30 Eylül 2015 Çarşamba

Propilen Fiyatları, 2015’in En Düşük Seviyesinde

Asya piyasalarında faaliyet gösteren tüccarlara göre, propilen fiyatları geçen haftanın ortasından beri ilave düşüşler kaydetti.

FOB Kore bazındaki ortalama spot fiyatlar göz önünde bulundurulduğunda; bu düşüşler spot propilenin 2015 yılı içindeki en düşük seviyelere gerilediğini gösteriyor. Spot propilen fiyatları, ChemOrbis Fiyat Sihirbazı ile yapılan aşağıdaki grafikte de görüldüğü üzere, neredeyse 2014 yılının Aralık ayındaki seviyelere geriledi.
Propilen fiyatlarındaki düşüşe sebep olarak zayıf talep ve arz fazlası gösteriliyor. Alıcıların geçen hafta ihtiyaçlarını karşıladığı ve yaklaşan tatil öncesinde piyasadan uzaklaşmaya başladığı görülüyor. Çin, 1-7 Ekim tarihleri arasında Ulusal Gün Tatili’nin kutlayacak. Bu tatilin, halihazırda zayıf olan piyasa koşullarını daha da yavaşlatması bekleniyor. Bu arada, Güney Kore’de ise 26-29 Eylül tarihleri ortasında Sonbahar Ortası Festivali kutlanacak.
Oyuncular, Çin’in bu yılın Ağustos ayında, geçen yıla kıyasla yaklaşık %14 daha az propilen ithal ettiğini belirttiler. Arzın fazla olduğu yönündeki endişeler ise, Formosa’nın tedarik seviyelerini bir miktar rahatlatmak amacıyla üç krakerindeki işletim oranlarını %95’e düşürmesine neden oldu.
Spot propilen piyasasındaki gerilemenin tedarikin fazla olduğu Çin’deki PP piyasası ile de paralel olduğu görülüyor. Bu durum da, propilen piyasası üzerinde düşüş yönlü bir baskı kuruyor. Geçen hafta bir tüccar, “Çin’de daha fazla sayıda kömür bazlı PP ünitesi faaliyete geçiyor. Bu durum da, PP tedarik seviyelerinin sıkışmasını önlüyor. Şimdilerde, talep çok canlı olmadığı için bekle-ve-gör politikası izlemeyi tercih ediyoruz,” yorumunu yaptı.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder