Tifdruk baskı tekniği bir çukur baskı sistemidir. Almanca "tief" (derin), "druck" (baskı) kelimelerinden türetilmiştir. Bu yöntemde, baskı yapılacak filme mürekkep transferi baskı silindirleri üzerine daha önceden işlenmiş çukurlar ile yapılır. Mürekkep transferi mikron düzeyinde küçük girintilerden yapıldığı için net görüntü elde etmek kolaylaşmaktadır. Baskıda kullanılan silindir üzerinde, tasarıma göre binlerce iğne deliği şeklinde çukurlar bulunur.
Baskı silindirlerinin hazırlanması diğer yöntemlere göre daha maliyetli olduğu için bu yöntem genellikle kaliteli ve yüksek tonajlı işlerde tercih edilir.
Tifdruk baskıda mürekkep transferi şöyle açıklanabilir: Basılacak imge, metal kalıp üzerine tramlar şeklinde kazınır ya da asitle yedirilerek oyulur. Daha sonra kalıbın bütün yüzeyi mürekkeple kaplanır ve yüzey üzerinde kalan mürekkebin fazlası, özel bir bıçakla (rakle) sıyrılır. Böylece yalnızca çukurlar içerisinde kalan mürekkep, baskı malzemesi üzerine aktarılır.
Siliv: Klişe silindirinin yüzeyi sürekli yeni klişeler takıp sökmekten dolayı kirlenir ve zarar görür. Bunu önlemek için klişe silindirinin yüzeyine takılan boru şeklindeki elemana siliv denir. Ayrıca gelişen teknoloji ile birlikte taşıma kolaylığı açısından aniloks ve tifdruk baskı silindirleri de silivli şekilde yapılmaktadır. Siliv Tiftruk baskı işlemi bilindiği üzere hassas bakı işlemlerinde ve tonajlı işlerde kullanılmaktadır.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder