7 Mayıs 2015 Perşembe

Kovan ve Vidalarda Aşınma Oluşumu

Kovan ve vidalarda aşınma kovan ile vidanın temas ettiği yüzeylerde meydana gelir. 

Aşınmada adhezyon sebebiyle kovan ve vida arasındaki boşluk artar ve bu boşluk olması gereken değerlerin üzerine çıktığında proses şartları ve verim olumsuz yönde değişir. Plastik hammadde ile beraber kullanılan cam elyaf, kalsit gibi dolgu ve katkı maddeleri kovan ve vidanın aşınmasını hızlandırır.
Kovan ve vida birlikte çalışırken kovan içerisine beslenen hammadde, vidanın hatvelerii arasında ve hatve üstlerinde sürtünmenin etkisi ile tutunarak ilerler. Hammadde içerisindeki aşındırıcılar özellikle yüksek basınç bölgelerinde hem kovan cidalarını hem de vida cidalarını aşındırırlar.
Bu aşınma ile kovan ve vida arasındaki boşluk giderek artar ve standart değerlerin üzerine çıkar.
Kovan ve vida arasındaki boşluğun artması, basınç ile ileri sürülen, pompalanan hammaddenin kovan civarı ile vida hatveleri arasında  geri kaçarak proseste hem verim kaybına hem de aşınma hızının artmasına neden olur. Kovan ile vida arasındaki olması gereken boşluk vida çapının yaklaşık binde beşi kadardır. Eğer kovan ile vida arasındaki boşluk bu değerin üzerinde ise sistem çalışması gereken verimin daha altında bir verimle çalışıyor demektir.
Unutulmamalıdır ki her zaman kovan ve vidada basıncın maksimuma ulaştığı noktalarda ve erimemiş plastiğin zorlanarak  kovan ve vida içerisinde alındığı besleme bölgesi civarında aşınmalar maksimumda gerçekleşir.

Hiç yorum yok:

Yorum Gönder