28 Mayıs 2015 Perşembe

Petrol 3 Günlük Kaybı Azaltıyor


Petrol, ABD’de petrol stoklarının düşüşü 4. haftaya taşıyacağını göstermesi beklenen resmi verilerin açıklanması öncesinde 3 günlük düşüşü azaltıyor.
Petrol vadelileri, New York’ta yüzde 0.6 kadar yükseldi. Energy Information Administration’ın (EIA) Perşembe günü açıklayacağı stok verisi öncesinde Bloomberg anketine katılan analistler ABD’de petrol stoklarının 22 Mayıs itibarıyla 2 milyon varil gerilediği tahmininde bulunuyor. Rusya Enerji Bakanı Alexander Novak, Venezuelalı mevkidaşı ile Moskova’da görüştü. Novak, OPEC yetkilileri ile grubun 5 Haziran’daki toplantısı öncesinde küresel piyasayı tartışma arayışında.
Petrolün 6 yılın en düşük seviyesinde gösterdiği toparlanma, yükselen fiyatların ABD üretimini artıracağı spekülasyonu ile varil başına 60 dolara yakın seviyede duraksıyor. Arz fazlası sorununun süreceği spekülasyonları yapılıyor. Dünyanın en büyük petrol tüketicisi ABD’de petrol stokları 1930 yılından bu yana en yüksek seviyeye yakın seyrediyor. EIA’ya göre stoklar yılın bu döneminde 5 yıllık ortalamanın 100 milyon varil üzerinde.
Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Michael McCarthy, “Petrol stoklarındaki herhangi bir gerileme pozitif olarak algılanır ve satın alımı destekler” dedi.
Temmuz vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI) kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 36 sent kadar yükselerek varil başına 57.87 dolar oldu ve Singapur saati ile 13:03’te 57.72 dolardan alıcı buldu. Kontrat geçtiğimiz 3 seansta yüzde 5.3 gerileyerek 31 Mart’tan bu yana en büyük düşüşü kaydetmişti. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 66 altında seyrediyor. Fiyatlar bu ay yüzde 3.2 geriledi.
Temmuz vadeli Brent petrol kontratı, Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında 60 sent kadar veya yüzde 1 yükselerek varil başına 62.66 dolardan işlem gördü. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 4.82 dolar seviyesinde. Fark Çarşamba günü 4.55 dolar ile 15 Nisan’dan bu yana en düşük seviyeden kapanış yaptı.

Paray Kokusuyla Uyandıran Çalar Saat



Çılgın icatlar ve akıllı cihazlar arasına bir yenisi daha katılıyor. Oldukça genç bir girişimci, şimdiye kadar örneği görülmemiş bir ürüne imzasını atıyor. Çoğumuzun uyanmakta güçlük çektiğini bilen bu genç mucit, işi daha kolay hale getirmek için ses yerine kokuyu kullanmayı tercih etmiş.
Radyo ya da belli melodilerle uyandırmak yerine, kruvasan, kahve gibi gıda maddeleri ile uyandırmaya çalışan akıllı çalar saat, arzu edenlere de para kokusu sunuyor. Bir başka deyişle kullanıcı isterse uyanmak için bulunduğu odaya ABD Doları kokusunun yayılmasını tercih edebiliyor.
Proje geçtiğimiz dönem Google Bilim Fuarı'nda en başarılı ilk 15 icat arasına katılmıştı. Ürünün tasarımcısı da sadece 18 yaşındaki mühendislik öğrencisi Guillaume Rolland!
Çalışmayı yaygın satışa sunabilmek isteyen isim ve ortak şirket, Kickstarter üzerinden özel bir bağış kampanyası başlattı. İsteyenler 60 Euro bağış yaparak cihaza sahip olma şansı ediniyor. Kokusunu sizin seçeceğiniz iki ayrı kapsülle gelen saat, 7,5 dolarlık yeni kapsül seçeneklerine de sahip.

26 Mayıs 2015 Salı

Avrupa Hisseleri Toparlanıyor

Avrupa hisseleri iki günlük düşüşün ardından toparlanıyor.

Emtia üreticileri ve Ryanair'daki yükseliş, Avrupa hisselerini birçok borsanın kapalı olduğunu günün ardından yukarı taşıyor.
Rio Tinto, gelişim planının Moğolistan'da bir maden için 6 milyar dolar toplayacağının ortaya çıkması sonrası, yüzde 1,5 yükseldi. Ryanair, yıllık karının artması ve 2016 için yükseliş tahmininde bulunması sonrası, yüzde 4,7 prim yaptı.
Stoxx Europe 600 Endeksi yüzde 0,5 yükselerek, Londra saati ile 08:11'de 408,54 oldu. Endeks Nisan'da ulaştığı rekor seviyenin yalnızca yüzde 1,4 uzağında bulunuyor.
Avrupa hisse senetleri, Avrupa Merkez Bankası'nın bu yıl başladığı parasal genişleme programı sayesinde yükseliyor. Stoxx 600 Mayıs'ta yüzde 3,2 yukarıda bulunuyor.

Motorinde İndirime Gidildi

Akaryakıt dağıtım şirketleri, motorin fiyatlarında ortalama 5 kuruş indirim yaptı. 


Akaryakıt dağıtım şirketleri, motorin satış fiyatlarında litrede ortalama 5 kuruş indirim yaptı.
AA muhabirinin derlediği bilgiye göre, İstanbul ve İzmir'de litresi 4,04 liradan satılan motorinin fiyatı 3,99 lira oldu. Ankara'da ise motorinin litre fiyatı 4,09 liradan 4,04 liraya düştü.
Dağıtım firmalarının belirlediği fiyatlar, rekabet ve serbesti nedeniyle şirketler ve kentlere göre küçük çaplı değişiklikler gösteriyor.

Altın 1,200 Doların Üzerinde Tutundu

Altın, yatırımcıların Fed'in faiz artırımına ilişkin beklentileri değerlendirmeleri ile birlikte 1,200 doların üzerinde tutundu.

Altın, yatırımcıların Fed politika yapıcılarından gelen borçlanma maliyetlerini ne zaman artırmaya başlayacaklarına ilişkin yorumları değerlendirmeleri ile birlikte, ons başına 1,200 doların üzerinde tutundu. Gümüş, platin ve palladyum değer kaybetti.
Spot altın Singapur saati ile 11:31'de ons başına 1,205.59 dolar seviyelerinde seyrediyordu. Metal Pazartesi günü, yüzde 0.3 yükselip düştükten sonra, 1,206.60 dolardan günü tamamladı. Fiyatlar Şanghay'da iki günlük kayıpları durdurdu.
Altın 2015 yılında, Fed yetkililerinin bu yıl 2006'dan bu yana ilk faiz artırımını gerçekleştirebileceği spekülasyonunun güçlendiği bir ortamda, yüzde 1.8 değer kazandı. Hızlanan enflasyon ve istihdam artışı, Cleveland Fed Başkanı Loretta Mester'e göre, ekonomiyi daha yüksek faizlere destek verebilecek bir noktaya itiyor. Fed Başkan Yardımcısı Stanley Fischer ise, sürecin tarih değil veriler tarafından belirleneceğini söyledi. Yüksek faizler, yatırımcısına genellikle yalnızca fiyat artışları yoluyla getiri sağlayan altının cazibesini azaltıyor.
Singapur'da Phillip Futures Pte yatırım analisti Howie Lee, "Fed, faizleri artırmadan önce, 3 ay daha güçlü veri görmeyi bekleyecek," dedi ve "Faiz artırımı muhtemelen Haziran ayında olmayacak. 1,200 dolardaki destek, bu yüzden, her zamankindan daha güçlü" şeklinde görüş bildirdi.
Ağustos vadeli altın kontratları, New York Comex piyasasında, Cuma günkü seviyesi olan ons başına 1,204.90 dolardan 1,206.20 dolara geldi. Şanghay Altın Borsası'nda, yüzde 99.99 saflıktaki altının gram fiyatı yüzde 0.2 artışla 240.96 yuana (ons başına 1,207.96 dolar) ulaştı.
Spot gümüş yüzde 0.6 kayıpla ons başına 17.0826 dolara indi. Platin yüzde 0.3 düşüşle ons başına 1,148.83 dolara gerilerken, palladyum yüzde 0.3 kayıpla ons başına 786.15 dolara geriledi.

21 Mayıs 2015 Perşembe

Yerli Oyuncak İçin Atağa Geçildi


Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yerli oyuncak sanayisinin gelişmesi için atağa geçti.

Türkiye’de oyuncak sektörü,  yerli üretim ve karakter tasarımı için atağa geçti. 1 milyar liralık oyuncak pazarının bulunduğu Türkiye’de 0-14 yaş grubundaki 19 milyon çocuk için yapılan yıllık ortalama oyuncak harcaması sadece 20 dolar. Avrupalılar oyuncağa yılda 250 Euro, ABD’liler ise 300 dolar harcıyor. Türkiye’nin son 5 yıllık oyuncak ithalatı 1.6 milyar dolara ulaşıyor. Toplam ithalatın yüzde 92’si ise Çin’den yapıldı. Aynı dönemde 121.9 milyon dolarlık ihracat gerçekleşti. Türkiye’de sektör ise yeniliklerle bu rakamı yakalama hedefinde. Bu çerçevede Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı, yerli oyuncak sanayisini geliştirmeyi planlıyor.
Bakanlık bu hedefi yeni Sanayi Stratejisi Belgesi’ne aldı, Sanayi Bakanı Fikri Işık da talimatı verdi. Yeni stratejiye göre, “oyuncak ihtisas bölgesi” kurulacak ve yerli oyuncak markaları oluşturulacak. Bölgede tasarım ofisi de yer alacak. Türk oyuncak sanayisi “Türk tipi” oyuncak karakterlerini yaratacak. Böylece, piyasadaki ithal oyuncak egemenliği sona erdirilecek. Erzurum, oyuncak ihtisas bölgesi için talip oldu. Oyuncak sanayicileri ise İstanbul gibi büyük pazarlara ve hammaddeye yakın illerde üretim yapmak istiyor. Oyuncak ihtisas bölgesinde, oyuncakların plastik, metal ve elektronik aksamlarını üreten firmalar bir arada bulunacak. Sanayi bölgesinde bir meslek lisesi de kurulacak. Yerli oyuncakçılar, vergi ve prim gibi desteklerden yararlanacak. Bölgeye, Ar-Ge desteği alacak bir tasarım ofisi de kurulacak. Bu ofiste çocuk ve gençlerin ilgisini çekecek oyuncak tasarımları yapılacak. Sektör, tüm dünyada yetişkinlerin dahi koleksiyon yaptığı ve oldukça yüksek fiyatlara satılan karakter oyuncakları üretecek.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Başkanı Yavuz Eroğlu, piyasada çok fazla ithal oyuncak olduğunu söylüyor ve “Yerli üreticiler bir elin parmaklarını geçmiyor. Eskiden Fatoş Bebek vardı, başka yerli markalar vardı, yok oldular. Otomotiv sektörü parçalarından bile daha pahalılar. Yurtdışına müthiş para gidiyor. Yerli otomobili üretemedik ama yerli oyuncağı üretelim” diyor. Eroğlu, özellikle Uzakdoğu kökenli oyuncakların kanserojen kimyasallar içerdiğine dikkat çekerek, yerli üretim ile bu tür risklerin de ortadan kalkacağını vurguluyor. Eroğlu, Türk oyuncaklarının ithallerle nasıl yarışacağını da şöyle açıklıyor: “Oyuncakları satmak için çizgi filme ihtiyaç var. ABD’deki çizgi filmlerin arkasında zaten oyuncak sektörü var. Güçlü bir oyuncak endüstrisi kurarsak, karakter üretimi de olur zaten. Tasarım merkezi kurup oyuncak tasarlamak yanında karakter de tasarlayacağız.”
Yerli oyuncaklar geliştiriliyor
Türk oyuncak sanayisi yerli tasarım oyuncak ve karakter üretmek için çalışmalara şimdiden başlarken, geliştirilen bazı oyuncaklar da dikkat çekiyor. Uçar Oyuncak firması, yerli lego oyuncağı geliştirerek patentini aldı. Tombul adı verilen lego oyuncak, normal legonun kare yapısından farklı olarak eğimli ve köşesiz parçalardan oluşuyor. Çocuklar, bu oyuncak ile yumuşak hatlı hayvan ve araç figürleri yapabiliyor. Bir çocuk kanalında yayınlanan Niloya karakteri ise bez bebek olarak tasarlandı.
Oyuncağın tarihi bilinerek oyuncak sanayisi gelişecek
Yazar ve İstanbul Oyuncak Müzesi kurucusu Sunay Akın, oyuncağın toplumdaki yeri ve bu işin kültürü bilinmeden oyuncak sanayisi yaratılamayacağını savundu ve şunları söyledi: “Önce oyuncağın tarihi bilinecek, sonra oyuncak sanayisi gelişecek. Ne kamu kurumları ne de sanayiciler bu işe hâkim. Bir çocuk için pırlanta mı, asitli içecek mi, yoksa oyuncak mı faydalı? Devlet pırlantadan sıfır, asitli içecekten yüzde 8 vergi alırken, oyuncaktan yüzde 18 vergi alıyorsa bu alan gelişemez. Her çocuğun hayal dünyasında bir oyun arkadaşı vardır. Dünyada da bu iş önce çizgi roman, sonra sinema karakterleriyle gelişiyor.”

Japonlar Yeni Teknolojiye Uydu

Japonlardan akıllara durgunluk verecek bir icat daha; sahte başparmak.

Büyük ekranlı akıllı telefonlar giderek yaygınlaşıyor. Galaxy Note 4 ve iPhone 6 Plus ile birlikte, akıllı telefonlar artık tablet boyutuna geldi.
Büyük telefonları kullanırken haliyle tek elimiz her şeye yetişemiyor. Japonlar buna da bir çözüm bulmuşlar; plastik, takma başparmak. Parmağınızın üstüne taktığınız bu silikon parmak, sizi bir anda koca elli biri yapıyor. Parmağın ucundaki küçük mıknatıs, dokunmatik ekranların onu algılamasını sağlıyor.
Bu baş parmakları kendi baş parmağınıza yerleştiriyorsunuz ve büyük ekrana sahip akıllı telefonları rahatça kontrol edebiliyorsunuz. 15mm (0.59 inç) boyutunda olan bu parmak sadece 11 gram ağırlığında. Bu garip icat, yaklaşık 14 dolar.

Bu Banka, ‘Kare Kodlu Çek' Kullanmaya Başladı

Şekerbank, çekin geçerliliği ve sahibinin ödeme alışkanlığı bilgisine tek tuşla ulaşmanın mümkün olduğu Kare Kodlu Çek uygulamasını müşterilerinin hizmetine sundu.
Şekerbank, çekle ödemelerin daha güvenli hale getirilmesi amacıyla Kredi Kayıt Bürosu (KKB) tarafından geliştirilen Kare Kodlu Çek'i, Türkiye'de kullanıma sunan ilk banka oldu.
Müşterilerin talebi doğrultusunda matbaada özel olarak bastırılan Kare Kodlu Çek ile tek tuşla çek raporu içeriğine ulaşılabilecek. Çeki elinde bulunduran kişi, çek yaprakları üzerinde yer alan kare kodu akıllı telefonlar ile okutarak hesap sahibinin özet çek raporu ve ödeme alışkanlığı bilgisine erişebilecek.
Şekerbank, uygulama kapsamında ilk Kare Kodlu Çek'i sahibine teslim etti. Bankanın Dudullu Şube müşterisi olan EFA Makina Kalıp Sanayi ve Ticaret'in Kare Kodlu Çek'i, Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız tarafından firma yetkilisi Ferhat Akkuş'a teslim edildi. 
Şekerbank Genel Müdürü Halit Yıldız, söz konusu uygulamanın çek hamillerinin ve çeki imzalayan kişilerin çek ödeme güçleri hakkında güncel ve pratik bilgilere kolayca ulaşmalarını sağladığını ifade etti. 

Enjeksiyon Vidası Tipleri ve Çalışma Prensipleri


Vida hareketi ile hem ilerleyen, hem de basıncı ve dolayısı ile sıcaklığı artan hammaddenin katı fazdan eriyik fazına geçişinde dizayn oldukça etkilidir.

Farklı dizayna sahip vidalarda, vida geometrisi boyunca katı ve eriyik fazlarının dağılımı faklı olmaktadır. Genel olarak enjeksiyon vidaları hatve yapısı geometrileri bakımından ikiye ayrılır.
-          Düz hatveli vidalar
-          Barrier hatveli vidalar

18 Mayıs 2015 Pazartesi

Enjeksiyon

Vida dönerek geri giderken bilezik öne kayar ve rokete dayanır. 

Yüksük ve bileziğin arasından giren eriiyik, biezik ve roket arasından geçerek vidanın önünde depo edilir. Daha evvel programlanmış makine, kalıbı dolduracak kadar mal alındığını mikro switchler veya transduserler ile tespit ettiğinde mal alma, vidanın dönmesi ve geri gitmesi durur. Bu sefer enjeksiyon silindiri programlanmış bir sürat ve tazyik ile vidayı ileri iter. Bilezik geri kaçarak yüksüğe basar ve bir çek valf gibi malın geri kaçmasını önler. Mal memeden ve yolluktan geçerek kalıbı doldurur.

Hammadde Alma

Kovanın üstündeki ısıtıcılar kovanı, vidayı ve hammaddeyi ısıtır.


Vida dönerken, hammadde hatvelerin arasında sıkışarak sürtünür ve ayrıca ısı yaratır. Dönen vidanın üzerinde yürüyen toz, granül, esnek şerit, yüksek viskositeli eriyik veya yarı sert hamur halindeki hammadde yavaş yavaş eriyerek vidanın ucundaki roket grubunun içinden geçerek, vidanın önünde birikmeye başlar. Hidromotor vidayı istediğimiz süratte çevirir, dönen vida öne dolan mal sıkışır ve vidayı geri itmeye başlar.

Petrol 60 Dolara Yaklaştı

Petrol, ABD kaya petrolü üretimi hızı ile ilgili spekülasyonlar ile varil başına 60 dolara yakın seyrediyor.

Petrol, ABD’nin kaya petrolü üretimindeki artış ile ilgili spekülasyonlar ile fiyat volatilitesinin 6 ayın en düşük seviyesine gerilemesi ile varil başına 60 dolara yakın bir seyir izliyor.
Petrol vadelileri, Cuma günü düşüşü 3. güne taşımasının ardından New York’ta yatay bir seyir izliyor. Petrol volatilitesi geçtiğimiz hafta yüzde 14.7 ile Eylül 2013’ten bu yana en büyük düşüşü gösterdi. Baker Hughes Inc. verilerine göre ABD’de hizmet veren sondaj kulesi sayısı, 15 Mayıs itibarıyla 8 gerileyerek 660’a geriledi. Sondaj kulelerindeki düşüş 23 haftadan bu yana en küçük gerileme olarak kaydedildi.
Petroldeki toparlanma, artan fiyatların üretimi teşvik edeceği ve arz fazlası sorununun sürmesine yol açacağı spekülasyonları ile varil başına 60 dolara yakın seviyede duraksıyor. Resmi verilere göre ABD petrol stokları 5 yıllık ortalamanın 100 milyon varil üzerinde seyrediyor.
Sydney’deki CMC Markets baş stratejisti Ric Spooner, “Piyasa, ABD üretiminde bir hareket görene kadar bu seviyelerde kalmaya devam edecek gibi görünüyor. Önümüzdeki haftalarda üretimde kayda değer bir düşüş görmezsek piyasa tedirginleşebilir” dedi.
Haziran vadeli Batı Teksas türü ham petrol (WTI)kontratı, Nymex elektronik işlemlerde 22 sent gerileyerek Singapur saati ile 15:24’te varil başına 59.91 dolardan işlem gördü. Kontrat Cuma günü 19 sent düşüş ile 59.69 dolar oldu. Tüm kontratlarda işlem hacmi 100 günlük ortalamanın yaklaşık yüzde 52 altında seyrediyor. Daha aktif olan Temmuz kontratı 18 sent yükseliş ile 60.72 dolara geldi.
Temmuz vadeli Brent petrol kontratı 15 sent değerlenerek Londra merkezli ICE Futures Europe borsasında varil başına 66.96 dolardan alıcı buldu. Fiyatlar geçtiğimiz hafta yüzde 2.2 arttı. Avrupa gösterge petrolü Brent ile WTI arasındaki fark 6.25 dolar seviyesinde.

Google Translate'de Ne Arıyoruz?

Google’ın çeviri hizmeti veren Google Translate’de Türklerin en çok neyi aradığını merak ediyor musunuz? 

Google Translate'de Ne Arıyoruz? Google, rakiplerinin yapmadığını yapıp 2006 yılında Web tabanlı çok dilli çeviri hizmeti veren Google Translate’i hizmete açmıştı. Yıllar içerisinde gelişen Google Translate, 50’den fazla dilde çeviri yapabiliyor.
Google Translate'in mobil uygulamaları ile kitlesini genişleten Google, geçtiğimiz yıllarda çeviri konusunda kullanıcılarından yardım istemek için Google Translate Community platformunu kurdu.
Google Translate Community platformunda kullanıcılar Google’a çeviri için yardım edebiliyor. Google, Google Translate üzerinden en çok aranan cümleleri çevirmenlere sunarak bunların çevirilerinin yapılmasını istiyor. 

Mersin İdmanyurdu 0 - 1 Fenerbahçe

LigTV yorumcusu usta teknik adam Mustafa Denizli, Emre'nin Mersin'e attığı gol için, "Bu şut belki de ligin kaderini değiştirecek" yorumunu yaptı.

Mersin İdmanyurdu-Fenerbahçe maçı sonrası Emre Belözoğlu'nun 3 puanı getiren golünü Lig TV'de değerlendiren usta teknik direktör Mustafa Denizli golün önemine dikkat çekti. Denizli, "Fenerbahçe, önümüzdeki sezon için Şampiyonlar Ligi'ni bile tehlikeye sokacakken, bitime 3 dakika kala tekrar şampiyonluğun 2. büyük adayı haline geldi. Bu sezon, lig korku filmi gibi. Fuarlarda trenler vardır, öyle bir hale geldi" dedi.
Denizli şöyle devam etti: "Fenerbahçe bir gol atıp, galip gelerek rakiplerini rahatsız etti. Uzatma dakikalarında gelen gollerin sevinci ve hasarı büyük oluyor. Şimdi ne olacağı belli olmayan bir lig var ortada. Emre bu gece Fenerbahçe'yi yarışta tutan oyuncu oldu. Ortaya kaliteli bir ayak çıktı ve 90 dakika boyunca yapılamayanı yaptı. Bu şut belki ligin kaderini değiştirecek. Bu sezon öyle bir lig oynanıyor. Ligde bitime 2 hafta kalmış olmasına rağmen hala hiçbir şey kesin gözükmüyor."

15 Mayıs 2015 Cuma

Termosetler

Diğer bir kategori, zincir moleküllerinin düzenli olmayan bir tertibini gösteren termosetler tarafından temsil edilir.

Elastomerlerin yapısı ile karşılaştırıldığında moleküller arasındaki çapraz bağlantılarla, önemli ölçüde daha büyük bolluk gösterirler. Böyle keyif bir şekilde çapraz bağıntılı zincir moleküllerinden yapılmış plastikler 'termosetler' olarak isimlendirilir. Oda sıcaklığında kesif çapraz bağlantılı moleküller çok sert ve kuvvetli fakat kırılgandırlar.
Termoplastiklerle karşılaştırıldığında, ısıtıldıkları zaman daha çok yumuşama gösterirler. Elastomerler ergimedikleri gibi termosetler de ergimezler  ve bu kesif çapraz bağlantılarda dolayı şişmeleri de mümkün değildir. 

Elastomerler

Elastomerlerin zincir molekülleri rastgele düzenlenmiş ve nispeten az çapraz bağlantılar gösterirler. Bu polimer kategorisi, geniş bir ağ gibi hafif çapraz bağıntılı olarak düşünülebilir.

Elastomerler oda sıcaklığında kauçuk gibi hareket ederler. Çapraz bağlantılar bireysel molekül zincirlerinin hareket etme kalibiyetlerini şiddetle sınırlar. Makro moleküller içindeki atomik bağlantılar gibi, köprülerdeki atomik bağlantılar, sadece çok yüksek sıcaklıklarda kırılabilirler ve sıcaklık düştüğü zaman tekrar teşkil edilmezler. Elastomerler belli bir genişliğe kadar şişebilir ve moleküller arasında çok az çapraz bağlantılar gösterdikleri için yağ ve benzin gibi küçük moleküller elastomer zincirleri arasındaki alanlara nüfuz edebilirler.

Avrupa Ligi Heyecanı Başlıyor

Fenerbahçe Ülker THY Avrupa Ligi’nde tarihindeki ilk yarı final maçına çıkıyor.

Avrupa basketbolunun kulüpler bazında 1 numaralı organizasyonu olan Avrupa Ligi'nde, Dörtlü Final'de mücadele edecek Fenerbahçe Ülker, tarih yazmak istiyor.
Madrid'de oynanacak olan Fenerbahçe Ülker Real Madrid maçı TSİ 22.00 da başlayacak. Tarihinde ilk kez Dörtlü Final'de yer alan sarı-lacivertliler, şampiyon olarak, Türk basketbol tarihinde bu kupayı kazanan ilk ekip olmayı hedefliyor.
Kupa yolunda ilk engel Madrid
Fenerbahçe, Madrid'de düzenlenen organizasyonun ilk gününde yarın ev sahibi Real Madrid ile karşılaşacak.
Real Madrid ise ev sahibi olduğu organizasyonda bu kupadaki 19 yıllık hasretine son vermeyi hedefliyor.
Eski adıyla Avrupa Şampiyon Kulüpler Kupası ya da Kulüpler Avrupa Şampiyonası Kupası olan Avrupa Ligi'nde Real Madrid, 8 kezle hala kupayı en çok kazanan takım unvanını elinde bulunduruyor.
İspanyol ekibi, Avrupa Ligi'de son iki sezon finalde kaybetti. 2013-2014 sezonunda Londra'daki Dörtlü Final'de mücadele eden ve finalde Olympiakos'a 100-88 yenilen Real Madrid, geçen sezon da Milano'daki Dörtlü Final'de Maccabi Electra'ya finalde uzatma sonunda mağlup oldu.
CSKA Moskova'nın 6 şampiyonluğu bulunuyor
Dörtlü Final'de mücadele edecek Rusya'nın CSKA Moskova ekibi, 6 kez kupada mutlu sona ulaştı.
Avrupa Ligi'nde 12 kez final oynayan CSKA Moskova, 1961, 1963, 1969, 1971, 2006 ve 2008 yıllarında şampiyonluk sevinci yaşadı.
THY Avrupa Ligi'nin son şampiyonu İsrail temsilcisi Maccabi Electra da şampiyonluk sayısını 6'ya çıkardı. Ligde 15 kez final oynayan İsrail temsilcisi, 1977, 1981, 2001, 2004, 2005 ve 2014 yıllarında kupayı kaldırdı. 
Yunanistan'ın Panathinaikos takımının da 6 şampiyonluğu bulunuyor. Kupada 7 kez final oynayan Panathinaikos, sadece 2001 yılında Suprolig finalinde İsrail'in Maccabi Tel Aviv takımına mağlup oldu. Yunan ekibi, 1996, 2000, 2002, 2007, 2009 ve 2011 yıllarında kupayı müzesine götürdü.
İtalya'nın Varese takımı ise 5 kez kupanın sahibi oldu.
Olympiakos 3 kez kupayı kazandı
Dörtlü Final'de CSKA Moskova ile karşılaşacak Yunanistan'ın Olympiakos takımı, 3 kez bu kupayı kazandı.
THY Avrupa Ligi'nde 2012 ve 2013 yıllarında üst üste iki şampiyonluk yaşayan Olympiakos, ilk şampiyonluğunu 1997 yılında yaşadı.
Fenerbahçe Ülker son antremanını yaptı
Basketbol THY Avrupa Ligi Dörtlü Final ilk maçında yarın İspanya'nın Real Madrid takımı ile karşılaşacak Fenerbahçe Ülker, hazırlıklarını tamamladı.
Tarihinde ilk kez Dörtlü Final'de mücadele edecek sarı-lacivertli takım, Barclaycard Center'de yapılan antrenmanın son 15 dakikasını basın mensuplarına açtı. Başantrönür Zeljko Obradovic'in yönetiminde yapılan antrenman yaklaşık 1,5 saat sürdü.
Fenerbahçe Ülker'in ardından Real Madrid'in antrenmana başladı.
Bu arada Fenerbahçe Ülker taraftarları da takımlarına destek vermek için Madrid'e gelmeye devam ediyor. Real Madrid dışında Dörtlü Final'de mücadele edecek Fenerbahçe Ülker, CSKA Moskova ve Olympiakos'un 4 bine yakın taraftarının kente gelmesinin beklendiği belirtilirken, güvenliği sağlamak için 690 polisin görevlendirildiği bildirildi.
Dörtlü Final'de yarın ilk maç TSİ 19.00'da CSKA Moskova ile Olympiakos arasında oynanacak. Fenerbahçe Ülker-Real Madrid karşılaşması ise TSİ 22.00'de başlayacak.
Öte yandan Avrupa Ligi'nin sponsoru olan Türk Hava Yolları (THY), Madrid'de gala düzenledi. Galaya Türkiye'nin Madrid Büyükelçisi Ömer Önan, THY Genel Müdürü Temel Kotil ve Atletico Madridli futbolcu Arda Turan da katıldı. Etkinlikte THY'nin Madrid seferine başlamasının 30. yılı kutlanarak pasta kesildi.
istanbulajansı

Çapraz Bağlı Plastikler

Termoplastikler kategorisinden ayrı olarak, bireysel molekül zincirlerinin enine bağlantılar tarafından bağlandığı plastik kategorileri de vardır. 

Bu enine bağlantılar 'çapraz bağlantı' olarak da tarif edilmekte ve bu malzemere 'çapraz bağlantılı' denilmektedir. Elastomerler ve termosetler olarak da isimlendirilen kategoriler, her birinin çapraz bağlantılarının bolluğuna göre birbirinden ayrılırlar. Bu malzemeledeki moleküller sadece molekül arası kuvvetlerle değil, aynı zamanda atomik bağlantılar ile bir arada tutulurlar.

Bu Adrenalin Sporunu Biliyor musunuz?

Zorbing sandığınızdan daha eğlenceli ve adrenalin yüklü bir spor. 

Ortalama 3 metre çapında ki plastik bir topun içerisinde yuvarlana yuvarlana gidiyorsunuz. Zorbing için genelde güvenli ve çimenlik yokuşlu alanlar tercih ediliyor. Her şey hem kontrolünüzde hemde değil. Su üstünde de kullanılabilen Zorbing topları ile bambaşka deneyimlere imza atabilirsiniz.

Yarı - Kristal Plastikler

Eğer makro moleküller sadece hafifi dallanma gösteriyorlarsa veya çok tertipli ise, bireysel molekül zincirlerinin bazı bölgeleri sıkıcı tertiplenmeye izin verecek şekilde düzenli bir tertip içinde uzanacaktır. 

Moleküllerin tertipli düzenlenmiş bulunduğu bölgeler 'kristalizasyon' bölgeleri ve 'kristal bölgeler' olarak tanımlanır. Bununla birlikte polimerizasyon işlemi içinde birbirine sarılmış uzun molekülzincirleri komple bir kristalizasyona ulaşmayı olanaksız hale getirirler. Zincir moleküllerin sadece belirli bölgeleri yoğun bir düzenli tertip içinde bulunduğu halde dahi, diğer bölümler oldukça düzenlidir. Bu düzensiz bölgeler içeren  termoplastikler böylece 'semi - kristal termoplastikler' olarak isimlendiriliş.
Renklendirilmedikler zaman dahi semi - kristal termoplastikler asla cam gibi şeffaf değillerdir. Bunun yerine amorf ve kristal bölgeler arasında sınırlarda ışığn kırılması meydana gelerek, plastiği görüntüde her zaman bir miktar dumanlı ve sütlü yapar.

Amorf Termoplastikler

Yüksek derecede dallanmış molekül zincirleri ve uzun kenar zincirleri ile bu plastikler düzensiz yapıları dolayısı ile herhangi bir bölgede paketlenmiş durumda olarak kabul edilmezler.

Bu tipin zincir molekülleri karmakarışık bir top veya pamuk tutamı gibi birbirine sarılmıştır. Plastik yapılaşmamıştır. Bu nedenle bir 'amorf termoplastik' olarak tarif edilir.
Amorf termoplastikler cam gibi şeffaf olduklarından, bu plastikler sentetik veya organik camlar olarak da tanımlanırlar. Örneğin CD amorf bir termoplastik  ten imal edilir. Bu plastik cam gibi, şeffaf olduğundan, lazer ışını alüminyum veya altın yansıtıcı katın yardımı ile, plastik içindeki alçak basınç alanlarını tarayabilir. Lazer bu bilgiyi daha sonra bunu müziğe dönüştüren CD çalara gönderir.

YouTube'un iOS Tasarımı Değişiyor

YouTube’un iOS platformunda bulunan uygulamasının çok yakında güncelleneceği ortaya çıktı. Materyal tasarım ile baştan tasarlanacak yeni YouTube uygulaması haberimizde.

YouTube'un iOS Tasarımı Değişiyor Google, Android platformunda bulunan YouTube uygulamasını Android 5.0 Lollipop ile gelen materyal tasarım anlayışı ile baştan tasarlamıştı. iOS cephesindeki uygulamalarına geç güncelleme sunan Google, nihayet App Store’daki YouTube uygulamasını güncelleyeceğinin sinyallerini verdi.

Henüz beta aşamasında olan iOS için YouTube uygulaması tahmin edileceği gibi materyal anlayış ile tasarlanıyor. iOS 8’in düz tasarımı ile harmanlanan materyal tasarım, YouTube’a çok hoş bir görünüm kazandıracak. Yeni YouTube tasarımı ile ayrıca uygulamaya bazı özellikler eklenecek.

YouTube Arka Planda Çalışabilir
Youtube Music Key üyeliği olan kullanıcıların YouTube uygulamasını arka planda çalıştırıp müzik dinleyebileceği sızan bilgiler arasında yer alıyor. YouTube’un yeni tasarımı ve özelliklerinin ilerleyen günlerde güncelleme ile sunulması bekleniyor.

Şampiyonluk Yarınlara Kaldı

Spor Toto Süper Lig'in 31. haftasında Beşiktaş, deplasmanda Akhisar Belediyespor ile 1-1 berabere kaldı ve Fenerbahçe'nin puan kaybettiği haftada avantaj kaybetmiş oldu. Galatasaray ile aradaki puan farkı 4'e çıktı. Kartal şampiyonluk şansını artık mucizelere bıraktı.

Maçın ilk tehlikeli atağına Akhisar Belediyespor girdi. 8. dakikada Motta'nın geri pası kısa düştü, Mehmet Akyüz'ün şutunu kaleci Günay kurtardı.
Mehmet Akyüz 19 maç sonra
14. dakaikada kullanılan köşe vuruşunu Akhisarlı futbolcular paslaşarak kullandı. Bilal'in ortasında eski Beşiktaşlı Mehmet Akyüz kafa vuruşuyla fileleri havalandırdı ve takımını 1-0 öne geçirdi.
Golden sonra da Akhisar Belediyespor etkili oyununa devam etti. 21. dakikada Bilal Kısa'nın uzaktan şutu direğin hemen dibinden dışarı çıktı.
İlk şut 45. dakikada
42. dakikada maçta tansiyon yükseldi. Akhisarlı futbolcularla Beşiktaşlı futbolcular birbirine girdi. Beşiktaş teknik ekibinden Edin Terzic saha içine girerek oyuncuları sakinleştirdi. Olayların bitmesinin ardından hakem Bülent Yıldırm Sosa ve Luan'a sarı kart gösterdi.
İkinci yarıya Beşiktaş, oyuncu değişikliği ile başladı. Serdar Kurtuluş oyundan çıkarken yerine Mustafa Pektemek dahil oldu.
Beşiktaş, karşılaşmadaki ilk şutunu 45. dakikada Atiba ile attı ancak top defansa çarparak kornere gitti ve maçın ilk yarısı 1-0 Akhisar'ın üstünlüğü ile sona erdi.
Demba Ba beraberliği getirdi
İkinci yarıya etkili başlayan Beşiktaş, Akhisar kalesinde baskı oluşturdu. 50. dakikada Sosa'nın kullandığı köşe vuruşunda Demba Ba kafa vuruşuyla topu ağlara yolladı ve maça 1-1 eşitlik geldi.
58.dakikada Akhisar belediyespor'da Bilal Kısa'nın ceza sahası dışından şutunu kaleci günay müthiş kurtardı.
69. dakikada Jose Sosa'nın ceza sahası dışından çektiği şutta top kalecide kaldı.
Bu dakikadan sonra Beşiktaş Teknik Direktörü Slaven Bilc, risk alarak Kerim Frei ve Cenk Tosun'u oyuna alırken, Tolgay Arslan ve Olcay Şahan'ı oyundan çıkardı. Tolgay'ın oyundan çıkmasının ardından Akhisarlı futbolcular Beşiktaş orta sahasını çok hızlı geçmeye başladı.
Beşiktaş'ta Mustafa Pektemek 89. dakikada çok net bir pozisyondan yararlanamadı. sol kanattan Demba Ba'nın ortasında Mustafa Pektemek uzak kale direğinde topla buluştu ancak şutunda top auta gitti ve Siyah-Beyazlılar mutlak gol pozsiyonundan yararlanamadı.
90'da Cenk ofsayta takıldı
Beşiktaş, tüm gücüyle Akhisar Belediye kalesine saldırmay başladı. 90. dakikada kullanılan serbest vuruşta Sivok topu Cenk'e indirdi, Cenk'in şutunda top filelerle buluştu ancak yan hakem ofsayt bayrağını kaldırdı. 5 uzatma dakikasının son saniyesinde Siyah-Beyazlılar ceza sahası önünden serbest vuruş kazandı. Sosa'nın müthiş vuruşunu kaleci Oğuz Dağlaroğlu aynı güzellikte çıkardı ve maç 1-1 sona erdi.
Beşiktaş bu skorla birlikte şampiyonluk yolunda büyük yara aldı. Lider Galatasaray ile aradaki puan farkı 4 olurken Fenerbahçe'nin puan kaybettiği haftada da avantajı kaybetti.
Spor Toto Süper Lig’de bu sezon bütün planlarını şampiyonluk üzerine yapan Beşiktaş, 31. hafta maçında bu akşam Akhisar Belediye’ye Manisa 19 Mayıs Stadı’nda konuk olacak. Zirve yarışında iddiasını sürdürebilmesi için bu mücadeleden mutlak galibiyetle ayrılması gereken Kara Kartal, ilk yarıda 3-1 yendiği rakibini bu sefer deplasmanda devirmenin hesaplarını yapıyor.
Beşiktaş: Günay, Serdar, Sivok, Ersan, Motta, Tolgay, Atiba, Gökhan Töre, Olcay, Sosa, Demba Ba
Yedekler: Cenk Gönen, Daniel Opare, Necip Uysal, Kerim Frei, Oğuzhan Özyakup, Cenk Tosun, Mustafa Pektemek
Akhisar Belediyespor: Oğuz, İsmail, Bilal, Mehmet, Güray, Luan, Tolga, Lualua, Douglao, Bruno Mezenga, Kadir Keleş

Lojistik Master Planı 2018’de Devreye Girecek

Lojistik sektörünün rekabet gücünü artırmak ve 2023 ihracat hedefine ulaşmak için hazırlanması düzenlenen Türkiye Lojistik Master Planı 2018'de devreye girecek.
ANKARA - Türkiye Lojistik Master Planı’nın hazırlanmasına yönelik ihale çalışmalarında sona gelindi. Türkiye Lojistik Master Planı hazırlanması danışmanlık hizmeti işi için 27 Mayıs’ta ihaleye çıkılacak. 3 yıl sürecek planı hazırlama sürecinin 2016’da şekillenmeye başlaması, 2018 başında ise planın tamamen devreye girmesi bekleniyor.
Türk lojistik sektörünün rekabet gücünü artırmak ve 2023 ihracat hedefine ulaşmak için hazırlanması planlanan Türkiye Lojistik Master Planı için ihale hazırlıkları tamamlandı. Master planı için 27 Mayıs’ta ihaleye çıkılacak. 10. Kalkınma Planı çerçevesinde hayata geçirilecek plan, lojistik mevzuatının altyapısını oluşturmak için hazırlanacak, yurtiçinde lojistik köy, merkez ve üslerin tanımı yapılacak. Bu yerler için kurulum ve işletme ilkeleri belirlenerek sınıfl andırmaların yapılması sağlanacak. Ayrıca plan bünyesinde yapılacak çalışmaların standartlarının belirlenmesi de sağlanacak. 2018’de yürürlüğe girmesi beklenen plan için bu yıl birinci aşama başlayacak. 3 yıl sürecek master planı hazırlama sürecinin 2016’da şekillenmeye başlaması bekleniyor. 2017’de ‘Lojistik Master Planı’nın tamamlanması 2018 başında ise devreye alınması hedefleniyor. Planın devreye girmesiyle birlikte aynı yıl içerisinde lojistik mevzuatının hazırlanması amaçlanıyor. Master planından Ulaştırma Bakanlığı sorumlu olacak. Çevre ve Şehircilik Bakanlığı, Enerji Bakanlığı, Ekonomi Bakanlığı ve Gümrük ve Ticaret Bakanlığı da katkı sağlayacak.
60 milyar dolar yatırım hedefi
Coğrafi konumu itibariyle komşu ülkeler arasında taşımacılık merkezi ya da bağlantısı görevi üstlenen Türkiye’de kara, hava, deniz ve demiryolu taşımacılığı yapılıyor. Türkiye’de ulusal ve uluslararası alanda 3 bin firmanın faaliyet gösterdiği taşımacılık ve lojistik sektörü, 400 bin kişiye istihdam sağlıyor. Yetkililer, lojistik sektörünün, ulusal ve uluslararası mevzuatta var olanın ötesinde ihtiyaçlara cevap veren, özgün düzenlemelere ihtiyaç duyduğunu belirtiyor. 2023 hedeflerine bakıldığında lojistik altyapının güçlendirilmesi ön plana çıkıyor. Diğer taraftan, 2023 dış ticaret hedeflerine lojistik sektörünün sağlayacağı katkının büyük olacağı belirtiliyor. Açılması planlanan lojistik merkezler ve iyileştirilen lojistik altyapıyla sektöre 2023’te hedeflenen toplam yatırımın 60 milyar liranın üzerine çıkacağı aktarılıyor. 2023 yılında Türkiye’nin bölgenin lojistik merkezi olacağı öngörülüyor.
Plan sektöre ne kazandıracak?
Lojistik sektörüne yönelik yapılacak yatırımlar planlı olacak.
Yatırımlara bir bütünlük ve standart gelecek.
Hangi bölgenin ne tür lojistik avantajlara sahip olduğu ve uzun vadede getireceği yararlar netleşecek.
 Lojistikle ilgili tüm sayısal veriler belirsizlikten kurtulacak.
Çevresel duyarlılık öne çıkacak.

Lojistik çok sayıda bakanlık ve kurumu ilgilendiren bir alan olması nedeniyle ortak karar almak zaman alıyor. Ortaya konulacak master plan bu kurumların ortak bir politika izlemesinin yolunu açacak ve hız kazandıracak.

14 Mayıs 2015 Perşembe

BASF, Poliüretan Operasyonlarında Yeniden Yapılanmaya Gidiyor

BASF, poliüretan sistemleri alanında değişen pazar koşullarında müşterilerine daha iyi hizmet sunabilmek amacıyla iş yaklaşımlarında ve operasyonlarında yeni düzenlemelere gidiyor. 

Pazarda genele ve özele hitap eden faaliyetlerini daha gözle görülür şekilde birbirinden farklılaştırmayı hedefleyen BASF, bu doğrultuda özellikle özel üretim anlamında pazar lideri olmasını sağlayan formülasyon uzmanlığını ve müşteri uygulamalarını daha da geliştirecek.
Dünyada poliüretan sistemleri konusunda lider olan şirket, söz konusu yeni düzenlemelerle özel üretim ve uygulamalar alanındaki inovatif liderliğini de pekiştirmeyi amaçlıyor.
Söz konusu düzenlemeler kapsamında İstanbul-Pendik’te bulunan poliüretan yerleşkesindeki üretim 2015 yılı sonuna kadar aşamalı olarak Avrupa’daki Ar-Ge olanakları ve teknik altyapıları güçlü diğer BASF yerleşkelerine kaydırılacak. Böylelikle pazarın değişen ihtiyaçlarına daha da iyi cevap vermek prensibiyle araştırma geliştirme çalışmaları devam edecek ve müşteriler gelişmiş ürünlere ekonomik koşullarda ulaşma imkanına sahip olacak.
BASF, Poliüretan Sistemleri iş kolunda önümüzdeki yıllarda tüm bölgelerde büyüme hedefleniyor.

Türkiye Nepal’i Yaşamamalı

Türkiye İMSAD, Türkiye Nepal’i yaşamamalı diyor.
Nepal'in başkenti Katmandu yakınlarında 25 Nisan’da meydana gelen 7,8 şiddetindeki depremi değerlendiren Türkiye İnşaat Malzemesi Sanayicileri Derneği (Türkiye İMSAD) Başkanı Fethi Hinginar, ülkemizde ‘Deprem ve Güvenli Yapılar’ ile ilgili alınması gereken acil önlemler konusunu gündeme taşıdı. Nepal’de yaşanan deprem felaketinin ardından bir hafta geçmesine rağmen yaşamını kaybedenlerin sayısının artmaya devam ettiğini söyleyen Fethi Hinginar, 7 binden fazla kişinin ölümüne yol açan Nepal depreminde bilançonun her geçen gün ağırlaştığı yönünde gelen haberlerden büyük üzüntü duyduklarını belirtti.