4 Eylül 2015 Cuma

Diyabeti Olanlara 10 Altın Öneri

Diabetes Mellitus (DM), pankreasın yeterli insulin üretememesi veya vücudun ürettiği insülini etkili bir şekilde kullanamaması sonucu oluşan ömür boyu devam eden kronik ve insülin üreten hücrelerin azalması ile devam eden bir hastalıktır. 

Normal metabolizma da besinler, vücudun başlıca yakıtı olan glukoza (şeker) dönüşmek üzere bağırsaklarımızda parçalanırlar. Daha sonra bu glukoz bağırsaklardan kana geçer ve kandaki şeker düzeyi yükselmeye başlar. Sağlıklı bireylerde kana geçen glukoz pankreastan salgılanan insülin hormonu yardımıyla hücrelerin içine taşınır. Şayet insülin hormonu vücudumuzda olmazsa ya da etkisi bozulmuş ise şeker hücrenin içine taşınamayacağı için, glukoz kanda artarak şeker hastalığı dediğimiz kan şekeri yükselmesi (Hiperglisemi) gelişmiş olur. Bu kan şekeri yüksekliği sürekli olarak devam edecek olursa organlarımızda (sinir, göz, kalp, böbrek vs) zaman içerisinde ciddi bozukluklara neden olur.
Diyabeti Olanlara 10 Altın Öneri
1-      Diyabet için özel yemekler gerekmez. Evde pişen sebze yemekleri diyabet için zaten uygundur. Zeytinyağlılar, et seçenekleri, salatalar, yoğurt ve yoğurtlu seçeneklerde zaten sorun yok.
2-       Yenmemesi veya az yenmesi gerekenler glisemik endeksi yüksek olanlar. Bunları haftada bir veya 15 günde bir yiyebilirsiniz. Bunun toplamına yani glisemik yüke dikkat etmek esas dikkate alacağınız şey!
3-       Şekerinizi takip eden bir hekim mutlaka olmalı ve yılda 1-2 kez muayeneye gitmelisiniz. Tahliller her şeyi anlatabilir.
4-       Beslenme uzmanı/diyetisyenle çalışıp diyabette beslenmeyi öğrenin.
5-       Diyabetten korkmayın ama yapılacakları iyi öğrenin.
6-      Kilonuz fazlaysa mutlaka zayıflayın.
7-      Şekerinizi başta düzenli sonra da ara ara ölçmeye devam edin. Şekeriniz yükseldiğinde ve özellikle de düştüğünde ne yiyeceğinizi öğrenin.
8-      Diyabette en sık görülen sorun şekerin düşmesi yani hipoglisemidir. Sık yapılan hataysa şekerin hızlı yükselmesi için çay şekeri, meyve suyu ya da dondurma tüketmek. Bu doğru olsa da çabuk yükselmesi için 1 avuç veya 3 dondurmayı üst üste yemeyin.
9-      Alışkanlıklarınızı keşfedin. Şekerinizi hangi alışkanlıklar yükseltiyor, hangileri düşürüyor? Liste yapın.
10-   Her besin grubundan yeterince almaya çalışın. Kaç meyve yemeniz gerektiğini sorun.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder