13 Mayıs 2015 Çarşamba

Sanayi Gelişiminde Hedeflerini Seçtiler

Bilim Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı tarafından hazırlanan Türkiye Sanayi Strateji Belgesi ve Eylem Planı 2015-2018’de, Türkiye’nin hedef bölgesi Avrasya ve Afrika olarak belirlendi. 

2011- 2014 arasında uygulanan stratejinin yerine geçen yeni Strateji Belgesi ve Eylem Planı’nda, stratejik hedefler; “sanayide bilgi ve teknolojiye dayalı yüksek katma değerli yerli üretimin geliştirilmesi”, “kaynakların etkin kullanıldığı, daha yeşil ve rekabetçi sanayi yapısına dönüşümün sağlanması” ve “sosyal ve bölgesel gelişmeye katkı sağlayan ve nitelikli işgücüne sahip sanayinin oluşturulması” olarak belirlendi. Yeni strateji belgesinde önceki dönemde “orta ve yüksek teknolojili ürünlerde Avrasya’nın üretim ve tasarım üssü olmak” ifadesi Afro-Avrasya olarak değiştirildi. Plan bugün açıklanıyor. Yeni strateji belgesinin eylem planında da önemli teşvikler öngörüldü.
Bunlar arasında en önemlilerden biri, ülkenin uygun ve öncelikli sayılan yerlerinde büyük sanayi yatırımları için “Büyük Sanayi Yatırım Bölgeleri” kurulması dikkat çekti. Kamu alımları uzun vadeli perspektifl e planlanarak, yerli üretim yatırımları yapılmasının önü açılacak. Orta ve ileri teknoloji yatırımları ile yüksek miktarlı ithalatı yapılan ürünlerin yerli olarak üretimi amacıyla yapılacak yatırımlara ek teşvikler verilecek. Bu planlardan bazıları hayata geçirildi.
Eylem planındaki teşviklerde, firmaların orta-yüksek ve yüksek teknolojili ürün üretimine odaklanması amacıyla yatırım destek programları başlatılması öngörüldü. Bu çerçevede, yurtdışından alınan test ve muayene hizmetlerinin ülke içinde yapılabilmesi için akredite laboratuvar- test merkezi yatırımlarına destek verilecek. İthal bağımlılığı yüksek olan ara malların yatırımlarına ek teşvikler verilmesi planlandı. Kamu alımlarına yönelik daha fazla yerli katkı sağlamak amacıyla, uzun vadeli alım planlarının yapılması da planlandı. Böylece, bu ürünlere yönelik yatırım yapmak isteyen işletmelerin plan yapması kolaylaştırılacak. Eylem planında, organize sanayi bölgeleri ile küçük sanayi sitelerine verilen kredilerin iyileştirilmesi ile bu tür bölgelerin kuruluş aşamasında kolaylık sağlamak amacıyla kamulaştırma yapılmasının gerekli olduğu hallerde kamulaştırma desteği verilmesi plana girdi.
KOBİ’lerin birleşmelerinin desteklenmesi, teknoloji yoğun ürünlere geçebilmelerini teminen üniversiteler ile işbirliğinin mali olarak desteklenmesi de planda yer aldı. Bu eylemler, hükümet tarafından açıklanan “Öncelikli Dönüşük Programında” da yer bulmuştu. Deneyim paylaşımı ve eğitim kalitesini yükseltmek için, patent sayısı, ürün geliştirme ve sanayi uygulama projeleri akademik yükselme kriterleri arasında yer alması öngörüldü. 

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder