Gaziantep'te ilk defa gerçekleştirilen 'Plastik, Ambalaj, Kimya Teknolojileri, Hammadde ve Ürünleri Fuarı (GAPPLAST) ile plastik ve kimya sektörü ile ilgili bilgi veren Çukurova Plastik Sanayicileri Derneği (PLASDER) Genel Sekreteri Soner Boz, plastik ve kimya sektörü açısından fuarın ilk olduğunu ama son yaşanan olaylardan dolayı bekledikleri gibi geçmediğini belirtti.
GAPPLAST fuarı, plastik ve kimya sektörü ile ilgili İlke Haber Ajansı'na (İLKHA) değerlendirmelerde bulunan Çukurova Plastik Sanayicileri Derneği (PLASDER) Genel Sekreteri Soner Boz, “Bu fuar bizim açımızdan bir ilkti fakat bununla beraber bölgesel gelişmelerden dolayı beklediğimiz gibi geçmedi.” dedi.
Plastik ve kimya sektörünün konum olarak istedikleri noktada olmadığını belirten Boz, “Plastik ve kimyanın kapasitesi, üretim ve ihracat gücü, sağladığı istihdam ve katma değer açısından Türkiye'de önemli sektörler arasında yer almaktadır. Küreselleşen dünyada rekabetin giderek arttığı bu sektördeki firmaları, dünya ile entegre hale getirip vizyonlarını daha da ileriye taşımak, teknolojik olarak kendilerini yenilemelerine ve gelişmelerine ortam hazırlayacaktır.” ifadelerini kullandı.
Türkiye'nin plastikte Almanya'dan sonra Avrupa pazarında ikinci büyük üretici ülke olduğunu belirten Boz, “Günümüzde plastik kullanım alanı olarak her geçen gün hayatımızın her alanına giren bir üründür. Bilinçli ürünlerle yapıldığı takdirde geri dönüşümü olan ve çevreye en az zararlı ürün olma niteliğine sahiptir. Plastiğin geri dönüşümü çok kıymetlidir. Türkiye, Almanya'dan sonra Avrupa pazarında ikinci büyük üretici ülkedir.” şeklinde konuştu.
Plastik sektörünün önemli bir sektör olduğunu ve günümüzde plastiğin her alanda kullanıldığını ifade eden Boz, “Dolayısıyla plastik sektöründe günümüz teknolojisinde her geçen gün teknolojiye ayak uydurmakta ve bununla birlikte önemli gelişmelerle ülkemize ekonomi anlamda katkısı bulunmaktadır. Dolayısıyla plastiksiz bir hayat düşünülemez. Plastik günümüzde her alanda sağlıktan kullanıma kadar kullanılmaktadır.” diye konuştu.
Plastik sektörünün konum itibari ile beklentilerinin altında olduğunu söyleyen Boz, “Fakat her geçen gün bu ivme yukarı doğru ilerlemektedir. Plastik sektörünün ülke ekonomisine sağladığı katkılardan ötürü çok daha iyi yerlere gelmesi hepimizin niyeti ve temennisidir. Tabi ki şu an hak ettiğimiz yerde değiliz. Ama şu da bir gerçek ki, ekonomi bakanlığı plastik sektörü ile ilgili gerekli atılımları federasyonumuz nezdinde yapmaya çalışmaktadır.” dedi.
Plastik sektörünün en büyük sıkıntısının ham madde olduğunu belirten Boz, “En büyük sıkıntımız plastik sektörünün ham madde bağımlılığının yüzde 85 olmasıdır. Türkiye'deki petro-kimya ürünü alanında bir tek firma mevcuttur. Bu firma da bu alanda petro-kimyayı yüzde 15 karşılamaktadır. Yeni enerji sektörleri gerekiyor. Çok daha rahat rekabet edilebilmesi için dünya standartlarında ham madde girdilerinin aşağıya indirilmesi lazım. Bu konuda ciddi atılımların yapılması gerekiyor. Yetkililerin gerekli adımları bir an önce atmalıdır.” ifadelerini kullandı.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder