30 Mart 2015 Pazartesi

Sprey Poliüretan ve Poliürea Sistemler ile Isı ve Su Yalıtımında Çözümler

CBVS_suVAAA-7fW
Günümüzde yapıların en büyük problemlerinden olan ısı ve su yalıtımı konusunda, sprey olarak tatbik edilen Poliüretan Köpük ve Polyurea (Membran) sistemler kesin çözümler sunmaktadır.
Sprey Poliüretan Köpük ve Polyurea Membran Nedir?
Poliüretan köpük ısı yalıtım ürünü, polyurea membran ise su yalıtım ürünüdür. Poliüretan Köpük ve Polyurea Membran sistemler iki bileşenlidir. Kimyasal olarak Poliüretan Köpüğün A Bileşeni poliol sistemler; polyurea membranın A bileşeni ise Polyamındır. Her iki sistemde B bileşen izosiyanattır.
Sprey Poliüretan Köpük ve Polyurea Membran Nasıl Uygulanır?
Isı yalıtımı amacı ile Poliüretan Köpük; su yalıtımı amacı ile polyurea membran uygulamaları birbirine oldukça benzer uygulamalardır. Her iki uygulama içinde yüksek basınçlı sprey püskürtme makineler kullanılır. Bu makineler yüksek basınca ve sıcaklığa dayanıklı ortalama 90 mt hortum uzunluğuna sahiptir. Bir kat yüksekliğinin ortalama 3 metre olduğu düşünülürse 20-25 katlı binalara rahatlıkla uygulama yapılabilir. Hortumun ucunda bir tabanca vardır. A ve B bileşen tabancanın ucuna kadar gelir ve burada birbirine 1:1 oranında (hacimce) karışarak sprey olarak uygulama yüzeyine püskürtülür.Sprey Poliüretan Köpük ve Polyurea Membran Nedir?
Poliüretan köpük ısı yalıtım ürünü, polyurea membran ise su yalıtım ürünüdür. Poliüretan Köpük ve Polyurea Membran sistemler iki bileşenlidir. Kimyasal olarak Poliüretan Köpüğün A Bileşeni poliol sistemler; polyurea membranın A bileşeni ise Polyamındır. Her iki sistemde B bileşen izosiyanattır.
Sprey Poliüretan Köpük ve Polyurea Membran Nasıl Uygulanır?
Isı yalıtımı amacı ile Poliüretan Köpük; su yalıtımı amacı ile polyurea membran uygulamaları birbirine oldukça benzer uygulamalardır. Her iki uygulama içinde yüksek basınçlı sprey püskürtme makineler kullanılır. Bu makineler yüksek basınca ve sıcaklığa dayanıklı ortalama 90 mt hortum uzunluğuna sahiptir. Bir kat yüksekliğinin ortalama 3 metre olduğu düşünülürse 20-25 katlı binalara rahatlıkla uygulama yapılabilir. Hortumun ucunda bir tabanca vardır. A ve B bileşen tabancanın ucuna kadar gelir ve burada birbirine 1:1 oranında (hacimce) karışarak sprey olarak uygulama yüzeyine püskürtülür.
Uygulama Süresi;
Sprey Poliüretan Köpüğün ve Polyureanın (Membran) kürlenme süreleri birkaç saniyedir. Ürünün oluşmasında geçen bu kısa süre, zaman ve işçilik tasarrufunun yanında, uygulama alanını hızlı servise açarak da önemli bir avantaj sağlar.
 Poliüretan Köpük makineleri ortalama 1000 m2/Gün; Polyurea Membran makineleri ise 700-800 m2/gün uygulama kapasitesine sahiptirler.Bu değerler iklimsel koşullara, zemin özelliklerine ve tespit edilen uygulama kalınlık değerlerine göre değişir.
Sprey Poliüretan Köpük Malzeme Özellikleri
• Isı İletkenlik Katsayı değeri, diğer yalıtım ürünlerine (Strafor, Taşyünü, Camyünü vb) göre daha düşüktür. (ʌ=0,022 W/mK). Bu değer ne kadar düşük olursa ısı yalıtımı performansı o kadar yüksek olur.
• Poliüretan Köpük %90 -95 kapalı hücre yapısına sahiptir.Kapalı hücre yapısı poliüretan köpüğe ısı yalıtımı yanında suya karşı da güçlü bir bariyer görevi yapma özelliği kazandırır.
• -35 oC +90 oC’lere kadar dayanıklıdır.
• Hafif bir malzemedir. Yapılara ağırlık vermez.
• Bakteri ve haşere barındırmaz.
• B1 –yanmaz ve B2 - alev dayanımına sahip ürün çeşitliliği vardır.
• Ozon tabakasına zarar vermeyen çevreci ürünlerdir.
Uygulama Alanları OSB Ters Çatılar; Açık&Kapalı Çatı Zeminleri, Atermit-Trapez Çatılar, Balkon ve Teras Zemnleri, Bodrum ve garaj tavanları, temel&perde beton, hayvan barınakları, dış&iç cephe mantolama, tekne&gemi yalıtımı, Tnak&Boru yalıtımısoğuk hava depoları vb..
Sprey Polyurea Membran Malzeme Özellikleri
• %100 katıdır, Solvent içermez. Çevreci bir üründür. Kokusuzdur.
• %350-500 oranlarında esneme özelliğine sahip, elastik yapıdadır. Çatlama yapmaz.
• Birçok kimyasala, solvente ve asite karşı dayanıklıdır.
• Korozyona karşı güçlü bir bariyerdir.
• Çok düşük ve yüksek sıcaklıklara dayanımı vardır.
• Yüksek darbe ve aşınma dayanımı olan güçlü bir membran ve aynı zamanda yüzey kaplama malzemesidir. Uygulama Alanları Su izolasyonu ve yüzey kaplama amacı ile uygulanır. Çatılar-Teras zeminleri, Islak Hacimli Yüzeyler, açık kapalı otoparklar, metal yüzeylerin korunması, perde beton yalıtımları, marinalar, havuzlar, su depoları, endüstriyel alanların yüzey kaplamları vb. Sprey Poliüretan Köpük ve Polyurea (Membran) Uygulamanın Avantajları;
• Diğer yalıtım ürünlerinden farklı olarak sıcak tatbik edilirler.
Poliüretan Köpük reaksiyonu için 25-40 C°,
Polyurea Membran reaksiyonu için 80-90 C° sıcaklıklara ihtiyaç duyulur. (İklim koşullarına bağlı olarak proses sıcaklıkları ayarlanır)
• Her yüzeye %100 yapışır ve güçlü bir aderans sağlanır. Yüzeye tutunması için ek bir yapıştırıcıya ya da dübele ihtiyaç duyulmaz.
Monoblok sistemlerdir. Ek yeri yoktur, Yekparedir. Isı yalıtımında özellikle dikkat edilecek nokta,ısı köprülerinin oluşmamasıdır. Sprey Poliüretan köpüğün yekpare uygulanması, ısı köprülerinin oluşumunu engeller.Isı köprülerinin kurulamaması aynı zamanda yapıların en büyük sıkıntısı olan nem ve rutubette bu şekilde önlenmiş olur.Poliüretan köpük bu noktada bir nem bariyeri olarak görev yapar.
 Diğer taraftan Polyurea membranın da ek yerinin olmayışı,yekpare uygulanması su kaçaklarının önüne geçer ve %100 su yalıtımı sağlanmış olur.
 İstenilen kalınlıkta ve yoğunlukta uygulanabilirler. Poliüretan Köpüğün kalınlığı ve yoğunluğu uygulama alanına ve amacına göre farklılık teşkil eder. Bu nedenle kalınlık ve yoğunluk tespiti ısı yalıtımı performansı için önemlidir.
Polyurea Membranlar istenilen kalınlıkta uygulanabilir. Ancak uygulama alanının özellikleri ve Polyureanın ne amaçla uygulanacağı, araç ya da yaya trafiğinden kaynaklanacak yük dayanım hesaplarının sağlıklı bir şekilde yapılması şarttır.
 • Yatay ve düşey alanlara rahatlıkla uygulama yapılabilir.
• Sprey Poliüretan Köpük ile yapılan Isı Yalıtımı; Sprey

1 yorum: