Türkiye, tüketim harcamalarının desteğiyle ikinci çeyrekte yüzde 3.2 büyüme kaydetti. Siyasi belirsizlik ve olumsuz dış konjonktürlere rağmen Türkiye ekonomisinin büyümede olumlu bir tablo ortaya koyduğunu belirten oda başkanları, ancak büyümenin daha da canlanması gerektiğini belirtiyor.
İSO Başkanı Erdal Bahçıvan:
Sanayiden gelen katkıyı olumlu buluyoruz
Yılın ikinci çeyreği için olumlu ve beklentilerin üzerinde bir büyüme performansı elde edildiğini belirten İstanbul Sanayi Odası Yönetim Kurulu Başkanı Erdal Bahçıvan, şu değerlendirmeyi yaptı: Yüzde 3,8’lik bu büyümeye sanayiden gelen yüzde 4,6’lık katkıyı da çok değerli buluyoruz. Ancak üçüncü çeyrekte yaşadığımız olumsuz gelişmeler, bu büyüme oranının sürdürülebilir olması açısından bir takım şüphelerin doğmasına neden olmaktadır. Her zaman söylediğimiz gibi Türkiye’nin sanayi, yatırım ve ihracatla desteklenen bir büyümeye odaklanması ve bunun için yapısal önlemler alınması en temel amaç olmalıdır.
İTO Başkanı İbrahim Çağlar:
Özel sektörün ekonomiye güvenini teyit ediyor
İstanbul Ticaret Odası (İTO) Başkanı İbrahim Çağlar, dünyadaki ekonomik durgunluğa, yakın coğrafyamızdaki karışıklığa ve içeride seçim başta olmak üzere muhtelif gelişmelere rağmen, Türkiye ekonomisinin yılın ilk yarısını yüzde 3'ün üzerinde bir büyümeyle tamamlamasının çok değerli olduğunu kaydetti.
Ekonomide kriz ve kaos senaryolarının boşa çıktığını belirten İTO Başkanı Çağlar, şunları söyledi.
"İkinci çeyrek büyüme rakamları da birinci çeyrekteki gibi beklentileri aştı. Hatta son beş çeyreğin en iyi büyüme rakamına ulaşıldı. Bu gelişme, özel sektörün ekonomiye ve istikrara güvenini teyit ediyor. İkinci çeyrekteki büyümede hanehalkı ve kamunun tüketim harcamaları etkili oldu. İç pazardaki bu ivme ve ihracattaki mevcudun artarak devam etmesi, ihtiyacımız olan büyümeyi destekleyecektir."
ASO Başkanı Nurettin Özdebir:
Büyümeyi canlandırmak için tedbirlere ihtiyaç var
Ankara Sanayi Odası (ASO) Başkanı Nurettin Özdebir, yüzde 3,8'lik büyümenin beklentilerin üzerinde bir rakam olduğunu belirterek, "Büyümeyi canlandırmak için alınması gereken tedbirler var" dedi. Haziran seçimleri sonrasında yeni bir hükümetin kurulması ihtimalinin de beklentileri olumlu etkilediğine işaret eden Özdebir, şöyle devam etti:
"Haziran ayına kadar işler nispeten iyi gitmişti. Hazirandaki seçimler sonrasında da yeni bir hükümetin kurulması ihtimali beklentileri olumlu yönde etkiledi. Bütün bu faktörlere rağmen 3,8'lik büyüme beklentilerin üzerinde bir rakam. İç talepteki artışta, kurların yükselmeye devam edeceği ve özellikle dayanıklı tüketim mallarının fiyatlarına yansıyacağı beklentisi, sanıyorum satın alma kararlarının öne çekilmesine yol açtı. Ayrıca reel kesim güvenindeki artış yatırım harcamalarını artırdı."
Özdebir, yılın ikinci yarısında, 1 Kasım seçimlerinde çıkacak tabloya göre bu büyük rakamların devam ettirilebileceği konusunda endişeler olduğunu belirtti.
Ekonomide çarklar dönmeye devam etmekle birlikte çok kritik bir dönemden geçildiğine dikkati çeken Özdebir, "Bu dönemin bizlere neler getireceğini yaşayıp öğreneceğiz. Büyümeyi canlandırmak için iç talebin canlandırılması, bunun için de alınması gereken tedbirler var. İç talep, özellikle firmalarımızın sürdürülebilirliği için de çok önemli" ifadelerini kullandı.
"Önümüzdeki dönemde büyüme rakamları aşağı doğru gidecek"
Dünyadaki konjonktürün de işleri zorlaştırdığına dikkati çeken Özdebir, dünya ticaretinin yavaşladığını, Avrupa'da büyümenin hala marjinal durumda bulunduğunu, birçok Avrupa ülkesinin resesyonda olduğunu kaydetti.
Çin'deki büyümenin yüzde 6 civarında olacağının tahmin edildiğine işaret eden Özdebir, emtia fiyatlarının, petrol fiyatlarının düşmesinin de Türk ihracat pazarlarının daralmasına neden olduğunu belirtti.
Bütün bunların ülkenin dış ticaretini olumsuz etkilediğine vurgu yapan Özdebir, "Önümüzdeki dönemde dünya konjonktürüne paralel olarak Türkiye'de büyüme rakamlarının aşağı doğru gideceğini tahmin ediyorum" değerlendirmesinde bulundu.
GSO Başkanı Adil Konukoğlu:
Ilımlı da olsa büyüme devam ediyor ama yeterli değil
Gaziantep Sanayi Odası (GSO) Başkanı Adil Konukoğlu, ekonomide ılımlı da olsa büyümenin devam ettiğini bildirdi.
Konukoğlu, yaptığı yazılı açıklamada, Türkiye ekonomisinin 2015'in ikinci çeyreğinde piyasa beklentilerinin üstünde yüzde 3,8 performansla büyüdüğünü, böylece yılın ilk yarısındaki büyümenin yüzde 3,1 olarak gerçekleştiğini belirtti.
Büyümeye iç talep ve kamu harcamalarının katkısının daha fazla olduğunu ve kesintisiz büyüme sürecinin devam ettiğini vurgulayan Konukoğlu, "Siyasi belirsizlik ve olumsuz dış konjonktürlere rağmen Türkiye ekonomisi büyümede olumlu bir tablo ortaya koyuyor. Ekonomide ılımlı da olsa büyüme devam ediyor ama yeterli değil. Daha yüksek oranlarda büyümeye ihtiyacımız var" ifadelerini kullandı.
Konukoğlu, yılın ikinci çeyreğinde kamu sektörünün yüzde 1, özel sektörün de yüzde 11,4 büyüdüğünü aktardı.
İkinci çeyrekteki yüzde 3,8'lik büyümenin sevindirici olduğunu kaydeden Konukoğlu, şunları kaydetti:
"Bunun üçüncü ve dördüncü çeyrekte devam edip etmeyeceği önemlidir. İhracatın büyümeye katkısını artırmalıyız. Sanayi üretimi büyümenin lokomotifidir. Sanayi üretimindeki artış iç ve dış ticarette artışa da yol açacaktır. Sanayi sektörü bütün sıkıntılara rağmen performansını sürdürüyor. Özel sektörün desteklenmesi, yapısal reformların hızla uygulamaya konulması gerekiyor."
Konukoğlu, seçimin ardından hükümetin bir an önce kurulması gerektiğini kaydetti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder