10 Eylül 2015 Perşembe

Petrokimya Oyuncuları, Piyasaların Geleceğini Tartıştı

ChemOrbis 4. Petrokimya Konferansı, 3 Eylül’de, İstanbul Conrad Hotel’de, sektörde faaliyet gösteren 150’den fazla şirketin katılımı ile gerçekleştirildi.

Sabah oturumu, WoodMackenzie’de Kimyasal Araştırmalar ve Global Uygulamalar Genel Başkan Yardımcısı Alex Lidback’ın “En Çok Tercih Edilen Kimyasal Ham madde Hangisi ve Neden?” başlıklı konuşmasıyla açıldı. Lidback sunumunda, ham petrol fiyatları 100$/varilin üzerindeyken, kömür ve etan gibi alternatif ham madde odaklı kraker yatırımlarının cazip hale geldiğine ancak, 2015’te, ham petrolün 50$/varil eşiğinin altını kırmasıyla bu yatırımların cazibesini kaybettiğine değindi.
Başbakanlık Türkiye Yatırım Destek ve Tanıtım Ajansı Sektörel ve Stratejik Çalışmalar Direktörü Dr. Serdar Altay ise Amerika Birleşik Devletleri ve Avrupa Birliği arasındaki Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı’nın (TTIP) muhtemel etkisine istinaden bir konuşma yaptı. Dr. Altay’a göre, bu etkilerin her iki tarafın ekonomik kalkınma ve ticaret yapıları göz önünde bulundurularak değerlendirilmesi gerekiyor.
Nexant Inc.UK’den David Lines ise Çin ve ABD gibi diğer bölgelerin avantajlı ham maddelerden faydalanmaya başladığı bu günlerde Orta Doğu menşelerinin muhtemel rekabet gücünü sorguladı. David ayrıca, yeni PP kapasitelerinin faaliyete geçirilmesiyle beraber 2020 yılında kendine yeter bir PP üreticisi olması beklenen Çin olmazsa; Orta Doğulu üreticilerin ihracatını nereye yönlendireceği sorusunu da gündeme getirdi.
Jam Polyporpylene Company’nin Ticari ve İdari Müdürü Kambiz Mirkarimi ise İran petrokimya sektörünün yaptırımlar sonrası döneme, yeni üretim kapasiteleri ve ticari faaliyetleri iyileştirme hedefleriyle hazırlandığını belirtti. Mirkarimi, “İran yaklaşık 3 milyon ton/yıllık yeni kapasitese faaliyete geçirerek dünya PE üretimindeki payını 2022’ye kadar %6,7 artırmayı planlıyor. Bu arada, 2017’ye kadar 750.000 ton/yıllık yeni PP kapasitelerinin de faaliyete geçirilmesi hedefleniyor. Böylece, İran, global PP üretim payını 2012’deki %2 seviyesine kıyasla 2017’ye kadar %2,3’e ve 2022’ye kadar %7,7’ye çıkarmayı planlıyor,” dedi.
CA-SH’in sahibi Stephen Harriman’ın sunumu ise Avrupa’daki vinil piyasasının geleceği üzerine odaklıydı. Harriman’a göre, Avrupa PVC endüstrisi zor bir dönemden geçiyor ve kapasiteler düşürülüyor. Çin’de ise bir aşırı yatırım sorunu göze çarpıyor.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder