karşı karşıyayız. 2013 yılında faaliyet kârları 36,5 milyar lirayı bulan 500 Büyük Sanayi Kuruluşu, bunun yarısından çoğunu, 19 milyar lirasını finansman gideri olarak kaybetmişti. Bu yıl da 30 milyar lira olan esas faaliyet gelirlerinin yine yarısından fazlasını, 16 milyar lirasını finansman gideri olarak kaybetmiş. Faaliyet kârlılığı ile ilgili bir diğer önemli gösterge de geçen yıl ilk kez kullandığımız EBITDA verileri. Bu veriler de faaliyet kârlılığındaki gerilemeyi teyit ediyor. 500 Büyük’te EBITDA oranı geçen yıl yüzde 11 iken, bu yıl yüzde 10,7’ye indi. Toplam borçların aktif toplamı içindeki payına baktığımızda da sanayi sektörümüzün içinde bulunduğu finansman yükünü açıkça görebiliyoruz. Sanayicinin bu alanda ciddi bir inovasyona ihtiyacı var. Ticaret Üniversitemiz ile bir diğer önemli işbirliği konumuz ‘Finansal İnovasyon’ alanındadır. Önümüzdeki günlerde uluslararası konuşmacıların katılımıyla bu konuda bir panel hayata geçireceğiz.”
Türkiye’de uzlaşının başarılması gerekiyor
İSO Başkanı Bahçıvan, ekonomiyi ana gündem maddesi yapan bir yaklaşımın tüm siyasi partilerce benimsenmesi gerektiğine inandıklarının altını çizerek, böyle bir yaklaşımın seçmen iradesine karşı gösterilecek en tutarlı ve sorumlu davranış olacağını ifade etti.
Türkiye’de yıllardır koalisyon pazarlıklarının, müzakerelerinin nasıl yapıldığını biraz unuttuklarını belirten Bahçıvan, koalisyonlar noktasında bugünkü tablo böyle bir resim ortaya koymuşsa, bunun pozitif bir enerji beklentisiyle değerlendirilmesinin Türkiye’nin ekonomik geleceğinin hayrına olacağına inandıklarını bildirdi. Türkiye’de uzlaşının başarılması gerektiğine değinen Bahçıvan, müzakere sürecinin tüm sosyal çevrelerce sabırla beklenmesini ve pazarlıkların belli bir noktaya gelene kadar tüm parti liderlerine anlayış gösterilmesi gerektiğini vurguladı.
İstanbul Sanayi Odası (İSO) Meclis Başkanı Zeynep Bodur Okyay, 7 Haziran seçimlerinin ardından tek parti iktidarının yerini muhtemel bir koalisyon yönetimine bıraktığını ifade ederek, “1970’lerin ve 1990’ların, memleketi çürüten, farklı ajandalara sahip, enerjimizi emen samimiyetsiz koalisyonlarını tekrar yaşamak istemiyoruz. Bu nedenle partilerimizin milletin verdiği mesajı alıp, güçlü bir icraat koalisyonu kurmasını talep ediyoruz. Türk siyasetinin de artık bu olgunluğa eriştiğine inanıyoruz” dedi. Bugün şartların, bir an önce uyumlu ve icracı bir hükümet kurup, sorunların hızla üzerine gidilmesi gerektiğini belirten Okyay, şöyle devam etti: “Ülkenin 500 büyük sanayi kuruluşunun mali yapısı ve faaliyet karlılığı giderek erozyona uğruyor. Bu erozyon, sanayide yapmamız gereken büyük dönüşüm için güç kaybetmemize neden oluyor. Bakınız, 500 büyük sanayi kuruluşumuzu tek bir şirket saysak ancak Apple’ı yakalayabiliyor. Sınırımızda birçok örgütün birbiri ile savaşı nedeniyle hareketlilik yaşarken ve dünyadaki 10 mülteciden biri ülkemize sığınmışken, Avrupa Birliği tam üyelik yolunda bizi oyalarken, en büyük pazarlarımız klasik büyüme sorunu nedeniyle ayaklarımızı bağlarken, bize yeni bir oyun planı lazım. Dünyada yeni bir trend var. Artık ülkeler büyük projelerle değil öncelikler listesiyle ilerliyor. Bize göre; ‘Türkiye yeniden nasıl bir cazibe merkezi olacak? Şirketlerimizin finansmana erişimi nasıl kolaylaşacak? Sanayide ihtiyaç duyduğumuz teknoloji dönüşümü nasıl hayata geçecek? Kadınımızı ekonominin içine daha nasıl dahil edeceğiz? Kalkınmanın motoru olan eğitimde doğru bir sisteme nasıl geçeceğiz? Sivil ve evrensel değerleri aşan yeni bir Anayasayı nasıl hayata geçireceğiz?’ soruları cevap bekliyor. Yeni hükümetten ekonomi odaklı bir öncelikler listesiyle sanayicilerin bu sorularına cevap bulmasını bekliyoruz.”
Partiler, ülke çıkarlarını öne koyarak uzlaşmaya varmalı
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, 7 Haziran seçimlerinin ardından, Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin bir an önce, parti çıkarları yerine, ülke çıkarlarını öne koyarak uzlaşmaya varmasının ve güçlü bir koalisyon oluşturmasının büyük önem kazandığını vurguladı. Özdebir, “Bizim temennimiz de bu yöndedir. Çünkü, seçimlerin ardından ortaya çıkan siyasi belirsizlik, tüketim ve yatırım harcama kararlarının ertelenmesine yol açmaktadır. Bu durum aşılmazsa, bu yılı da kaybetmiş olacağız” dedi.
Haziran ayı oda meclis toplantısında konuşan ASO Başkanı Özdebir, ekonominin 22 çeyrektir büyüdüğünü, dünyanın bulunduğu şartlar içerisinde bu durumun olumlu olduğunu, ancak milli gelirin son 2 çeyrektir düştüğüne dikkat çekti. Özdebir, “TL olarak reel milli gelir 2014’ün son çeyreğinde yüzde 4.6 ve 2015’i ilk çeyreğinde yüzde 6.3 oranında düşmüştür” dedi. İlk çeyrekteki büyümenin yüzde 4.5 artan iç talepten kaynaklandığını aktaran Özdebir, bu artışın yılın kalanında bu şekilde devam edip etmeyeceğinin tartışmalı olduğunu ifade ederek yatırım harcamalarının bir önceki yılın aynı dönemine göre artmamasının düşündürücü olduğunu dile getirdi.
Türkiye’de yatırım ve üretim ortamını iyileştirecek yapısal reformlar gerçekleştirilmeden ekonomik büyümede anlamlı bir artışın sağlanamayacağının altını çizen Özdebir,“ Ancak yapısal reformlar kalıcı ve güçlü hükümetlerce gerçekleştirilebilir. 7 Haziran seçim sonuçları tek partili bir hükümetin kurulmasına imkan vermemiştir. Bu durumda Meclis’te temsil edilen siyasi partilerin bir an önce parti çıkarları yerine ülke çıkarlarını öne koyarak uzlaşmaya varması ve güçlü bir koalisyon oluşturması büyük önem kazanmaktadır. Bizim temennimiz de bu yöndedir. Çünkü seçimlerin ardından ortaya çıkan siyasi belirsizlik, tüketim ve yatırım harcamalarının etkilenmesine yol açmaktadır. Bu durum aşılmazsa bu yılı da kaybetmiş olacağız” dedi.
Şahsi kaprisler kenara bırakılmalı
Menfaat çelişkilerinin bırakılıp millet için gerçekten neler yapılabileceği üzerine çalışılması gerektiğini vurgulayan Özdebir, “Bir taraftan işsizlik rakamları artarken, bir taraftan protesto olan çek ve senetlerin miktarında ciddi artışlar yaşanırken, bir taraftan da gelmekte olan müthiş bir teknoloji tusunamisi altında ezileceğimiz bu günleri çok iyi değerlendirmezsek, önümüzdeki dönemlerde her zaman üçüncü sınıf bir ülke olmak mecburiyetinde kalacağımız kritik günlerden geçerken, siyasetçilerin de şahsi kaprislerini bir kenara bırakıp vatan için, millet için el ele verip gerçekten güçlü, kararlı ve dört yıl sürecek reformları yapacak bir hükümeti oluşturması lazım” diye konuştu.
Bu bir fırsat; Anayasadan başlamak üzere tüm düzenlemeler yapılmalı
TBMM’de her türlü görüşün temsil edildiğini hatırlatan Özdebir, bunun bir fırsat olduğunu dile getirerek, “Bu fırsatta reformlar dediğimiz, hepimize acı çektiren, Anayasadan başlamak üzere tüm kanunlarımızı, yönetmeliklerimizi, hepsini, bütün mevzuatımızı siz salondaki değerli insanları hayatın merkezine koyacak, üretimin önünü açacak, yenilikçi yatırımların önünü açacak, insanlara tekrar şevk ve heyecan verecek düzenlemelerin yapılması lazım” dedi.
Meclis toplantısının ardından ASO geleneksel iftar yemeği gerçekleşti. İftar yemeğine Ekonomi Bakan Yardımcısı Adnan Yıldırım, Maliye Bakan Yardımcısı Abdullah Cantimur başta olmak üzere bürokratlar, belediye başkanları, sivil toplum örgütleri başkanları, ASO meclis ve komite üyeleri ile çok sayıda davetli katıldı.
ASO’nun 34 üyesi en büyük 500 arasında
ASO Başkanı Özdebir, İSO’nun açıkladığı Türkiye’nin 500 büyük sanayi kuruluşu arasında ASO’nun 34 üyesinin yer aldığını belirterek, tüm üyelerini kutladı.

Manisa'da Geri Dönüşüm Seferberliği

Alaşehir İlçesi'nde uygulanan 'Ambalaj Atıkları Geri Kazandırma Projesi' ile atıkların geri dönüşümü konusunda halka bilgilendirici broşür dağıtılıyor.

Alaşehir Belediyesi ve Çevre Koruma ve Ambalaj Atıkları Değerlendirme Vakfı (ÇEVKO) işbirliği ile hayata geçirilen 'Ambalaj Atıkları Geri Kazandırma Projesi' kapsamında 8 görevli ev ziyaretleri yapmaya başladı. Alaşehir'in pilot bölge seçilen Soğuksu ve Sarısu Mahallerinde vatandaşlarla görüşen proje yetkilileri, 'Ambalaj atıkları çöp değildir, geri dönüştürülür, doğal kaynaklarımızı ve çevreyi korur, enerji tasarrufu sağlar, küresel ısınmayı yavaşlatır, iş olanağı sağlar, ülke ekonomisine değer katar, çöpe atmayın, ayırın, geleceğinizi kazanın' sloganlarının bulunduğu bilgilendirici broşür dağıtıyor. Projeyi tanıtan broşürde vatandaşlar sorumluluklarını yerine getirmeleri konusunda uyarılırken, bir ton cam atık ile 100 litre petrol, plastik ambalaj atıklarının geri dönüşümünden elyaf içeren tekstil ürünleri ve atık su boruları ve marley gibi malzemelerin üretildiği belirtiliyor. Sadece 1 metal içecek kutusunun geri dönüşümünden elde edilen enerji ile 100 Watt'lık bir ampulün 20 saat çalıştığını söyleyen proje sorumluları, geri dönüştürülen bir ton kağıt, karton atık ile 17 ağacın kesilmekten kurtulduğu, kompozit ambalaj atıklarının geri dönüşümünden karton koliler, yalıtım malzemeleri ve mobilya gibi ürünler üretildiğini anlatıyor.
Alaşehir Belediye Başkanı Gökhan Karaçoban, proje ile cam, plastik, metal, kağıt, karton ve kompozit ambalaj atıklarının geri dönüştürülmesini sağlamak istediklerini dile getirdi. Başta doğal kaynak tasarrufu olmak üzere, çevrenin korunması, katı atık depolama alanlarının daha sağlıklı, verimli ve uzun süre kullanılmasını amaçladıklarını belirten Başkan Karaçoban, "Enerji tasarrufu sağlanarak küresel ısınma yavaşlarken ülke ekonomisine de değer kazandırılıyor. Projeye destek bekliyoruz. Çünkü bu hepimizin görevidir. Vatandaşlarımız şehrimizin değişik bölgelerine bırakılan kendilerine en yakın kumbaraya atıklarını atarlarsa, onların da projeye bir katkısı olur. Daha iyi bir gelecek için, bu projeyi hep birlikte desteklemeliyiz" dedi.

Kapadokya'da Balon Kazası: Çok Sayıda Yaralı

Nevşehir'in Ürgüp ilçesinde meydana gelen balon kazasında 16 yabancı turist yaralandı.

Sabahın erken saatlerinde Nevşehir’in Göreme beldesinden havalanan ve içerisinde Uzakdoğulu ve Avrupalı turistlerin bulunduğu sıcak hava balonu, 45 dakikalık turun ardından Ürgüp ilçesine bağlı Ortahisar beldesine iniş yapmak istedi.
Hava muhalefeti nedeniyle balonunun sert iniş yapması sonucu balon sepetinin içerisinde bulunan helyum tüpünün hortumunun patlaması sonucu sepette yangın çıktı. Kazanın ardından olay yerine çok sayıda ambulans sevk edilirken kazada ilk belirlemelere göre 16 yabancı turist yaralandı. Yaralılar Nevşehir’deki çeşitli hastanelere kaldırılarak tedavi altına alındı.
Sivil Havacılık Nevşehir Temsilciliği ve jandarma ekipleri kaza yerinde inceleme başlattı.

25 Haziran 2015 Perşembe

Yunanistan Teklifi Reddetti, Euro Grup'tan Sonuç Çıkmadı

Bakanların Perşembe yeniden bir araya gelmesi planlanırken, Yunan basını, Avrupa kurumlarının yeni bir öneri paketi sunduğu ancak paketin Yunan hükümeti tarafından kabul edilmediğini duyurdu.

Yunanistan teklifi reddetti, Euro Grup'tan sonuç çıkmadı
Euro Bölgesi Maliye Bakanları, Yunanistan'daki mali krize çözüm bulunması amacıyla Yunanistan'ın önerilerinin ele alındığı kısa bir toplantı yaptı.
Brüksel'de bir araya gelen Euro Bölgesi Maliye Bakanları'nın Perşembe günü yeniden toplanacağı belirtilirken, bu toplantıdan önce Yunanistan Başbakanı Alexis Tsipras Brüksel'de Yunanistan'ın kreditörleri olan Uluslararası Para Fonu (IMF) ve Avrupa Merkez Bankası temsilcileriyle görüşmeler yaptı ancak görüşmelerde, Yunanistan'ın ihtiyacı olan kredi karşılığında yapması gereken reformlar konusunda uzlaşmaya varılamadı.
Bu arada Yunan basını, Atina yönetiminin sunduğu son tekliflerin kreditörler tarafından reddedilmesinin ardından kurumların uzlaşma sağlanması amacıyla sunduğu karşı öneri paketinin, Yunan tarafınca "daha öncekilerden farklı olmadığı" gerekçesiyle kabul edilmediğini yazdı.
Hükümet kaynaklarına dayandırılan haberlerde kreditörlerin, bütçe açığının kapatılmasını öngören reformlarda gıda maddelerinde katma değer vergi oranının birinci derece ihtiyaç ürünlerinde yüzde 6, diğer ürünlerde yüzde 23 olmak üzere iki kategoride uygulanması, erken emekliliklerin iptal edilmesi, emeklilerin tedavi giderlerinde katkı payının arttırılması, tarım araçlarında kullanılan yakıtla ilgili çiftçilere tanınan vergi muafiyetinin kaldırılması ve savunma harcamalarının 400 milyon euro azaltılması gibi konularda ısrarlı davrandığı belirtildi.
Ekonomi kurmaylarıyla katıldığı Brüksel'deki görüşmelerden sonuç alamayan Tsipras'ın, yeni önerilerinin kreditörler tarafından kabul edilmemesini "garip bir tutum" sözleriyle değerlendirdiği bildirildi.
Tsipras, yeni önerilerinde yer alan ve bütçe açığının kapatılmasını öngören eşdeğer önlemlerin kabul edilmemesinin görülmemiş bir şey olduğunu ifade ederek, "Bu ne İrlanda'da ne Portekiz'de ne de başka yerde oldu. Bunun arkasında iki olasılık bulunuyor. Ya anlaşma istemiyorlar ya da Yunanistan'da belirli çıkarlara hizmet ediyorlar" diye konuştu.
Alexis Tsipras ile Brüksel'e giden Yunanistan Maliye Bakanı Yanis Varoufakis de "Müzakerelerin kriz dönemindeki son müzakereler olması için gayret gösteriyoruz" ifadesini kullandı.
Yunanistan, kreditörlerin, kurtarma paketindeki 7,2 milyar euroyu serbest bırakmaması halinde bu ay sonuna kadar IMF'ye ödemesi gereken 1,6 milyar euro borcu karşılayamayacak. Brüksel'de bugün başlayacak ve iki gün sürecek AB liderleri zirvesine kadar Yunanistan'daki mali krizin çözümüne yönelik bir anlaşma sağlanması ümit ediliyor.

EXPO’2016’da Katılımcı Ülke Tartışması

Önümüzdeki yıl 23 Nisan’da kapılarını açacak olan ‘Çocuk ve Çiçek’ temalı “Botanik EXPO’2016 Antalya” ya katılacak ülke sayısının az olması tartışma yarattı.

Olimpiyatlardan sonra dünyanın en önemli organizasyonlarından biri kabul edilen Botanik EXPO’2016 Antalya’da ‘Katılımcı Ülke’ tartışması başladı. 100 ülke hedefiyle başlayan EXPO’2016 Antalya’ya 40 ülkenin katılımı bekleniyor. 6 ay açık olacak organizasyona şu ana kadar ise 27 ülke kesin katılacağını açıkladı. Gelecek yıl 23 Nisan Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı’nda, Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın açması beklenilen birçok ülke devlet başkanı ve başbakanının da davet edileceği “Çocuk ve Çiçek’’ temalı EXPO’2016 Antalya’da ‘Katılımcı Ülke’ sayısı ile ‘3. Dünya ülkeleri katılıyor’ tartışmaları başladı.
Katılımcılar maddi destek bekliyor
27 ülkenin kesin katılacaklarını bildiren EXPO’2016 Antalya Koordinasyon Kurulu Başkanı Vali Muammer Türker, “Bu sayının önümüzdeki aylarda daha da artacağına inanıyoruz. Katılımcı ülke sayısının hızlı artmayışının sebebi bazı ülkelerin tıpkı diğer EXPO’larda yapıldığı gibi bizden de maddi destek beklemesi. Bu noktada bizim de bir destek paketi hazırlığımız oldu. Bundan sonra kime ne kadar ve ne şekilde destek vereceğimizi açıklayacağız. Bu desteğin ardından katılım daha da artacak” dedi.
197 ülke davet edildi
EXPO’2016 Antalya Ajansı Genel Sekreter Yardımcısı Levent Murat Danışman ise amaçlarının, bugüne kadar EXPO tarihinde en yüksek ülke katılımlı Expo’yu gerçekleştireceklerini belirterek, “EXPO’2016 Antalya Ajansı olarak 197 ülkeye davet mektubu gönderildi. Katılım konusunda ise Ajansımız yetkilileri söylemlerinde en yüksek ülke katılımlı Botanik EXPO’yu yapacağımız şeklinde hedef koydular. 40 diye bir hedef konmadı hiçbir zaman. Bugün itibariyle 27 ülke olumlu görüş bildirmiştir. 59 ülke ile de görüşmeler devam etmektedir. 100 ülke ve 30 uluslararası kurum kuruluş söylemi EXPO ile ilgili ilk çalışmaların başladığı 2008'de söylenmiş. Bu konudaki söylemi o tarihteki çalışmaları yürüten kişilere sormak gerekir. Neye göre 100 ülke, neye göre 30 kuruluş?”
Antalya Ticaret ve Sanayi Odası Başkanı ve EXPO’2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Üyesi Davut Çetin de, katılımcı ülke sayısının artırılması için çalışmaların devam ettiğini belirterek, ‘Sanırım katılımcı ülke sayısını 45-50 ülkeye çıkarırız’’ dedi.
İyi çalışılsaydı hedefe ulaşılırdı
Antalya Ticaret Borsası Başkanı Ali Çandır da, 2010 yılında başlayan çalışmalarda, sürekli altyapı çalışmalarına ve EXPO alanının ne olacağı konusunda değinildiğini vurgulayarak, “2010'dan bu yana Antalya’nın yatak kapasitesi, turist sayısı, iklimsel avantajları iyi sunulmuş olsaydı, en az da yüzde 20 sapma olsa bile bugün 100 ülke hedefine ulaşılabilinirdi. Hedefl er 2010'da konuldu. 5 yıl geçti. 5 yıl içinde sağlıklı bir çalışma metodu izlenmiş olsaydı hedefe yaklaşılırdı” dedi.
"EXPO’2016 Antalya’da artık işin içinde değiliz"
Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu da, 2008 yılında Botanik Expo yolculuğuna başlarken, ‘ilk İcra Kurulu’ olarak o dönemdeki Türkiye’nin konjektürel imajı ve turizm hedefl erini göz önüne alarak 100 ülke hedefini ortaya koyduklarını söyledi. Botanik EXPO’2016 Antalya’nın kesinleşmesinden sonra, EXPO yolculuğunu başlatan Antalya’nın kent dinamiğini oluşturan kurumların dışlandığını belirten Bağdatlıoğlu şöyle devam etti, “Botanik EXPO’2016 Antalya kesinleştikten sonra biz devreden çıktık. EXPO’2016 Antalya çalışmalarını devlet üstlendi. Biz Türkiye’nin geleceği konusunda uzmanlarla yaptığımız görüşmelerde, Antalya’ya 16 milyon turist geleceği hedeflenmişti. Ülkenin imajı çok iyi idi. Dünyanın dört bir yanında Türk iş adamları işler yapıyordu. Rusya’da, İngiltere’de ve Avrupa ile birçok ülkede Türkiye’nin popüleritesi çok yüksekti. Biz şu anda EXPO’2016 Antalya’da işin içinde değiliz. Hedef ülke sayısının neden aşağıya çekildiği yönünde de bilgimiz yok.”
Süreç nasıl başladı?
EXPO yolculuğuna 2008'de başlayan Türkiye, Orta Anadolu Süs Bitkileri ve Mamulleri İhracatçı Birliği Başkanı Osman Bağdatlıoğlu’nun girişimleri ile 31 Aralık 2008’de Uluslararası Bahçe Bitkileri Üreticileri Birliği’ne üyelik için başvuruda bulundu. 2009'da Zaragoza / İspanya’da düzenlenen AIPH 61. Yıllık Kongresi’nde Türkiye’nin üyeliği onaylandı. Kongrede de Antalya’da Botanik Expo düzenlenmesi konuşuldu ve 2016 yılında Antalya’da A1 seviyesinde 6 ay sürecek EXPO yapılmasına karar alındı. Böylece EXPO’2016 Antalya, AIPH takvimine alınmış oldu. Bu süreçte, Türkiye de garantör olarak EXPO’2016 Antalya’nın yapılmasını onayladı ve kısa sürede de yasa çıkararak, EXPO’2016 Antalya Ajansı kurulmasını gerçekleştirdi ve Expo Ajansı için 1.6 milyar lira bütçe konuldu. EXPO’2016 Antalya Ajansı kurulmasıyla da organizasyon işlerini hükümet adına Tarım, Gıda ve Hayvancılık Bakanı Mehdi Eker üstlendi. EXPO’2016 Antalya Ajansı Yönetim Kurulu Başkanlığı’na da Eker getirildi.

Kuzey Kore'de Instagram Yasaklandı

Yasaklarla anılan ülke ile dünyada nam salmış olan Kuzey Kore, yine bir sosyal yasaklama ile gündemde geniş yer bulmuş oldu. 

Basının her alanında; teknolojiden insan haklarına kadar, Kuzey Kore ismini hep yasak kelimesi ile anmak mümkün olabiliyor. Kendilerini dünyanın geri kalanından soyutlayarak bir nevi kapalı devre oluşturmak isteyen Kuzey Kore’nin son kurbanı, popüler fotoğraf paylaşma ağı Instagram oldu!
Kuzey Kore sınırları içerisinde Instagram’a hücresel veri ağı üzerinden bağlanmak isteyen kullanıcılar “Bu bağlantı kara listede yer aldığı için erişilemez!” uyarısı ile karşılaştı. Söz konusu uyarı Instagram’ın hem web ara yüzünde hem de mobil uygulamasında çıkarak erişime engel oluyor.
Kara listeye neden alındığının sebebi ise ”Zararlı içerik” olarak belirtilmiş durumda. Ancak şunu belirtmek gerekiyor ki söz konusu yasaklama sadece hücresel veri ile Instagram’a ulaşmak isteyen kullanıcılar için geçerli. Yani yerel internet servis sağlayıcıların dış bağlantıları henüz Instagram’ı yasaklamış değil.
Konu ile ilgili ise doğrudan Kuzey Kore hükümetinden bir açıklama yapılmadı. Ancak Instagram’ın zararlı içerik olarak değerlendirilmesinin ardında, cinsel içerikli görsel paylaşımlarının olabileceği çıkarımı yapmak, çokta yanlış olmayacaktır. Zira Kuzey Kore, hassas noktalarda çok titiz davranan bir ülke imajına sahip olarak biliniyor.

Fenerbahçe'ye Yıldız Yağmuru

Transferi Kjaer ile açan, ardından Şener'i bitiren Fenerbahçe, uzun süre önce anlaşma sağladığı Süper Lig'in Gol Kralı Fernandao'yu da İstanbul'a getirdi.

Sarı-Lacivertli taraftarların büyük bomba Nani için heyecanlı bekleyişi de sürüyor. Portekizli'nin de birkaç gün içinde Türkiye'ye ayak basması bekleniyor.
Fenerbahçe, transfer sezonuna kelimenin tam anlamıyla damgasını vurdu.
Suskun günleri geride bırakan, taraftarına her yeni gün için bir heyecan fırtınası yaşatan Sarı-Lacivertliler, sezonun flaş ismiŞener Özbayraklı imzayı attığı sırada Fernandao’yu da İstanbul’a getirdi. Uzun zaman önce anlaşma sağlanan ve Bursaspor formasıyla geçen sezon Gol Kralı olan Brezilyalı’nın bugün sağlık kontrolünden geçeceği ve hafta başından önce imzayı atacağı bildirildi.
Pereira çok istiyor
Kjaer, Şener ve Fernandao isimleri elbette taraftarı mest etti ama herkesin gözü büyük yıldızı İstanbul’a getirecek uçakta. Nani, Sporting Lizbon’a dönmeyeceğini söyledi, Fenerbahçe Teknik Direktörü Pereira ise onu kadrosunda görmeyi ne kadar çok istediğini, “O çok kaliteli bir oyuncu” sözleriyle gösterdi. Yıldız futbolcunun gelişi için Fenerbahçe ile Manchester United’ın el sıkışması bekleniyor. Ancak bu bir sorun olduğu anlamına gelmiyor. İngiliz medyasının da yazdığı gibi taraflar anlaştı ama ödeme süreleri, yani kontrat detayları üzerinde konuşuluyor. Büyük bir aksilik olmazsa sevenler, yani Fenerbahçe taraftarıyla Nani de birkaç gün içinde kavuşacak.

24 Haziran 2015 Çarşamba

Google, Ücretsiz Müzik Servisini Duyurdu

Apple’ın yeni Apple Music servisinin ardından, Google’dan jet hızıyla cevap geldi. Henüz Apple'ın beta sürecinde tuttuğu Apple Music, şimdiden yeni rakiple karşılaştı.

Başta Spotify olmak üzere özellikle mobil müzik konusunda yeni bir kategori açmış firmaların potansiyelinin farklında olan Apple, bu alanı boş bırakmaya yanaşmadı ve WWDC 2015 geliştirici konferansında yeni Apple Music servisini duyurdu.
Resmi tanıtımın öncesinde beklentiler zaten bulunuyordu. Ancak en büyük merak Apple’ın Spotify ile nasıl bir fiyat rekabetine gireceği yönündeydi. Apple’ın fiyatları ve beta sürecindeki uygulaması tartışıla dursun, Google’ dan deyim yerindeyse sür manşet cevap geldi.
Google’ın tanıtımını gerçekleştiği Google Play Music servisi, Google’dan beklendiği üzere ücretsiz kullanıma vurgu yapıyor. Ancak reklam destekli ücretsiz Play Müzik servisi, Spotify gibi servislerin reklam ağından farklılık gösteriyor.
Öncelikle belirtilmesi gereken nokta şu an için ücretsiz kullanımlarda, hazırlanmış olan oynatma listelerine erişmenin mümkün olacağı. Yani ücretsiz kullanımlarda oynatma listesi oluşturmak mümkün değil gibi görünüyor. Bu kullanımlarda da Google’ın başlıca gelir modeli olan özelleştirilmiş reklamlar yine öne çıkıyor. Ancak yapılan açıklamada en dikkat çekici nokta ise reklamların kullanıcı deneyimine etkisi oldu.
Reklamlar geçilemeyecek!
Google yaptığı açıklamada ücretsiz müzik servisini kullanan kullanıcıların, saat başı sadece 6 adet reklamı geçmesine imkân sağlanacağını aktardı. Yani kullanıcılar aynı saat içinde 6 farklı reklamı geçtikten sonra, devamında reklamları izlemek zorunda kalacak.
Google’ ın uyguladığı bu strateji ile daha şimdiden eleştirilere maruz kalmış durumda. Ancak bu eleştirilere cevap olarak söylenen ise tabi ki abonelik sistemi oluyor.
Diğer firmalarda olduğu gibi abonelik sağlayan kullanıcılar reklamlardan kurtulduğu gibi, hazırlanmış oynatma listeleri ile de kısıtlanmış olmayacak. Kendi listelerini oluşturup, çevrimdışı dinleme olanağı elde edecekler.
Henüz bütün soru işaretleri Play Müzik servisi için giderilmiş değil. Ancak 30 Haziran tarihinde resmi olarak yayına başladıktan sonra, gerekli cevapları net olarak elde etmem mümkün olacaktır.

Yerli Üreticide Ek Vergi Sevinci

İDMİB Başkanı Mustafa Şenocak: "Saraciye ürünlerinin ithalatına getirilen ilave gümrük vergisi Türk sanayicisini daha güçlü ihracatçı konumuna getirir" dedi.

İstanbul Deri ve Deri Mamulleri İhracatçılar Birliği (İDMİB) Başkanı Mustafa Şenocak, saraciye ürünlerinin ithalatına getirilen yüzde 30 oranındaki ilave gümrük vergisinin yerli sanayiye büyük katkısı olacağını söyledi.
Şenocak, “Bu bir ithalatı önleme uygulaması değil, haksız rekabeti ortadan kaldırmaya yönelik bir uygulamadır” dedi.
Şenocak, özellikle başta Çin olmak üzere Uzakdoğu ülkelerinden gelen ucuz ve kalitesiz ürünlerin iç piyasada haksız rekabete neden olduğunu yerli sanayicinin bu nedenle üretimde zayıfladığını kaydetti.
İDMİB Başkanı Şenocak, haksız rekabet nedeniyle zayıflayan Türk saraciye sektörü, ihracatta da zor yıllar geçirdiğini, istenilen seviyeye ulaşılamadığını belirtti. Şenocak, Türkiye’de yüzyıllara dayanan bir saraciye üretim metod ve kültürü olduğunu hatırlatarak “Yurtdışındaki pek çok markaya da üretim yapıyoruz. Kaliteli imalata sahip saraciye sektörü rekabet edilemeyecek derecede ucuz ve kalitesiz ithal ürünler nedeniyle kapasitesini de arttıramadı. Kapasite kullanım oranları düştü. Kapasite kullanım oranı yüksek bir saraciye sektörünün markalaşma süreci de olumlu etkilenecektir."
Yeni tesis kurulur, yabancı ortaklıklar gelir
Mustafa Şenocak, saraciye ürünlerine ithalatta getirilen yüzde 30 ilave gümrük vergisi ile Türk saraciye sektörünün güçleneceğini böylece güçlü ihracat yapabileceklerini söyledi. Şenocak konuyla ilgili şu değerlendirmeyi yaptı:  “Bu bir ithalatı önleme uygulaması değil, haksız rekabeti ortadan kaldırmaya yönelik uygulamadır. İthal saraciye ürünleri yani okul çantası, kadın kol çantası ve valiz dahil olmak üzere her türlü çanta, kutu ve kılıf ithalatında uygulanacak olan bu ilave gümrük vergisi Türk sanayicisine büyük bir destektir. İç piyasada başta Çin ve Uzakdoğu ülkelerinin ucuz ve kalitesiz ürünleriyle rekabet edemeyen sanayicimiz zor yıllar yaşadı. Dolayısıyla içerde zayıflayan bir sanayicinin ihracat yapabilme gücü de düştü. Şimdi saraciye sektörümüz ihracatta da güçlenecek. Yeni yatırımlarla birlikte istihdam kapasitesi de artacak. Bu büyüme yeni tesislerin kurulmasını sağlayacak aynı zamanda yabancı ortaklıkların da oluşumunu hızlandıracaktır.”
Bakanlar Kurulu’nun ithal çanta, kutu ve kılıf ithalatına yüzde 30 oranında ek gümrük vergisi getiren ithalat rejimine ek kararı Resmi Gazete’de yayımlanarak yürürlüğe girdi. Başta Çin olmak üzere Uzak Doğu ülkelerinden gelen okul çantası, kadın kol çantası ve valiz dahil olmak üzere her türlü çanta, kutu ve kılıf ithalatına yüzde 30 ilave gümrük vergisi getirdi.
İlave vergi gelen ürünler
Sandık, bavul, valiz, evrak çantası, okul çantası, gözlük kılıfı, dürbün mahfazası, fotoğraf makinası mahfazası, müzik aleti mahfazası, silah ve tabanca kılıfı, çeşitli maddelerden yapılmış seyahat çantası, izole edilmiş yiyecek veya içecek torbası, tuvalet çantası, sırt çantası, el çantası, erzak çantası, portföy, para kesesi, harita ve kimlik mahfazası, sigara kutusu, tabaka ve tütün kese ve kutusu, takım çantası, spor çantası, şişe mahfazası, mücevher kutusu, pudra-baharat-barut kutusu, bıçak kılıfı ve benzeri mahfazaların ithalatında ilave gümrük vergisi alınacak.
İlave vergi uygulanacak ülkeler
Tebliğ ile ilave vergi uygulanacak ülkeler belirlendi. Buna göre şu ülkeler ilave vergi dışında kalacak: AB üyesi ülkeler, EFTA üyesi ülkeler, İsrail, Makedonya, Bosna-Hersek, Fas, Batı Şeria ve Gazze Şeridi, Tunus, Mısır, Gürcistan, Arnavutluk, Ürdün, Şili, Sırbistan, Karadağ, Kosova, Güney Kore, Morityus.
Yukarıdaki ülke ve bölgeler dışında kalan ülkeler ya da bölgelerden ithal edilen saraciye ürünlerine yüzde 30 ilave gümrük vergisi uygulanacak.