30 Eylül 2015 Çarşamba

Plastik Makinesi Yatırımları Destek Bekliyor

Yerli plastik işleme makineleri üretimi, plastik sektörünün hızına yetişemiyor. 

PAGEV tarafından hazırlanan rapora göre; 2015 yılının yedi ayında plastik işleme makineleri ile aksam ve parçaları sektöründe 193 milyon dolarlık üretim gerçekleşti. Aynı dönemde ithalat 348 milyon dolar olurken; ihracat ise 74 milyon dolarda kaldı. Üretim ve ihracatta rekor seviyelere ulaşan plastik sektörü, son 13 yılda yüzde 79 oranında ithalatla 8 milyar dolarlık makine ve teçhizat yatırımı yaptı. 2015 yılının yedi aylık döneminde ise bu ithalat oranını yüzde 75’e kadar düşüren plastik sektörü, yerli makine yatırımlarıyla büyümeye odaklandı.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV), plastik işleme makinelerinin 2015 yılının Ocak-Temmuz dönemindeki mevcut durumunu hazırladığı kapsamlı bir rapor ile mercek altına aldı. Yedi aylık dönemde plastik işleme makineleri üretimi 193 milyon dolar olarak gerçekleşti. Söz konusu dönemde en çok üretilen ürünler sırasıyla; presler ve diğer makineleri, aksam ve parçaları, ekstrüzyon makineleri, termoform makineleri, enjeksiyon makineleri ve şişirme makineleri oldu. Yılsonunda plastik işleme makineleri üretiminin geçen yıla oranla yüzde 10 azalarak 331 milyon dolar olacağı öngörülüyor.
Ocak-Temmuz aylarında plastik mamül üreticileri, makine ve teçhizata 467 milyon dolar yatırdı. Bu yatırımın sadece 193 milyon doları yerli makine ile yapılırken ithal edilen plastik işleme makinelerine ödenen rakam 348 milyon dolar oldu. 2003 – 2015 yılları arasında plastik sektöründe son 13 yılda 8 milyar dolarlık makine ve teçhizat yatırımı yapılırken; bu yatırımın yüzde 79’u ithal makinalarla karşılandı. Yerli makine yatırımının artmasını ve ithalatın azalmasını hedefleyen plastik sektörü, 2015 yılının yedi aylık döneminde ise yapılan yatırımlarla birlikte ithal makine bağımlılığını yüzde 75’e kadar indirdi.
Plastik işleme makinelerinin yüzde 46’sı Çin’den geldi
2015 yılının yedi ayındaki 348 milyon dolarlık plastik işleme makinaları ithalatı içerisinde yüzde 34 pay ile enjeksiyon makineleri ilk sırada yer alırken; bu makineleri yüzde 33 ile presler ve diğer makineler, yüzde 22 ile ekstrüzyon makineleri, yüzde 7 ile aksam ve parçalar, yüzde 2 ile şişirme ve termoform makineleri izledi. Adet bazında en çok ithalat yapılan ülke yüzde 46 ile Çin oldu. Bu ülkeyi Almanya, İtalya, Avusturya ve Tayvan takip etti. Yılsonunda ithalatın 597 milyon dolara ulaşacağı tahmin ediliyor.
Yedi ayda en çok Rusya’ya plastik işleme makinesi ihraç edildi
2015 Ocak-Temmuz döneminde plastik işleme makineleri ihracatı 74 milyon dolarda kaldı. Bu dönemde toplam ihracattan en fazla payı yüzde 47 ile presler ve diğer makineleri aldı. Ekstrüzyon makinelerinin payı yüzde 23, aksam ve parçalarının payı ise yüzde 16 olarak gerçekleşti. Türkiye’nin plastik işleme makineleri ihracatında ilk 3 ülke Rusya Federasyonu, İran ve Belarus olarak sıralandı. İhracatın yılsonunda 2014 yılına kıyasla yüzde 10 azalışla 128 milyon dolara gerilemesi bekleniyor.
Türk plastik sanayinin hızlı gelişimine rağmen plastik işleme makinelerinin bu gelişime aynı oranda ayak uyduramadığını belirten PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, “Türkiye, şu an plastik işleme makineleri ve aksam ve parçaları talebinin yüzde 70 – 80’ini ithalatla karşılıyor. Bu mamullerde net ithalatçı konumunda bulunan gelişmiş batı toplumlarına kıyasla düşük ihraç fiyatları ile yeterli katma değer sağlayamayan bir ülke konumunda. Plastik sektörü hızla büyürken plastik işleme makineleri üretimi bu hıza yetişemiyor. Maalesef Türkiye, makine sanayine büyük yatırımların yapıldığı ve firmaların devletlerce korunduğu yılları iyi değerlendiremedi. Ancak geç kalınmış değil. Son yıllarda plastik makine sanayimiz büyüyor ve bu rakamlara da yansımaya başladı. Yerli üreticilerimizi koruyarak ve destekleyerek Türkiye’de plastik işleme makineleri sektöründe üretimi hızlı bir şekilde büyütebiliriz” dedi.
Sektörün toparlanması ve büyümeye geçmesi için yapılması gerekenleri açıklayan Yavuz Eroğlu şunları söyledi: “Ucuz ve yetişmiş insan gücümüz ile makine üretimindeki deneyim avantajımızı kullanarak global makine üreticilerinin ülkemizde yatırım yapması için özel bir teşvik altyapısı kurmamız gerekiyor. Ayrıca Türkiye’de 600 civarında makine üreticisi bulunuyor ve bu firmaların neredeyse tümü KOBİ niteliğinde. Katma değer sağlayan makinelerin üretiminin çok büyük Ar-Ge harcamaları gerektirdiği bilinen bir gerçek. Yerli üreticilerin de bu alanda desteklenmesi sektörün gelişimine büyük katkı sağlayacaktır.”

Kozmetik Ürünlere Yeni Kısıtlama Önerileri

Avrupa Komisyonu, kozmetik ürünlerde çinko oksitin renklendirici olarak kullanılmasına kısıtlama, klorasetamide ise yasaklama getirecek önerisi için yasal görüş alımı başlattı. 

Tüzüğü Ek IV’ünde (İzin verilen renklendiriciler) yer alan çinko oksit girişini düzeltmeyi planlıyor. Çinko oksitin renklendirici olarak  kullanımına, ancak solunum yoluyla akciğer maruziyetinin söz konusu olduğu durumlar dışında izin verilecek.
Öte yandan klorasetamidin, kozmetik ürünlerde yasaklanan maddelerin yer aldığı Ek II’ye eklenmesi planlanıyor. CLP Tüzüğü’ne göre üreme için toksik olarak sınıflandırılan madde, bu nedenle Tüketici Güvenliği Bilimsel Komitesi (SCCS) tarafından kozmetik ürünlerde kullanılmaması önerisini iletti. Her iki madde için de dokuz aylık geçiş periyodu sunulması beklenmekte. Komisyon önerileri için 24 Aralık tarihine kadar görüş bildirilebilir.

Propilen Fiyatları, 2015’in En Düşük Seviyesinde

Asya piyasalarında faaliyet gösteren tüccarlara göre, propilen fiyatları geçen haftanın ortasından beri ilave düşüşler kaydetti.

FOB Kore bazındaki ortalama spot fiyatlar göz önünde bulundurulduğunda; bu düşüşler spot propilenin 2015 yılı içindeki en düşük seviyelere gerilediğini gösteriyor. Spot propilen fiyatları, ChemOrbis Fiyat Sihirbazı ile yapılan aşağıdaki grafikte de görüldüğü üzere, neredeyse 2014 yılının Aralık ayındaki seviyelere geriledi.
Propilen fiyatlarındaki düşüşe sebep olarak zayıf talep ve arz fazlası gösteriliyor. Alıcıların geçen hafta ihtiyaçlarını karşıladığı ve yaklaşan tatil öncesinde piyasadan uzaklaşmaya başladığı görülüyor. Çin, 1-7 Ekim tarihleri arasında Ulusal Gün Tatili’nin kutlayacak. Bu tatilin, halihazırda zayıf olan piyasa koşullarını daha da yavaşlatması bekleniyor. Bu arada, Güney Kore’de ise 26-29 Eylül tarihleri ortasında Sonbahar Ortası Festivali kutlanacak.
Oyuncular, Çin’in bu yılın Ağustos ayında, geçen yıla kıyasla yaklaşık %14 daha az propilen ithal ettiğini belirttiler. Arzın fazla olduğu yönündeki endişeler ise, Formosa’nın tedarik seviyelerini bir miktar rahatlatmak amacıyla üç krakerindeki işletim oranlarını %95’e düşürmesine neden oldu.
Spot propilen piyasasındaki gerilemenin tedarikin fazla olduğu Çin’deki PP piyasası ile de paralel olduğu görülüyor. Bu durum da, propilen piyasası üzerinde düşüş yönlü bir baskı kuruyor. Geçen hafta bir tüccar, “Çin’de daha fazla sayıda kömür bazlı PP ünitesi faaliyete geçiyor. Bu durum da, PP tedarik seviyelerinin sıkışmasını önlüyor. Şimdilerde, talep çok canlı olmadığı için bekle-ve-gör politikası izlemeyi tercih ediyoruz,” yorumunu yaptı.

Sac İşleme ve Yüzey İşlem Teknolojileri Tek Çatı Altında

11-14 Şubat 2016 tarihleri arasında 21.'si düzenlenecek olan WIN Eurasia Metal Working, metal işleme ve yüzey işlem sanayiinin liderlerini ağırlamaya hazırlanıyor. 

2002 yılından beri Bileşim Fuarcılık A.Ş. ile ortak olarak düzenlenen fuar,  tüm hisselerin satın alınması sonucunda bu yıl %100 Deutsche Messe AG markası olarak ziyaretçileriyle buluşacak.
Tüyap Fuar ve Kongre Merkezi'nde düzenlenecek olan WIN Eurasia Metal Working,  Metal Working (Metal İşleme) ve Surface Treatment (Yüzey İşleme) fuarlarını aynı çatı altında bir araya getirecek. Metal Working Eurasia kapsamında ziyaretçiler sac levha işleme teknoloji zincirinin tamamına ulaşabilecek: Sac levha, yarı mamul ve tam mamul; işleme, ayırma, şekillendirme, esnek sac levha işleme, birleştirme, kaynak, yüzey işleme, tel, boru ve parça işleme, karma yapıların işlenmesi, aletler, makine elemanları, kalite kontrol, onarım ve atölye ekipmanlarına odaklanılacak. Son teknolojilerin ön plana çıkacağı etkinlikte katılımcılar; demir-çelik, alüminyum, metal, otomotiv gibi çeşitli sektörlerin üretim süreçlerini daha etkin hale getirmeye yönelik ürün ve hizmetleri sergileyecekler.
Surface Treatment Eurasia fuarı kapsamında ise yüzey temizliği ve ön işlem ekipmanları; boya ve plastik kaplama sistemleri; galvanizasyon sistemleri; özel yüzey kaplama teknolojileri; boya, cila ve kaplama malzemeleri sunulacak. Parts2Clean markası altında oluşturulacak uluslararası pavilyon kapsamında ise endüstriyel parça ve yüzey temizleme teknolojileri bir arada sergilenecek.
WIN Eurasia Metal Working, özel forum ve sergi alanlarıyla da sektöre öncülük etmeye devam edecek. İlk kez geçtiğimiz yıl düzenlenen Safe@Work özel bölümü ve Robotik Forumu bu yıl da fuar çatısı altında gerçekleşecek. Yurtdışından ve yurtiçinden iş sağlığı ve güvenliği firmalarını ağırlayacak olan Safe@Work kapsamında, bir yandan iş sağlığı ve güvenliği ile ilgili sunumlar gerçekleşirken, diğer yandan iş sağlığı ve güvenliği konusunda yüksek risk taşıyan imalat sanayiine yönelik kişisel koruyucu ekipmanlar sergilenecek. Robotik Forum'da ise robotik teknolojilerin üretim süreçlerindeki artan önemine odaklanılacak ve sektörün lider firmalarının robotik çözümleri ziyaretçilere tanıtılacak.
Uluslararası bir buluşma noktası
WIN Eurasia Metal Working; ev sahibi Türkiye’nin yanı sıra, tüm Avrasya ekonomik bölgesi için sektörlerinin en önemli buluşması olarak öne çıkıyor. Katılımcı firmalara yeni pazarlara ulaşmanın en etkin yolunu sunan fuar boyunca, Avrupa, Rusya, Afrika ve Ortadoğu'dan birçok satın almacı ağırlanıyor.

29 Eylül 2015 Salı

Enjeksiyon Şişirme Makinesinde Sıcaklık Ayarlarını Yapmak

Enjeksiyon şişirme makinesinin hunisine konulan plastik hammadde ekstrüder tarafından eritilir. Daha sonra bu eritilmiş plastik, plastik kalıbı aracılığıyla tüp şekline getirilir. Bu plastik tüp parison olarak adlandırılır.

Preformlar oda sıcaklığında 24 saat bekletildikten sonra üretime verilir. Fırında 90 ila100 derece arasında ısıtılır. Bu preformlarinfrared lambalardan oluşan fırın grubunda ısıtılır. Fırın grubu preformların homojen bir şekilde, istenilen sıcaklık değerleri içerisinde ısıtılmasını sağlar. Fırın grubunda bulunan elemanlar şunlardır:
Spindıl, yükleme ve boşaltma tekeri, preform kontrol tekeri, fırın boxları, reflektörler, kalkanlar, fanlar, gergi pistonu, infraredkamera
Enjeksiyon şişirme makinelerini sıcaklık ayarlarında bilinmesi gereken hususlar şunlardır:
Enjeksiyon şişirme sıcaklık ayarları makine enjeksiyon ünitesinden vida kovan ısı değerleri girilerek yapılır. Enjeksiyon ünitesinde plastik malzeme eriyik hâline getirilerek preformlar üretilir. Plastik malzeme özelliklerine uygun olarak tespit edilen ısı değerleri kovan üzerinde bulunan ısıtıcı bantlarla elde edilir. Fanlar yardımı ile ısı istenilen toleranslar içersinde(on-off) kontrol edilir.
Enjeksiyon germe şişirme makinelerinde sıcaklık kontrolüve ayarları fırın boxları, reflektörler, kalkanlar, fanlar,infrared kamaralar ünitelerinde gerçekleştirilir.
Fırın boxları ön ve arka tarafa yerleştirilmiştir. Boxlar üzerine ortalama 22 mm aralık ile dizilmiş lambalar bulunur. Ayrıca ön boxlar sonunda ve arka boxların başında köşe lambaları vardır. Fırın boxlarına takılan lambalar 1200- 1600watinfrared lambalardır. Lamba bağlantı uçları fazla ısıya maruz kalmalarını önlemek için soğutma fanından alınan hava kullanılır. Boxların bağlı bulunduğu şasi aşağıya-yukarıya hareket ettirilerek ayar yapılması sağlanır. Infrared lambalara çıplak elle dokunulmamalıdır.
Reflektörler fırın boxlarının karşısına yerleştirilmiş yansıtıcılardır. Infrared ışınları geriye yansıtarak fırın ısıtma gücünü arttırmak için kullanılır.
Kalkanlar, fırın boxların ve reflektörlerin altında bulunur. İçersinden soğuk su dolaştırılır. Böylece preform destekleme bölgeleri (supporting) ve ısı alması istenilmeyen bölgelerin korunması için kullanılır. Kapalı devre su sisteminden su beslemesi alınır. Fırının altında basınç göstergesi ve ayar vanası vardır.
Fanlar fırın boxlarının ve reflektörlerin altında ve arka tarafında vakum motoru bulunur. Alttaki fanlar ile fırın içerisindeki sıcak havayı sirkülasyon yaparak preformlerda homojen bir ısı dağılımı sağlanır. Bu fanlar üzerinde hava akımını ayarlayıcı diyafram bulunmaktadır. Arka tarafta bulunan vakum motoru dışarıdan emdiği havayı fırın şasisi içinden dağıtır. Buralardan alınan hava lamba diplerine ve fırın arkasında preformsupportinglerini soğutma amacı ile kullanılır. İnfrared kamera fırından çıkan preformların sıcaklıklarını tespit eder. Fırın çıkışında üstte ve altta olmak üzere iki adet vardır. Üstteki preformların destekleme bölgesindeki ısıyı ölçer. Alttaki kamera preform üçüncü bölgesine
ayarlanır. Buradan alınan sıcaklık değeri preform toplam sıcaklığı kabul edilir.

PVC Artışları Hindistan İle Sınırlı Kaldı

Asya piyasalarında bu hafta, önde gelen Asyalı tedarikçiler Ekim ayı PVC tekliflerini açıkladı. 

Hindistan’a verilen tekliflerde ufak artışlar görülürken Çin ve Güneydoğu Asya ülkeleri de dahil olmak üzere bölgenin geri kalan kısmı için üreticilerden alınan fiyatlar Eylül’e kıyasla değişmedi.
Fiyat artışlarına, hafta başında Hindistanlı bir üretici öncülük etti. Üreticiden bir kaynak, muson mevsiminin sona ermesiyle Hindistan’da talebin iyileşeceğini beklediklerini açıkladı. Ayrıca, Ekim başında gerçekleşmesi planlanan bir bakım çalışması nedeniyle yurtiçi piyasaya tekliflerini yükselttiklerini belirtti.
Güney Koreli bir üretici de, önde gelen Tayvanlı bir üreticinin yeni fiyatlarını beklemeden, Hindistan’a verdiği tekliflerinde fiyat artışına gitti. Üreticiden bir kaynak, “Gelecek ay PVC hatlarımızdan birini durduracağımız için tedarikimiz kısıtlı olacak,” yorumunda bulundu.
Önde gelen Tayvanlı bir üretici de Hindistan piyasasına fiyatlarını ufak artışlarla açıkladı. Üreticiden bir kaynak, “Muson mevsiminin sona ermesini müteakip Hindistan’daki alım ilgisi canlanacak. Stokları azalan alıcıların stok yenilemek için piyasaya dönmelerini bekliyoruz. Ayrıca, tesisimizde Kasım ve Aralık boyunca planladığımız bakım çalışması nedeniyle bu ay için normalden daha az bir kota ayırdık,” diye belirtti.
Hindistan piyasasında Ekim ayı için fiyatlar yükselirken, önde gelen Tayvanlı üretici Çin’e ve Güneydoğu Asya’ya yeni tekliflerini Eylül seviyelerinden yeniledi.
Çin ve Güneydoğu Asya’daki birçok oyuncu, Çin’de zayıf talep ve yüksek stok seviyeleri mevcutken, Hindistan’dan gelen talebin bölge genelinde fiyat artışı sağlamak için yeterince güçlü olmadığı konusunda hemfikir. Oyunculardan biri, “Hindistan’da talebin iyileşmesi, fiyatların bölgenin tamamında yükselmesini sağlamaya yeterli değil, ” şeklinde yorumda bulundu.

Koroplast’tan Anne Sütü Saklama Poşeti

Çöp Torbası ve Mutfak Yardımcı Ürünleri Sektörü lideri Koroplast, yenilikçi ürünleriyle annelerin hayatını kolaylaştırmayı hız kesmeden sürdürüyor. 

Koroplast’ın, raflarda yerini alan yeni Anne Sütü Saklama Poşeti, annelerin vazgeçilmezleri arasında olmaya aday.
İçerisinde BPA maddesi bulunmayan, ilk defa annelerin açabilmesi için perforeli güvenlik bölümüne sahip olan ve her paketinden 25 adet çıkan Anne Sütü Saklama Poşeti, sızdırmaz özelliği, sağlıklı ve güvenli kapama için çift kilit gibi imkânlarıyla pratik bir kullanım sağlıyor. Delinme olasılığını ortadan kaldırmak için dolum alanının üstünde yer alan ve kolay kullanıma imkan veren özel etiket sahibi ürün, genişlemeye müsaade eden özel destekli tabanıyla da saklama kolaylığına imkan sağlıyor. Koroplast Anne Sütü Saklama Poşeti, dondurucuda ve buzdolabında (4°C-6°C dereceleri arasında) açılmadan 24 saat; açıldıktan sonra 12 saate kadar saklama imkanı veriyor.
Sunduğu ürün ve çözümlerle annelerin hayat kalitesini arttıran Koroplast, her yıl düzenli olarak kutlanan Dünya Emzirme Haftası’nın önemine de Koroplast Pazarlama Müdürü Lizi M. Yılmaz sözcülüğünde şu şekilde değiniyor: “Yarınlarımızın daha sağlıklı olması, bebeklerin ilk günden itibaren anne sütüyle beslenebilmeleri marka olarak bizim de önemsediğimiz ve çözümlerimizde öncelik verdiğimiz bir konu. Kadınlarımızın hayatını kolaylaştırmanın bir anlamda çocuklarının da yaşam kalitesini artırmaya yardımcı olmak anlamına geldiğini düşünüyoruz. Çünkü hayatı kolaylaşan bir annenin çocuğuna daha fazla zaman ayırabildiğini ve onun sağlıklı gelişiminde onunla daha kaliteli vakit geçirme şansı yakaladığını biliyoruz. Bu doğrultuda, hem emziren anneler hem de çalışan kadınlar için inovatif çalışmalarımıza ara vermeyecek, annelerimizi mutlu etmeye devam edeceğiz.” 
* Tavsiye edilen satış fiyatı 15 TL’dir.

Plastik Film Kesim Makinesinde Fotosel Ayarları

Plastik film kesim makinesinde fotoselli çalışmanın amacı, baskılı poşetlerde poşet boylarının ve kesim noktalarının hep aynı olmasını sağlamaktır.

Bu şekilde baskılı poşetler sürekli aynı boyda ve hatasız kesilir. Biliniyor ki çekilen film bobinin poşet hâline getirilmesinin son aşaması plastik kesim makinelerinde belirli boylarda kesilmesidir. Bu noktada fotosel ayarlarının dikkatle ve özenle yapılması gerekmektedir.
Fotoselli çalışma ayarı:
Makinada fotoselli çalışma yapabilmemiz için keseceğimiz bobinin baskılı olması gerekir.
Fotoselin açık veya kapalı seçilmesi:Baskılı kesim yapmak için panel üzerinde fotosel seçim sayfasına girilir. Fotoseli açık konumuna getirilir.Fotoselsiz bobin kesilecekse bu konum kapalı tutulmalıdır.
Baskı boyunun girilmesi: Baskılı poşetin baskı çizgisi ve diğer baskı çizgisi arasındaki mesafe metre ile ölçülür. Bu değer operatör panelinin boy haznesine girilir (500mm).
Baskı çizgisinin renk fotoseline göre ayarlanması: Poşetin üzerinde bulunan baskı çizgisinin poşet jog butonu yardımıyla çenenin ağzına kadar getirilir.Çizginin nereye geldiğini görmek için çene yukarıya kaldırılır.Baskı çizgisi istenilen yere geldiğinde çene aşağıya indirilip çene somunu sıkılır. Daha sonra makine düz zemin üzerindeki renk fotoselinin bağlı olduğu grup manuel olarak hareket ettirilerek renk fotoselinin diğer baskı çizgisinin üzerine gelmesi sağlanır.
Rengin tanıtılması: Renk fotoselli üzerinde iki adet tuş bulunur. Bunlar BKGD diğeri MARK tuşlarıdır. Renk fotoselini zemin yani baskı olmayan yere getirilir. BKGD tuşuna 5 saniye basılarak zemin tanıtılır. Daha sonra renk fotoselinin altındaki ışık baskı çizgisinin üzerine getirilir. Diğer tuş yani MARK tuşuna 5 saniye basılarak renk tanıtılır. Renk fotoseli üzerindeki yeşil ve kırmızı ışıkların yanması sağlanır. Renk fotoselini baskı çizgisi üzerinden uzaklaştırdığımızda renk fotoselli üzerindeki kırmızı ışığın sönmesi gerekir. Tekrar ren fotoselini çizgi üzerine getirdiğimizde kırmızı ışık yanması gerekir. Eğer yanmıyor ise renk tanıtılma işlemi tekrardan yapılması gerekmektedir. Bunlar talimatlara uygun şekilde yapıldığı takdirde fotoselli çalışma gerçekleşir.

Hayat Kimya’ya Ambalajda 3 Ödül

Hayat Kimya, Ambalaj Sanayicileri Derneği tarafından bu yıl 6.’sı düzenlenen Ambalaj Ay Yıldızları Yarışması’nda 3 ödül birden kazandı.

Ambalaj Sanayicileri Derneği (ASD) tarafından bu yıl 6’ncısı düzenlenen ve ambalaj üreticileri, marka sahipleri ile tasarımcıların büyük bir ilgiyle takip ettiği Ambalaj Ay Yıldızları 2015 Yarışması’nın sonuçları belli oldu.
169 ambalajın 9 farklı kategoride yarıştığı yarışmada, Hayat Kimya, Bingo Kuzumun Kokusu Yumuşatıcı Ambalajı ile Gümüş Ödüle, Papia Tuvalet Kağıdı / Rusya Ambalajı ile Bronz Ödüle ve Bingo Soft İmza Serisi ile Yetkinlik Ödülü’ne layık görüldü.
Ödülle birlikte Hayat Kimya’nın 3 markası, WPO’nun düzenlediği WorldStar’ın yanı sıra Kasım ayında ASD tarafından İstanbul’da düzenlenecek Asya Ambalaj Federasyonu (APF) yarışması AsiaStar’a da katılabilecek.  Hayat Kimya Bingo Cam, Papia Kağıt Havlu, Hayat Şampuan, Joly Yetişkin Bezi ve Molped Soft Care ürünleriyle geçen yılki yarışmada da 5 ödülün birden sahibi olmuştu.   

28 Eylül 2015 Pazartesi

Plastik Enjeksiyon Makinesine Uygun, Enjeksiyon Kalıp Seçimi

Bütün plastik hacim kalıpları birbirleri arasında benzerlik gösterse de aralarında önemli farklılıklar bulunmaktadır. 

Her kalıpta plastik hammaddelerden farklı ürünler üretilmektedir. Her ürünün boyutları ve gramajları farklıdır. Ayrıca bir enjeksiyon çevriminde üretilecek ürün sayısı, ürünün boyut ve gramajına göre değişiklik gösterir.
Üretilecek ürünün boyutu büyüdükçe gramajı artar, ürün sayısı azalır. Ayrıca ürünün boyutu büyüdükçe kalıbın boyutları da büyür. Bu sebeplerden dolayı her kalıp, her enjeksiyon makinesine bağlanamaz.
Bir plastik enjeksiyon makinesine kalıbın bağlanıp bağlanamayacağını belirlemek için aşağıdaki kriterler göz önünde bulundurulmalıdır.
Enjeksiyon makinesinin baskı hacmi
Kalıp montaj alanı (kolon aralığı)
Makinenin kilitleme (kapama) kuvveti
Enjeksiyon makinesinin maksimum mengene açılma, itici vurma, redüktör vb. strokları da göz önünde bulundurulmalıdır.

Menemen Plastik OSB Destek Bekliyor

Türkiye'nin ilk ve tek plastik ihtisas organize sanayi bölgesi olma özelliği taşıyan Menemen Plastik İhtisas OSB’de fabrikalar yükselmeye başladı.

Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen; en yeni tekniklerle donatılmış altyapısı ile plastik sanayinin hizmetine girecek olan MPİOSB’ de sanayi tesisleri inşaatlarının yoğun bir şekilde devam ettiğini açıkladı. Menemen Plastik İhtisas OSB, İzmir Atatürk OSB’ye ve başta Petkim olmak üzere hava, deniz taşımacılığına ve raylı sistemlere, sağlık ve eğitim tesisleri ile işgücü yerleşim birimlerine çok yakın konumu ile sanayicilere rahat bir çalışma ortamı sunacak. Elektrik, doğalgaz, haberleşme, su ve özellikle bağımsız yangın suyu şebekesi ve diğer tüm altyapılarla donatılmış olan bölgede yoğun yatırım faaliyetleri tüm hızıyla sürüyor.
Fabrikalar yükseliyor
MPİOSB Yönetim Kurulu Başkanı Salih Esen, Ocak ayından itibaren 3 sanayi kuruluşunun toplamda 155 bin metrekarelik alanda inşaat ruhsatını alarak inşaata başladıklarını belirtti. “Önümüzdeki aylarda en az 3 sanayi kuruluşu da ruhsatlarını alarak yatırımlarına başlayacak” dedi. Asfalt yolların da tamamlanması ile bütünü ile hizmet vermeye başlayacak organize sanayi bölgesinde, ilk aşamada yangına ilk müdahale araçları ve temizlik araçları alımı ile başlayacak olan teknik hizmet birimleri oluşturulacak. Devamında ise OSB'de ihtiyaç duyulacak tüm gelişmiş teknik ve elektronik birimlerin hizmete alınması sağlanacak.
Plastik sanayi öz kaynaklarla geleceğe yürüyor
Salih Esen, Menemen Plastik İhtisas OSB’nin tüm birimleriyle hizmete girdiğinde, hem yoğun bir istihdam ve hem de büyük boyutlu katma değer yaratmış olacağını açıkladı. Tüm bu yatırım ve hizmetlerin tamamen öz kaynaklarla gerçekleştirildiğinin altını çizen Esen, belediyelerden destek beklediklerini söyledi. Esen, “Organize sanayi bölgemizin en baştaki beklentisi; tek plastik ihtisas OSB olması da dikkate alınarak; hakkettiği özel teşviklerle desteklenmesi ve içinde bulunduğumuz büyükşehir belediyemiz ve bağlı olduğumuz ilçe belediyemizin bölgemiz ile ilgili yol ve çevre ihtiyaçlarımızın acilen çözülmesine katkı sağlamalarıdır” açıklamasını yaptı.

Enjeksiyon Makinesinin Baskı Hacmi

Enjeksiyon makinesinin baskı hacmi, bir çevrimin, enjeksiyon safhasında makinenin kalıba basabileceği maksimum eriyik hacmidir.

Örneğin; bir enjeksiyon çevriminde üretilecek olan ürün sayısı 10, bir ürünün ağırlığı 20 gram, yolluğun (artık malzeme) ağırlığı da 100 gram olsun. Her bir ürünün ağırlığı 20 gramdan toplam 200 gr eder. Buna yolluğun ağırlığını da eklersek (200 + 100) toplamda 300 gramlık bir değer buluruz. Bizim kalıbı bağlayacağımız enjeksiyon makinesi 200 gramlık bir makine ise yani bir çevrimde en fazla 200 gram eriyik malzemeyi kalıba basabiliyorsa, kalıbı bu enjeksiyon makinesine bağlayamayız. Çünkü makinenin kapasitesi yetersiz gelir. Bu kalıp için en az 300 gramlık bir enjeksiyon makinesi gereklidir.

Rexroth Mobil Filtreleme Ünitesi Sistemin Kirlenmesini Önler

Rexroth Mobil Filtreleme Ünitesi gözle görülemeyen partikülleri engeller sistemin kirlenmesini önler.

Küçük ve gözle görülemeyen partiküller, hidrolik sistemlerde akışkanları kirletip arıza yaşanmasına neden olur. Rexroth Mobil Filtreleme Ünitesi, filtre üzerinde toplanan partiküllerin hidrolik sistemlere ulaşmasını engelleyerek kirlenmesini önler.
Hidrolik sistemlerdeki arızaların yaklaşık yüzde 80’ine kir partikülleri neden olur. Bu sistemin güvenirliği için kirin filtreleme yoluyla temizlenmesi gerekir. Doğru filtrenin seçimi kadar operasyonlar süresince alınacak uygun servis hizmeti de önemlidir. Bir sistem ancak akışkanların kirliliği düzenli ve doğru şekilde takip edildiği sürece kesintisiz çalışır. Bu kapsamda Bosch’un Gebze’deki fabrikasında üretilen Rexroth Mobil Filtreleme Ünitesi, filtre üzerinde toplanan partiküllerin hidrolik sistemlere ulaşmasını engelleyerek kirlenmesini önler.
Mineral esaslı hidrolik yağların transferi ve filtrelenmesi için tasarlanan Rexroth Mobil Filtreleme Ünitesi’nde bir dişli pompa ve pompa girişinde kaba kirliliği tutmak icin bir süzgeç kullanıldı. Dişli pompa çıkışındaki filtre, partiküllerin hidrolik sistemlere ulaşmasına engel olarak; sistemin kirlenmesini  önler. Üzerinde hem baypas çek valfi hem de kirlilik göstergesi bulunan Rexroth Mobil Filtreleme Ünitesi’nde değiştirilebilir filtre elemanları kullanıldığından ünitenin bakımının da kısa sürede yapılmasına olanak sağlamaktadır.Küçük boyutu sayesinde araç bagajına bile sığan ve kolaylıkla taşınabilen Rexroth Mobil Filtreleme Ünitesi’nde servis amaçlı kullanıma da uygunluğu sayesinde dikkat çekiyor.
Filtre kullanılırken neye dikkat edilmeli?
Ø  Fabrikadan gelmiş yeni hidrolik akışkanlar bile tamamen temiz değildir. Sisteme yağ doldururken uygun filtre kullanımı önemlidir.
Ø  Hidrolik akışkanlar sistem üretici tarafından belirlenmiş temizlik seviyesine uygun olmalıdır.
Ø  Filtre sistemlerinde bakım maliyetlerini en aza indirmek için sistem satın alınırken kolay erişebilirliğe dikkat edilmelidir.
Ø  Bakım programları kesintisiz operasyonu garanti altına alacak şekilde yapılmalıdır.
Ø  Kirler sisteme dışardan girebilir. Bu nedenle filtre başlığının olduğu bölüm temizlenmeli ve filtre değişimi sırasında kirin ortama girmesi engellenmelidir.

22 Eylül 2015 Salı

Doritos’a Gökkuşağı Ambalaj

Frito-Lay‘in ünlü markalarından yarım asırlık Doritos, LGBT davasına desteğini esirgemeyerek yeni bir inisiyatife imza attı

LGBT gençlerine destek amacıyla kurulan It Gets Better Project işbirliğiyle gerçekleştirilen çalışma kapsamında Rainbow Doritos adlı yeni bir ürün hazırlayan marka, projenin internet sitesinden 10 dolar üstünde bağış yapan LGBT dostlarına gökkuşağı renkleri ve farklı baharatlarıyla yeni ürünü Rainbow Doritos‘u hediye ediyor.
Yalnızca ABD’nin 48 eyaletinden sipariş verilebilen ve kargo ücretlerini Doritos’un karşıladığı proje için özel olarak tasarlanan Rainbow Doritos’a bağış yapmadan ulaşmak mümkün değil.

En Çok Siber Saldırı Alan Ülke

Güney Kore belki de dünyadaki en yüksek internet hızına sahip olabilir ancak görünüşe göre ciddi bir güvenlik sorunları var. En çok siber saldırıya maruz kalmak bunun bir örneği.

Millet Meclisi’nin Kamu Yönetimi ve Güvenlik Komitesi’nin üyesi olan Im Su-kyung, organizasyonun Cuma günü ortaya çıkan raporundaki bilgileri duyurdu. Güney Kore, 2011’den bu yılın Haziran ayına kadar olan dönemde hükümete karşı 114,035 siber saldırıya maruz kaldı.
Siber saldırı nedir?
“Siber saldırı” genel olarak hacker’lar tarafından, bilgisayar sistemlerine veya ağına zarar vermek ya da yok etmek için yapılan saldırılar olarak nitelendirilir.
Sürpriz olarak yapılan bu saldırıların neredeyse hiçbirinin Kuzey Kore IP’sine sahip olmadığı ortaya çıktı. Daha önce 2013 yılında Kuzey Kore’nin içinde bulunduğu üç saldırı, 2012’de ise sadece iki saldırı olmasına rağmen Güney Kore, Kuzey Kore’yi suçlu gösteriyor.
Bu saldırılar çözülebilecek mi?
En çok saldırıyı 8 binden fazla sayıda Dışişleri Bakanlığı’nın aldığı bu durum hakkında “Eğer devletle ilgili gizli bilgiler ortaya çıkarsa sonuç aşırı ağır olur. Bu durumun önüne geçmek için her şeyi yapmalıyız ve saldırıları durdurmalıyız.” diyen Su-kyung, çözümdeki zorluğun sebebini, gelen saldırı bilgilerinin birden fazla kaynak ve hedefe sahip olması şeklinde gösterdi. Sadece bir saldırı bile birçok farklı ülkeden geliyor gibi gözüküyor, hatta çoğunun merkezi Güney Kore olarak gözüküyor.
Bu saldırıların tarzlarında ise en çok "izinsiz gizli bilgilere erişim", "birey bilgisi sızdırmak" ve "yetki kazanma girişimleri" yer alıyor.

Petkim Hisseleri Üzerindeki Rehin Kalktı

Socar'ın pay alımının ardından Petkim hisseleri üzerinde tesis edilen rehin kaldırıldı.

Petkim hakim ortağı Socar Turkey Enerji'nin (STEAŞ) şirkette yüzde 51 pay alması kapsamındaki kredinin geri ödenmesine bağlı olarak, şirket hisseleri üzerinde tesis edilen rehnin kaldırıldığını duyurdu.
Petkim'den KAP'a yapılan açıklamada, STEAŞ'ın sahip olduğu Petkim sermayesinin yüzde 2.35'ini temsil eden paylar ve STEAŞ'ın bağlı ortaklığı SOCAR Turkey Petrokimya'nın sahip olduğu Petkim sermayesinin yüzde 51'ini temsil eden paylar üzerinde kredi verenler lehine tesis edilen rehinlerin kaldırıldığı belirtildi.

Petrol Fiyatı Düştü

ABD ham petrolünün varil fiyatı 57 sent düşerek 46.11 dolardan işlem görürken, Brent ham petrolünün varil fiyatı da 52 sent düştü ve 48.40 dolar oldu.

Ham petrol fiyatları işlemcilerin bir önceki seansta gerçekleşen yüzde 3-4'lük fiyat artışı sonrası kârlarını toplamak istemesiyle yaptığı satışların ardından düştü.
ABD ham petrolünün varil fiyatı 57 sent düşerek 46.11 dolardan işlem görürken, Brent ham petrolünün varil fiyatı da 52 sent düştü ve 48.40 dolar oldu.

Borsa İstanbul Konferansı İçin Kayıtlar Devam Ediyor

2. Uluslararası Borsa İstanbul Finans ve Ekonomi Konferansı (BIFEC) 1-2 Ekim 2015 tarihlerinde The Marmara Hotel, İstanbul’da gerçekleştirilecek. 

“Sermaye Piyasalarında Yeni Dönem” başlığı altında düzenlenecek olan konferans; girişim finansmanı, piyasa mikro-yapısı, uluslararası finans gibi ana başlıkların yanı sıra pek çok farklı konuyu da kapsayacak.
Dünya ekonomisi ve finans sektörünün önde gelen isimlerini ağırlayacak olan Konferans, akademik sunumların yanı sıra, politika yapıcılar, düzenleyiciler ve piyasa katılımcılarının da yer alacağı panel görüşmelerini de içerecek.
Konferans kayıtları devam etmektedir. Ayrıntılı bilgi için www.bifec.com’u ziyaret ediniz.

21 Eylül 2015 Pazartesi

Ulusal Plastik Teknolojileri Sempozyumu Yapılacak

Plastikler hakkındaki yeni araştırma ve yenilikler,1. Ulusal Plastik Teknolojileri Sempozyumunda paylaşılacak.

Üretiminden kullanım süreçlerine kadar alternatiflerine göre üstün özellikleri ile yaşamımızın vazgeçilmezi olan plastikler hakkındaki yeni araştırma ve yenilikler, “1. Ulusal Plastik Teknolojileri Sempozyumu”nda paylaşılacak.
Yıldız Teknik Üniversitesi tarafından düzenlenen ve PAGDER olarak destekleyen kuruluşlar arasında yer aldığımız 1. Ulusal Plastik Teknolojileri Sempozyumu, 15 – 16 Ekim 2015 tarihleri arasında, Beşiktaş - Yıldız Teknik Üniversitesi Oditoryumu’nda gerçekleşecek.
Polimer esaslı kompozit üretiminden plastik enjeksiyon kalıp tasarımına, biyo-uyumlu polimerlerden plastiklerin kaynak edilmesine kadar geniş bir yelpazede sektörümüz için önem taşıyan konuların paylaşılacağı sempozyuma, sanayicilerimiz dinleyici olarak katılabilecek. Geniş bir katılımın olacağı sempozyumda ayrıca isteyen firmalar, fuayede stant açarak ürünlerini sergileyip hizmetlerini tanıtabilecek.
Ulusal Plastik Teknolojileri Sempozyumu hakkında detaylı bilgi ve katılım göstermek isteyenlerin PAGDER’den Erol Türker’e 0212 438 2619 numaralı telefondan veya erol.turker@pagder.org e-posta adresinden iletişime geçmeleri rica olunur.

Çin’deki Düşüşün Etkileri, FED Faiz Artışına Eşit

Alacak sigortasında dünya lideri Euler Hermes, Çin’deki son gelişmeleri değerlendirdi. 

Euler Hermes, Çin borsasındaki düşüşün diğer ekonomilerin finansman koşullarını bozma ihtimalinin iki ile dört kez yapılacak Fed faiz artışına eşit olduğunu belirtti. Çin’deki mevcut durumun yakın dönemli bir faiz artışını desteklemediğini belirten Euler Hermes, balon etkisi endişeleri ve daha sıkı finansman koşulları beklentileri gibi gelişmelerle artışın etkilerinin şimdiden piyasalara yansımış olduğunu vurguladı.
Euler Hermes, ABD cari açığının en büyük kreditörünün Çin olduğunu hatırlatarak, ilk faiz artışının Aralık ayından önce olmayacağını öngördü ve yine de ABD’nin iç faktörlerinin faiz artış kararı için temel gösterge olacağını kaydetti.
Türkiye için çift taraflı zorluk
Euler Hermes, ülkenin yatırım ve ihracatında daha yavaş büyüme kaydetmesi nedeniyle Çin’in büyümesine yönelik tahminlerini aşağı yönlü revize ederek 2015 için yüzde 6,8, 2016 içinse yüzde 6,5’lik büyüme öngörüsünde bulundu. Değerlendirmelerde, Çin’in büyümesindeki yavaşlamanın global GSYİH büyümesini 0,1 puan düşüreceği belirtildi.
Çin’deki durumdan olumsuz etkilenenlerin öncelikle ülkeden mal ithalatı yapan işletmeler olacağını belirten Euler Hermes Türkiye Genel Müdürü Özlem Özüner, “Pek çok ülke ürün ithalatı için Çin’e bel bağlamış durumda. Özellikle Endonezya, Malezya, Tayland ve Vietnam gibi ülkelerin durumdan olumsuz etkileneceğini düşünüyoruz. Euler Hermes olarak Çin’in büyümesine yönelik tahminlerimizi aşağı yönlü revize ettik. Fed’in planladığı faiz artırımını gerçekleştirmesi durumunda da Çin’in dış kırılganlıklardan daha fazla etkileneceğini ve bunun büyüme seviyelerini olumsuz etkileyeceğini öngörüyoruz” dedi. Durumun Türkiye’yi nasıl etkileyeceğini de değerlendiren Özüner, sözlerini şöyle sürdürdü: “Mevcut durum, Türkiye için çift taraflı bir zorluğu ifade ediyor. Bir taraftan Çin belirsizliği, bir taraftan da ABD faiz artış kararı ihtimali Türk piyasalarının performansını olumsuz etkiliyor. Çin’e bağımlılığın az olması biraz rahatlatıcı bir faktör ancak bu dönemde bu küçük avantaj göz ardı ediliyor.”
Çin’deki iflaslar 2015’te yüzde 25 artacak
Euler Hermes, Çin’deki iflasların Temmuz 2015 itibariyle bir önceki yılın aynı dönemine göre yüzde 13 artığını vurgulayarak iflasların 2015’te yüzde 25, 2016’da ise yüzde 20 artacağı öngörüsünde bulundu. Endüstriyel kârın aşağı yönlü bir trend izlediğini kaydeden Euler Hermes, 2015’in son çeyreği sonrasında yerel kredi koşullarında iyileşme kaydedilmesi ve global talebin  artması ile 2016’da iflasların kontrol altına alınabileceğini belirtti.
İnşaat, metal ve madencilik sektörleri büyük risk altında
Şimdiye kadar mevcut duruma karşı durabilen sektörler ileri teknoloji, kimya ve ürün işleme sektörleri gibi üst uç segmentler oldu. Bunun tersine, inşaat sektörü fazla kapasite ve düşük talep nedeniyle ortaya çıkan aşağı yönlü fiyat baskılarına karşı zorluk çekiyor. Emtia fiyatlarının düşmesi, inşaat gibi yerel sektörlerden gelen talebin yanı sıra dış talebin de azalması ile (tekstil ve alt uç elektronik) metal ve madencilik sektörleri de zorlu bir süreçten geçiyor.
Çin’deki mevcut tablonun etkilerini en çok hissedecek ülkeler arasında cari açık sorunları çeken Endonezya, hanehalkı borcuyla başa çıkmaya çalışan Malezya, Tayland ve Vietnam bulunuyor. Avustralya, Yeni Zelanda, Şili, Peru ve Güney Afrika gibi Afrika ülkeleri de riskli bölgeler arasında yer alıyor. Bunlar kadar olmasa da Çin’in üretimine bağlı olan Güney Kore, Tayvan, Singapur, Hong Kong, Japonya gibi ülkeler de durumdan olumsuz etkilenecek. Çin’in ticari ortaklarından biri olan Almanya’da ise özellikle otomotiv ve makine sektörleri zorluklarla karşılaşacak.

Microsoft, Linux Kullanıyor

Microsoft'un, resmi blog sayfasında doğrudan Linux kullandığını belirtmesi, birçok kişi için şaşartıcı bir durum oldu. 

Microsoft ve Linux arasında süren tartışmalar, bilindiği gibi günümüzde kapalı ve açık kaynak karşılaştırması haline gelmiş durumda.
Birbirlerine göre karşılıklı avantajları ve dezavantajları bulunan bu iki farklı işletim sistemi, hem masaüstü hem de sunucu tarafında aktif olarak kullanılıyor. Öyle görünüyor ki Microsoft, açık kaynağın sahip olduğu avantajların bir kısmından faydalanmak istemiş ve bulut tarafındaki çalışmalarının küçük bir kısmında, Linux dağıtımını kullanmayı tercih etmiş!
Bilindiği gibi Microsoft, kendi resmi blog sayfası üzerinden, düzenli olarak çeşitli yazılar yayınlıyor. Bu yayınlar yetkili kişilerden gelebildiği gibi, teknik destek tarafından da gelebiliyor. Son olarak, Microsoft resmi blog sayfasında, Microsoft Azure ürünleri ile ilgili bir yazı hazırlayan Kamala Subramaniam, servislerinin gelişimi ve yenilikleri ile ilgili bahislerde bulundu.
Ancak bu blog yazısından, en çok dikkat çeken nokta Microsoft’un, Azure servislerini geliştirirken belli yerlerde Linux dağıtımlarını da kullandığı oldu.
Aslında bu Microsoft-Linux olayı, daha öne 1997 yılında, Microsoft’un mail hizmeti Hotmail sunucularında Linux kullanımı ile de gündeme gelmişti.
Her ne kadar Linux, masaüstü tarafta Microsoft ile farklı kulvarlarda olsa da, öyle görünüyor ki sunucu tarafında sunduğu avantajları ve kullanıcı kesimine hitap etme potansiyeliyle, Microsoft tarafından bile kullanılma yeteneğine sahip...

Kahve İçmek Neden Uyku Kaçırır?

Bilim insanları, kafein içeren kahve tüketiminin uyku hormonunu azalttığını ve vücut saatini de yavaşlattığını ortaya koydu. 

Uykusuzluğa neden olan kafein alımının ise en çok uçuş sonrası sersemliğin giderilmesinde faydalı olduğu belirtildi.
Bilim insanlarının son araştırması, uykuya dalmayı zorlaştıran kahvede bulunan kafeinin uyarıcı etkisi olmasının yanı sıra vücut saatini de yavaşlattığını ortaya koydu.
Science Translation Medicine adlı dergide yayımlanan araştırmaya göre, yatağa gitmeden üç saat önce içilen double espresso (koyu İtalyan kahvesi), uyku hormonu melatonin üretimini yaklaşık 40 dakika geciktiriyor ve uykuya dalmayı da zorlaştırıyor.
Uzmanlar, bireylerin hayat tarzının da uykuya ve vücut saatine etkisi olduğunu söylüyor.
BBC'ye konuşan Cambridge'deki Moleküler Biyoloji Laboratuvarı'nda görevli araştırmacı Doktor John O'Neill, "Eğer yorgunsanız, gece uyanık kalmak için kahve içmek kötü bir fikir olur. Daha sonra uykuya dalmanız zorlaşır ve uykunuzu yeterince alamazsınız" dedi.
Araştırmanın ilk yarısında deney kaplarında yetiştirilen hücrelere, zamanı nasıl kullandıklarının incelenmesi için kafein verildi. İnceleme sonucunda, verilen ilacın insan vücudundaki her bir hücrenin kimyasal saatini değiştirdiği görüldü.
Başka bir deney için de, ABD'nin Colorado Boulder Üniversitesi'nde beş kişi, 50 gün boyunca bir uyku laboratuvarında tutuldu. Vücut saati genellikle bedenin aldığı ışıkla kontrol edilirken, deneye katılanların tutulduğu yere loş ışık verildi.
Kafeine duyarlılık
Bir buçuk ay süren deneyler boyunca bilim insanları akşam verilen belli dozdaki kafeinin vücut saatini 40 dakika yavaşlattığını ortaya koydu. Bunun etkisinin de, uyku saati öncesi üç saat maruz kalınan parlak ışığın etkisinin yarısına denk geldiği görüldü.
Doktor O'Neill, akşam kafein alımını kesmek için net bir saat verilmesinin 'spekülasyon' olacağını belirtti fakat kendisinin de saat 17.00'dan sonra hiç kahve içmediğini söyledi.
O'Neill, bulguların uyku bozukluğu yaşayanların ve sürekli erken kalkanların tedavisine yardımcı olabileceğini, dünyanın geri kalanıyla uyumlu olmalarını sağlayabileceğini ifade etti.
O'Neill, "Doğudan batıya uçuyorsanız, günün ortasında doğru bir zamanda alçağınız kafein, uçak yolculuğu sonrası sersemliğin (jet lag) süresini azaltabilir" dedi.
BBC'ye konuşan Surrey Üniversitesi'nden Profesör Derk-Jan Dijk de "Bireylerin kafeine olan duyarlılığı değişiyor. Kahve içenler uykuya dalmakta sorun yaşıyorsa, öğleden sonra ve akşam saatlerinde kahve içmekten sakınmalıdırlar" tavsiyesinde bulundu.
Profesör Dijk, bazı kişilerin ise 'vücut saatlerinin kölesi oldukları' düşüncesiyle çok erken veya çok geç uyanmaya programlandıklarını söyledi.
Dijk, "Bu ve diğer veriler, vücut ritmini bir nebze de olsa değiştirebileceğimizi gösteriyor. Bu da, geç uyumamızı kafein alımı ve akşam maruz kalınan yapay ışıkla bağlantılı olduğunu gösteriyor" dedi.

Fenerbahçe 2-1 Bursaspor

Süper Lig'de 5. haftada sahasında Bursaspor'u ağırlayan Fenerbahçe, rakibini yıldızlarının şık golleriyle geçti. Van Persie ve Caner karşılaşmaya yedek başlarken, Caner Erkin'den formayı kapan Hasan Ali'nin performansı da izleyenleri mestetti. Meireles de oyuna katkısıyla alkışları topladı.

Molde mağlubiyetinin ardından eleştiri yağmuruna tutulan Fenerbahçe, sahasında Bursaspor'u 2-1 mağlup etti. Pereira, Van Persie ve Caner'i yedek başlatırken, ikinci yarıda oyuna giren Uçan Hollandalı şık bir vuruşla takımının galibiyet golünü attı. Nani, Premier lig tarzı bir gol kaydederken, Hasan Ali Kaldırım ve Raul Meireles de alkışları toplayan isimler oldular.
Maça iki takım da birbirlerini tartarak başladı, ilk 15 dakikada pozsiyon bile olmadı.
Nani'den Premier Lig golü!
20. dakikada  Lazar Markovic sağ kanattan deparla topu getirdi. Ceza sahası dışında yayın önüne doğru yerden kesti. Fernandao atladı, Nani gelişine yumuşak bir plaseyle topu Mert'in solundan ağlara gönderdi. Portekizli'den klas gol!
Fener akın akın geliyor
25'te Fenerbahçe yine çok tehlikeli geldi. Soldan Hasan Ali, Nani'ye çok şık bir topuk pası verdi.
Bindiren Nani sol ayağıyla güzel bir orta yaptı. Bu ortaya Meireles gelişine güzel bir vole vurdu, Mert son anda çıkardı.
27'de Fenerbahçe bu sefer Ozan Tufan'la gole çok yaklaştı.
Ozan, ceza sahasının hemen dışında bomboş pozisyonda gelişine vurmak yerine topu kontrol etmeye çalışınca zaman kaybetti ve araya Bursaspor defansı girdi. Fenerbahçe 3 dakika içinde iki ciddi gol pozisyonu buldu.   
Bursa'da ilk şut 43'te!
43'te Necid, Kadlec'ten seken topa çaprazdan şutunu çekti, Volkan topu çelmeyi başardı. Kadlec'ten kritik hata!
Bu şut, Bursaspor'un ilk yarıdaki kaleye ilk şutuydu.
İlk yarı 1-0 sona erdi.
İkinci yarıda da Fenerbahçe!
İkinci yarıya da baskılı başlayan taraf Fenerbahçe oldu. Kanarya özellikle Nani'yle tehlikeli akınlar üretti.. Hasan Ali ve Nani'nin sol kanattaki uyumu da kayda değerdi...
Barış Şimşek çıldırttı
Hakem Barış Şimşek çaldığı ve çalmadığı düdüklerle iki tarafın ancak özellikle de Fenerbahçeliler'in tepkisini çekti.
55'te Dany, hızla sağ kanattan ilerleyen Markovic'i düşürdü. Barış Şimşek'in faulü çalıp sarı kartına başvurmaması Fenerbahçelileri çıldırttı.
56'da Markovic'in ceza alanında yerde kalmasına Barış Şimşek 'devam' dedi. Bunu üzerine taraftarlar hakemi protesto etti.
Ve Bursa golü buldu
63'te Bursaspor beraberliği yakaladı. Josue'nin soldan ortasına Necid iyi vurdu golü attı.
Necid'in altıpasta boş kalması Kadlec ve Alves'in performanslarını sorgulattı.
Alves belirli bir seviyenin altına düşmese de Kadlec ciddi hatalar yaptı.
Van Persie girdi, golünü attı! Yine Hasan Ali!
77'de Lazar Markovic çıktı, Van Persie girdi.
80'de Hasan Ali sol kanattan Sercan Yıldırım'a harika bir çalım attı. Ortasında Van persie gelişine vurdu, topu uzak köşeye gönderdi.
Bu yıldız oyuncunun Kadıköy'deki ilk golüydü.
7 dakika uzatma!
İkinci yarı Barış Şimşek oyunu sürekli durdurdu. İki takım da sürekli duran oyuna konsantre olmakta zorlandı.
Oyunun durmasından ötürü 7 dakikalık uzatma verildi.
Volkan iki dakikada kurtardı!
Bu 7 dakikada Bursaspor iki ciddi pozisyon yakaladı.
90 + 4'te Faty'nin kafasını son anda Volkan kurtardı.
90 +5'te kullanılan kornerde Necid bomboş kafayı üstten auta attı. Bursaspor için büyük şanstı.
Fenerbahçe zorlandığı maçta 2-1'le kazanıp namağlup liderliğini bu hafta da sürdürdü.