TSE, tüm işlemlerini 1 Ocak’ta elektronik ortama taşıyacak
Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanı Fikri Işık, Türk Standartları Enstitüsü’nün (TSE) 54’üncü Olağan Genel Kurulu’nda yaptığı konuşmada “Artık çok daha hızlı, gereksiz pek çok evrakı istemeyen ve TSE’ye müracaat eden bir sanayicimizin başvurduğu anda işleminin ne zaman biteceğini ve ne zaman gerekli belgesini alacağını ekranda göreceği bir sistemi en geç 1 Ocak 2016'da yürürlüğe koyacağız” dedi.
Bakan Işık, TSE’nin son 13 yılda artan gücüyle hem Türkiye’de, hem uluslararası alanda etkili kurumlardan biri olduğunu belirtti. Standardizasyon ve belgelendirmenin bugün küresel düzeyde rekabeti, kaliteyi, pazar gücünü ve etkinliğini belirleyen temel unsurlar olduğunu vurgulayan Işık, “Biz ülke olarak dünyanın her yerinde kaliteli ve güvenilir ürünlerimizin sayısının artmasını istiyoruz. Bunun yolu da küresel standartlara uygun mal ve hizmet üretmekten geçiyor” dedi.
400 milyon TL’lik 10 laboratuvar yolda
Ülke hedefleri doğrultusunda gerek standardizasyon faaliyetleri, gerekse test-muayene ve belgelendirme hizmetleri alanında TSE’yi güçlendirdiklerini dile getiren Işık, “Gözetim, muayene ve test hizmetlerinde ürün belgelendirme ve ithalata uygunluk değerlendirmesine göre oluşan laboratuvar yapısını yeniden şekillendirerek, pazarın talebine dayalı hale dönüştürdük. Böylece piyasa ihtiyaçlarına endeksli bir laboratuvar altyapısı oluşturduk” dedi. Son dört yılda TSE’nin altyapı yatırımlarına 70 milyon TL harcadıklarını dile getiren Işık, “Sanayicilerimizin ürettiği ürünlerin test ve laboratuvar ihtiyaçlarına yönelik toplam 400 milyon TL tutarında 10 laboratuvar yatırımının da çalışmaları devam ediyor. 2018 yılında hizmete girmesi planlanan Ankara Temelli Test ve Eğitim Merkezi, sanayimizin ihtiyaç duyduğu laboratuvar hizmetlerini karşılayarak yerli, yenilikçi ve yeşil üretim çabamıza güç katacaktır” diye konuştu.
Otomotiv Test Merkezi ile döviz çıkışı duracak
Bursa’da inşa edilecek Otomotiv Test Merkezi’nin de stratejik yatırımlar arasında yer aldığını dile getiren Işık, “Bursa’da kuracağımız dünyanın en iddialı Otomotiv Test Merkezi ile test işlemleri dolayısıyla yurtdışına giden yüksek orandaki dövizin ülkemizde kalmasını sağlayacağız. Bu merkez, küresel düzeyde iddialı olduğumuz otomotiv sektörünün gelişimine ve yerli otomobil üretimine de katkı sunacak. Şu anda acele kamulaştırma işlemlerini tamamladık. İnşallah, bu yıl içinde projelerimizi hızlı biçimde tamamlayıp inşa aşamasına geçmek istiyoruz” dedi. Işık, Hazar Gazı’nın Avrupa’ya taşınmasını öngören TANAP projesinde de Çin’de üretilecek boruların fabrika imalat kontrollerinin TSE tarafından yapılacağını dile getirdi. TSE’nin gerek Türkiye’ye temsil etmede gerekse de standartlar ve uygunluk değerlendirme hizmetleri alanında uluslararası arenada etkinliğinin arttığına işaret eden Işık, sözlerini şöyle sürdürdü: “İslam Ülkeleri Standartlar ve Metroloji Enstitüsü Genel Sekreterliği’ne üye ülkelerin temsilcilerinin ittifakıyla ülkemizden İhsan Övüt seçildi. Avrupa Standardizasyon Teşkilatı (CEN) bünyesinde kurulan Helal Teknik Komitesi’nin hem başkanlığını hem de sekretaryasını TSE üstlendi. Böylece ilk defa Avrupa’da bir komitenin yönetiminde söz sahibi olduk. TSE 164 üyeli Uluslararası Standardizasyon Teşkilatı’nın en üst yönetim organına seçildi.
20 milyar dolarlık ‘helal pazarı’ için şirket kuruldu
TSE’nin 26 ülkede 38 ofis açtığını, 82 ülke ve 101 uluslararası kuruluş ile de işbirliği anlaşmaları imzaladığını kaydeden Işık, “TSE’nin rekabet gücünü artırmak ve 200 milyar doları bulan bu pazardan daha fazla pay almasını sağlamak için 100 milyon lira sermayeli Uluslararası Uygunluk Değerlendirme Servisi (ICAS) şirketini kurduk. Özellikle helal belgelendirme ile uygunluk değerlendirme alanında İslam dünyasındaki etkinliğimizi artırmaya devam ediyoruz. Amacımız 20 milyar dolar olan İslam ülkeleri uygunluk değerlendirme pazarından daha fazla pay almak” dedi.
Sanayicinin ve ekonominin diğer paydaşlarının TSE’den en kaliteli ve en hızlı hizmeti en uygun fiyatla almasını sağlamayı amaçladıklarını aktaran Işık, “İnşallah, yılın sonuna kadar devrim niteliğinde bir karara birlikte imza atacağız. TSE, 1 Ocak 2016 tarihi itibari ile, tüm işlemlerini elektronik ortama taşıyacak. Artık çok daha hızlı, gereksiz pek çok evrakı istemeyen ve TSE’ye müracaat eden bir sanayicimizin müracaat ettiği anda işleminin ne zaman biteceğini ve ne zaman gerekli belgesini alacağını ekranda göreceği bir sistemi en geç 1 Ocak 2016 tarihinde yürürlüğe koyacağız” dedi. Mart ayı sanayi üretimi rakamlarını da değerlendiren Işık, her türlü negatif propagandaya rağmen üretim ve yatırımın sürdüğünü dile getirdi.
Milyon dolarlık testler artık Türkiye’de yaptırılabiliyor
TSE Başkanvekili Doç. Dr. Mehmet Fahrettin Önder de TSE’nin birçok alanda yeni belgelendirme hizmeti verdiğini, akreditasyon kapsamında da önemli gelişmeler sağlandığını kaydetti. Mehmet Fahrettin Önder, “Sanayicilerimiz milyon dolarlar ödeyerek yurt dışında yaptırmak zorunda kaldıkları testleri artık Türkiye’de yaptırabilecek, böylece hem milli kaynakların yabancı belgelendirme kuruluşlarına transferinin önüne geçilecek, hem de yerli üreticilerimiz zaman ve kaynak tasarrufu sağlayacak” diye konuştu.
TSE’nin yeni başkanı Sebahattin Korkmaz
54’üncü olağan Genel Kurulu’nda TSE Başkanlığı’na, TOBB delegesi Sebahattin Korkmaz, yönetim kurulu üyeliklerine ise Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı delegeleri Muhsin Dere ve Recep Kemal Akyürek, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı delegesi Yusuf Yazar, YÖK Delegesi Doç. Dr. Hasan Okuyucu seçildi. TSE Genel Kurulu, Başbakanlık, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Kalkınma Bakanlığı, Aile ve Sosyal Politikalar Bakanlığı, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı, Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanlığı, Gıda, Tarım ve Hayvancılık Bakanlığı, Maliye Bakanlığı, Milli Savunma Bakanlığı, Orman ve Su İşleri Bakanlığı, Sağlık Bakanlığı, Ulaştırma, Denizcilik ve Haberleşme Bakanlığı ile Genelkurmay Başkanlığı, Sayıştay, TÜBİTAK, KOSGEB, Devlet Malzeme Ofisi, TÜRKAK, YÖK ve TOBB temsilcilerinin bulunduğu 46 delegeden oluşuyor.
‘Standardı belirleyen ticaretin kuralını yazar’
Türkiye Odalar ve Borsalar Birliği (TOBB) Başkanı Rifat Hisarcıklıoğlu, güçlü ülkenin standardı olan, standartları belirleyen ülke olduğunu vurgulayarak, “Standardı belirleyen ticaretin kuralını da yazar. İşte bu noktada, TSE çok önemli bir vazife üstlenmek durumunda” dedi. Bugün herkesin zihninde yer eden TSE ambleminin hem yurtiçinde, hem de yurtdışında çok daha bilinen ve önemli bir marka değeri haline geleceğine inandıklarını kaydeden Hisarcıklıoğlu, “Küresel ticarette, uluslararası geçerliliğe sahip belgeler, sanayi ürünleri için adeta bir yeşil pasaport işlevi görüyor. Gümrük kapılarında harcanan zaman ve maddi kayıpların önüne geçilmiş olunuyor” diye konuştu. Sanayicinin TSE hizmet ücretleri konusunda önemli bir sorun yaşadığını aktaran Hisarcıklıoğlu, “Bu konuda TSE’nin 2015 için laboratuvar ve belgelendirme hizmetlerinde ücret artışına gitmeyeceği beyanı önemli bir adım oldu. Bu adımın kapsamının da genişletilmesini arzu ediyoruz. TSE’nin düzenlediği belge ve raporların uluslararası arenada kabul edilirliğinin artırılması da özellikle odaklanılması gereken bir alan. Bu konuda da TSE’nin çok daha aktif olması gerekiyor. Bu yıl TSE, Çalışma ve Sosyal Güvenlik Bakanlığı ve TOBB olarak, inşaatlara güvenli iskele kurulması konusunda, illerde ortak bilgilendirme çalışmaları başlattık. Bu tür işbirliklerimizi de önümüzdeki yeni dönemde güçlendirmeyi hedefliyoruz. Biz TSE’nin, yaptığı çalışmalarla Türk Sanayicisine yol gösteren, yönlendiren bir kuruluş olmasını arzu ediyoruz” dedi.
Şentürk milletvekili adaylığıiçin istifa etmişti
TSE Başkanı Hulusi Şentürk, AK Parti’den milletvekili aday adayı olmak için görevinden istifa etmişti. İstanbul’da 1’inci bölgeden milletvekili adayı olan Şentürk için Bakan Fikri Işık, “TSE Başkanı olarak yaptığı hizmetlerden dolayı teşekkür etmek istiyorum. İnşallah, seçilerek ülkemize milletvekili olarak hizmet edecek” dedi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder