Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın (TTIP) Türkiye plastik sektöründe üretimi yüzde 6 düşürebileceğini ve yaklaşık 12 bin kişinin işsiz kalabileceğini söyledi.
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı (PAGEV) Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, Transatlantik Ticaret ve Yatırım Ortaklığı'nın (TTIP) Türkiye plastik sektöründe üretimi yüzde 6 düşürebileceğini ve yaklaşık 12 bin kişinin işsiz kalabileceğini kaydetti.
PAGEV'den yapılan açıklamaya göre, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı Kimya Alt Komitesi'ne bağlı olarak faaliyetlerine devam eden "Plastik, Kauçuk ve Kompozit Teknik Alt Komitesi"nin beşinci toplantısının ana gündem maddesi, AB-ABD arasında görüşmeleri devam eden TTIP oldu. PAGEV'in ev sahipliğinde, plastik, kauçuk ve kompozit sektörlerinin gündemdeki sorunlarının masaya yatırıldığı toplantıda, Ekonomi Bakanlığı, Bilim, Sanayi ve Teknoloji Bakanlığı ve sektör temsilcileri ile akademisyenler çözüm önerilerini ele aldı.
PAGEV Yönetim Kurulu Başkanı Eroğlu, toplantıda, 2017 yılında müzakereleri tamamlanıp yürürlüğe girmesi beklenen TTIP'nin plastik sektöründe yaratacağı etki üzerine bir sunum yaptı.
Anlaşmanın bir tarafının Türkiye'nin önemli bir ithalat ve ihracat pazarı olan AB'yi içermesi, diğer tarafının ise büyük potansiyele sahip pazarı ABD olması nedeniyle TTIP'nin Türkiye açısından büyük bir önem taşıdığını belirten Eroğlu, "Türkiye ve AB arasındaki Gümrük Birliği anlaşması nedeniyle yeni anlaşmadan ülkemiz yoğun şekilde etkilenecektir. Yapılan girdi-çıktı analizi sonuçları da bize bunu kanıtlar nitelikte. Sonuçlara göre, anlaşmanın plastik sektörü üretimini yaklaşık yüzde 6 oranında düşüreceğini tahmin ediyoruz. Bu doğrultuda yaklaşık 12 bin kişinin de işsiz kalması söz konusu. Bu rakamlar oluşacak sıkıntıyı net olarak gözler önüne seriyor" dedi.
Yavuz Eroğlu, kaya gazı çıkarma çalışmalarının bugün ABD'yi maliyet yönünden kaynak zengini yaptığına ve Körfez ülkeleriyle maliyette yarışır duruma getirdiğine işaret ederek, "Kaya gazından elde edilen ucuz etilen, petrokimya sektörünün başlıca girdisi. TTIP anlaşması dolayısıyla AB çok uygun maliyetli etilen hammadde kaynaklarına sahip olacak ve plastik sektöründe diğer ülke üreticilerine karşı rekabet üstünlüğü sağlayacak. Bu durum, görece olarak Türk plastik sektörünün ihracatını zorlaştıracak ve maliyetini artıracak" değerlendirmesinde bulundu.
PAGEV olarak konuyla ilgili önerilerini de dile getiren Yavuz Eroğlu, şunları dile getirdi:
"Bu anlaşmanın sektör üzerinde yaratacağı olası etkilerin engellenmesi için öncelikle Türkiye'nin milli menfaatlerimiz çerçevesinde bu anlaşmaya taraf olması gerekiyor. Ardından özellikle yoğun enerji kullanan sektörümüze enerji teşviği desteği verilmesini ve enerji verimliliği yatırımlarının 6. bölge yatırımlarıyla eşdeğer olarak desteklenmesini talep ediyoruz. Yine sektörümüzün rekabetçi maliyetlerle hammaddelere ulaşımı için yurtiçinde petrokimya yatırımlarının desteklenmesi de önerilerimiz arasında yer alıyor."
Eroğlu, Türkiye'nin en büyük ihracatçıları arasında yer alan plastik sektörünün, Uluslararası Bölgesel Kümelenme modelleriyle Körfez ülkeleri ile kuracağı iş birlikleri sonucunda ucuz hammadde kaynaklarına ulaşabilmesinin TTIP'nin olumsuz etkilerini azaltacağını vurgulayarak, TTIP'den en fazla etkilenecek sektör olarak bu konuda yapılacak tüm çalışmaları yakından takip ettiklerini belirtti.
Hiç yorum yok:
Yorum Gönder