‘Plastik Sektöründe Güncel Gelişmeler’ başlıklı seminerde sektörde giderek artan ithalata bağımlılık sorununa dikkat çekildi. Seminerin açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay, Avrupa’da ikinci, dünyada ise yedinci sırada olan plastik sektörünün 250 binden fazla kişiye istihdam sağlayan önemli bir sektör olduğunu belirtti.
Sektörün sorunları ve bu sorunlara çözüm önerileri sektör ve sivil toplum temsilcilerinin yanı sıra ilgili bakanlıkların bürokratlarının da yer aldığı seminerde dile getirildi. Yaklaşık 120 kişilik geniş bir katılımla gerçekleşen seminerde mevzuattaki sorunlar ile hammaddedeki dışa bağımlılık başta olmak üzere sektörün geleceğini ilgilendiren pek çok konu görüşüldü.
Seminere İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay moderatörlük yaptı. Seminere İSO Meclis Üyesi Mustafa Tacir, İSO Meclis Üyesi Ömer Karadeniz, İstanbul Kimyevi Maddeler ve Mamulleri İhracatçıları Birliği (İKMİB) Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, Gümrük ve Ticaret Bakanlığı, Gümrükler Genel Müdür Yardımcısı Mustafa Gümüş, Ekonomi Bakanlığı’ndan Ürün Güvenliği ve Denetimi Genel Müdür Yardımcısı Ahmet Karabay, Ekonomi Bakanlığı’ndan İhracat Genel Müdürlüğü Kimya Ürünleri ve İhracat Daire Başkanı Recep Aslan, Ekonomi Bakanlığı’ndan İthalat Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ayşegül Atay ve Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı’ndan Sanayi Genel Müdürlüğü Daire Başkanı Ahmet Can konuşmacı olarak katıldı.
Açılış konuşmasını yapan İSO Yönetim Kurulu Üyesi Nahit Kemalbay Avrupa’da ikinci, dünyada ise yedinci sırada olan plastik sektörünün 250 binden fazla kişiye istihdam sağlayan önemli bir sektör olduğunu belirtti. Kemalbay bu seminerde 2023 hedeflerine ulaşmak için neler yapılması gerektiğini ilgili bakanlıkların temsilcilerine aktarma fırsatı bulacaklarını ifade etti.
Seminerde konuşan İSO Meclis Üyesi Mustafa Tacir sektörün dışa bağımlılığına dikkat çekti. Tacir “Mevzuatlarla ilgili sorunlarımız var. Pazar bu kadar büyük olmasına rağmen neden yabancı üreticiler Türkiye’ye rağbet göstermiyor, bunu düşünmemiz lazım. Plastik sanayi çevre coğrafyalarda çok gelişti. Petrol kaynaklarına yakın bir coğrafyada olmamıza rağmen bu jeoekonomik avantajı iyi kullanamıyoruz” dedi.
İSO Meclis Üyesi Ömer Karadeniz ise plastiğin yüzyılın malzemesi olduğunu belirterek plastiğin sağlıktan ulaşıma pek çok alanda insanların hayatını kolaylaştırdığını anlattı. Türkiye’nin plastik mamulde 1.8 milyar dolar dış ticaret fazlası verdiğine dikkat çeken Karadeniz plastik ham maddede ise 10 milyar dolara yaklaşan bir dış ticaret açığı olduğunu ve bunun ham maddede ithalata ne kadar bağımlı olduğumuzu gösterdiğini dile getirdi. Ömer Karadeniz “Ülkemizin 2023 hedefleri arasında 1,5 dolarlar seviyesinde olan kilogram başı ihracat rakamını 3 dolara çıkarmak yer alıyordu. Türk plastik sektörü bu rakamı 2014 yılında geçmiş durumda. Yani sektör bu alanda 2023 hedeflerine ulaşmış durumda” dedi.
İSO Meclis Üyesi Ömer Karadeniz
İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz, “Türkiye’nin en büyük ihracat pazarları Irak, Almanya, Azerbaycan. Bunlar arasında Almanya’yı çok önemsiyoruz. Sektör yatırımlarını Türkiye’de artıran Almanya’ya 365 milyon dolar ihracatımız var. Ayrıca sektörün en büyük imalatçı ülkesi Suudi Arabistan, sahip olduğu ham madde kaynakları nedeniyle sektörde haksız rekabet oluşturuyor. Bununla birlikte kaya gazı üretiminden dolayı ABD de sektör yatırımlarını çekmeye başladı” dedi. Türkiye’de hammadde üretiminin çok karlı olmadığına değinen Akyüz, “Gelecek 10 yılda karlılıkta dev ülke daha dev, cüce ülke daha cüce olacak. Bu nedenle kaynaklara yatırım önemli. Yurt dışında rekabet eden ülkeler arasında modernizasyon önemli. Daha ileri seviyede üretim yapılmalı. Ölümcül bir rekabetle karşı karşıyayız. Hammadde ve petrol fiyatlarıyla doğrudan orantılı olan sektörde, yüksek petrol fiyatı seviyesi üretimin kar edebilirliğini zayıflatıyor. Türkiye’de üretim bu nedenle azalıyor” şeklinde konuştu.
İKMİB Yönetim Kurulu Başkanı Murat Akyüz
Konuşmaların ardından “Sektörel Sorunlar ve Güncel Sorunlar” başlığı altında bir soru cevap şeklinde gerçekleşen bir toplantı yapıldı. Ekonomi, Gümrük ve Sanayi Bakanlığı yetkileri, sanayicilerin sorunlarını dinlediler ve çözüm odaklı görüş alışverişinde bulundular. Toplantıda başta Ekonomi Bakanlığı tarafından 17 Şubat ve 4 Mart 2015 tarihlerinde yayınlanan ve ham madde ithalatını zora soktuğu söylenen Ürün Güvenliği ve Denetimi Tebliği’nin oluşturduğu olumsuz etkilerin yanı sıra Dahilde İşleme Rejimi’nin özel şartlar kısmına ilave edilen 117. maddenin getirdikleri olmak üzere plastik sektörünün mevzuatlar ve uygulamalarda yaşadığı sorunlar geniş yer tuttu. Dile getirilen sorunlar karşısında bakanlık yetkilileri sanayicinin yanında olduklarının mesajını verdi.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder