3 Kasım 2015 Salı

Avrupa’lı Plastik Dernekleri PAGEV Başkanlığında Toplanıyor

Sektörümüz 20,3 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile dünya plastik dış ticaret hacmi içindeki payı % 1,7 düzeyindedir. PAGEV tüm bu göstergeler eşliğinde, Avrupa Plastik Dernekleri'ni İstanbul'da bir araya getirerek, Türkiye plastik sektörünün Avrupa’daki konumunu daha da perçinleyecek adımları atmaktadır.
PlasticsEurope Danışma Kurulu Toplantısı 3 Aralık 2015 tarihinde PAGEV’in başkanlığında İstanbul’da gerçekleştirilecektir. PlasticEurope Avrupa’daki Plastik hammadde ve mamul üreticilerini çatısı altında toplayan etkin bir sivil toplum örgütüdür. PAGEV, bu sivil toplum örgütünün Akdeniz Bölgesi Danışma Kurulu'nun Aktif üyesidir.
PLASTEURASIA Fuarı'nın ilk günü olan 3 Aralık 2015 tarihinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapılacak etkinlikte Avrupalı ülkelerden gelen plastik sektörü sivil toplum örgütlerinin yetkilileri ile o ülkelerdeki plastik sektörüne yönelik başarılı uygulamalar, sorunlar ve çözüm yolları konusunda görüş alışverişinde bulunulacaktır. PlasticsEurope Toplantısına katılan yurt dışı heyeti program çerçevesinde; 3 Aralıkta PLASTEURASIA Fuar turu ve 2 Aralıkta PAGEV Türk Plastik Endüstri Kongresi'nde de yer alacaktır.  AB içinde kendi ülkelerinde binlerce firmayı temsil eden bu kurum lara, Türkiye’deki aktiviteler ve Yatırım Ajansından Üst Düzey Yöneticilerin sunumuyla Türk Ekonomisi ve Ortak yatırım imkanları da tanıtılacaktır.
3 Aralık 2015 tarihinde yapılacak bu organizasyon için sponsorluk bedeli 5.000 TL + KDV’dir. Etkinlik kapsamındaki tüm tanıtım doküman ve araçlarında sponsor kuruluşların isimleri ve logoları yer alacaktır. Sponsor kuruluşları temsilen 1 kişi tüm etkinliklere ücretsiz katılarak, davetli ülkelerden plastik sektörü sivil toplum örgütleri temsilcileriyle temaslarda bulunma fırsatı yakalayacaktır.
Avrupalı plastik sektörü temsilcilerini bir araya getirecek olan Danışma kurulu organizasyonunda, sponsor olan Türk plastik sektörünün temsilcileri, uluslararası bir tanıtım yapma şansını da bulacaklardır. PlasticsEurope Buluşması Sponsorluk talepleri ile ilgili PAGEV'den Sibel Kalyoncu (pagev@pagev.org.tr) ile temasa geçilmesi yeterli olacaktır.

Poliadisyon Nedir?

Poliadisyon farklı cinsten çok sayıda monomerin herhangi bir yan ürün çıkarmadan direkt bir makromolekül oluşturmasıdır. 

Makromolekül oluşumunda büyüme sadece C bağları üzerinden değildir, O,S,N köprüleri ile de gerçekleşebilir. İşlem başında monomerlerin karışım oranlarını değiştirerek yumuşak-elastik ile sert-sünek arasında değişen özellikte poliadisyon ürünleri elde edilir. Teknikte yatak ve dişli çark malzemesinden (poliüretan gibi) döküm ve yapıştırma reçinelerine kadar çeşitli sahalarda kullanılan plastikler, poliadisyon ürünleridir.

SEM Plastik’ten Personele Motivasyon Yemeği


Plastik gıda ambalajı ve dünyanın önde gelen birçok hava yolu şirketi için servis ekipmanları üreten SEM Plastik çalışanları moral ve motivasyon yemeğinde bir araya geldi.

Luxet Restaurant’ta düzenlenen yemeğe SEM Plastik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu’nun yanı sıra şirket çalışanları katıldı. Firma için hazırlanmış geçmişten günümüze özel tanıtım ve faaliyetlerini konu alan slayt gösteriminin ardından kısa bir konuşma yapan Eroğlu “Şirketimizin ilk yıllarında 24 saatte 7500 ürün çıkarabilirken şu an 200 binden fazla ürün çıkarır durumdayız. Şu an ürünlerimizin ulaşmadığı bir ülke kalmadı. Sektörde en iyisini bizler yaptık, en güvenilir tedarikçi ödülünü aldık, son olarak ta BORPLAS’ın Sürdürülebilir İş Ödülü’ne layık görülmesi, başarılı bir çizgide ilerlediğimizi kanıtladı. Yeni ürünlerimiz ile aynı yolda ilerlemeye devam edeceğiz. Katkılarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim” dedi.
Yemek,Lüxet Restaurant’ın fasıl ekibi eşliğinde devam etti.

Zincir Polimerleşmesi

Katılma (zincir) polimerizasyonunda monomer molekülleri, büyümekte olan polimer zincirlerine birer birer ve hızla katılır. 

Hızlı zincir büyümesinden dolayı polimerizasyonun her aşamasında yalnız yüksek mol kütleli polimer ve tepkimeye girmemiş monomer bulunur.
Katılma polimerizasyonunu başlatma yöntemlerinden birisi, serbest radikallerden (çiftleşmemiş elektronu bulunan bileşikler) yararlanmaktır. Kimyasal maddeler kullanılarak veya fiziksel etkenlerden yararlanılarak polimerizasyon ortamında serbest radikaller oluşturulabilir. Örneğin; benzoilperoksit (BPO), azobisizobütironitril(AIBN) türü bazı organik bileşikler ısı etkisiyle serbest radikaller verecek şekilde bozunur.
Ticari polimerlerden polistiren, radikalik katılma polimerizasyonuna yatkın bir monomer olan stirenin katılma polimerizasyonu ile üretilir. Stirenin toluende hazırlanan çözeltisine az miktarda benzoilperoksit katıldıktan sonra (monomere göre kütlece yaklaşık %1) karışım 70-80oC dolayında ısıtılırsa benzoilperoksit, aşağıdaki tepkime ile parçalanır ve iki benzoiloksi radikali verir.
Benzoiloksi radikali (kısaca R*) daha sonra, monomerin π-elektronlarının birisi üzerinden monomerle birleşerek ilk monomerik radikali oluşturur. Bu yeni radikalik aktif merkez ikinci bir monomeri benzer şekilde katar ve polimerizasyon, monomerlerin radikalik aktif zincire ardı ardına katılmasıyla ilerler.
Tablo 1. 1: Bazı basamaklı polimerler ve karakteristik bağları
Sözü edilen adımlar akrilonitrilin polimerizasyonu örnek alınarak aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.
Basamaklı polimerizasyon ve katılma polimerizasyonunun herhangi bir aşamasında ortamda bulunan moleküllerin büyüklükleri açısından karşılaştırıldığında basamaklı polimerizasyon ortamında farklı büyüklükte moleküller, katılma polimerizasyonunda ise monomer molekülleri ve uzun polimer zincirleri bulunur.
Şekil 1.1: Basamaklı polimerizasyon ve katılma polimerizasyonu
Basamaklı polimerizasyonda, polimerizasyon ortamında bulunan her boy molekül birbirleriyle tepkimeye girerek zinciri büyütebilirken katılma(zincir) polimerizasyonunda büyüme tepkimeleri yalnız aktif zincirler ve monomer molekülleri arasındadır.
Aktif polimer zincirleri sonlanma tepkimeleri adı verilen tepkimelerle aktifliklerini yitirir. Polimerizasyon ortamındaki değişik tepkimeler, aktif zincirlerin sonlanmasına neden olabilir. Örneğin; aktif iki zincir, uçlarındaki radikaller üzerinden birleşerek sonlanabilir ve monomer katma yeteneği olmayan kendilerinden daha uzun bir ölü polimer zincirine dönüşebilir. Aktif zincirlerin birisinden diğerine bir atomun aktarılması (genelde hidrojen atomu), bir başka sonlanma türüdür.
Doymuş bağlar taşıyan olefinler (alkenler), asetilenler, aldehitler veya diğer benzeri bileşikler katılma polimerizasyonuyla polimerleşmeye yatkın kimyasallardır.
Şema 1.1: Radikalik katılma polimerizasyonunun ilerleyişi (Akrilonitirlin polimerizasyonu örnek alınmıştır.)
Özellikle vinil klorür, akrilonitril gibi vinil bileşikleri( CH2=CHR) katılma polimerizasyonuna uygun monomerlerdir. Vinilden klorür, metil metakrilat, α-metilstiren türü vinil bileşiklerinden(CH2=CRR veyaCH2=CRR’) bu yöntemle polimerleşebilir.
Tablo 1.2: Bazı katılma polimerleri

Kadınlara Tek Kişilik Plastik Lale Koltuk

Avcılar’da parklara, kadınların yanlarında kendisini rahatsız edecek kimse olmadan oturabileceği lale şeklinde tek kişilik 600 plastik koltuk yerleştirildi.

İlgi gören bu koltukların sayısının 1200’e çıkarılacağı açıklandı. İlçedeki parklarda daha önce yaygın olarak bulunan üçlü oturma gruplarında kadınların rahat oturamadıklarını gördüklerini anlatan Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, şöyle konuştu: “Üçlü oturma gruplarına birer erkeğin oturduğunu, buna karşılık üzerinde geleneksel kıyafetleri bulunan elleri poşetlerle dolu, yorgun olduğu belli bir kadınımızı gördüm. Yıllarca bu ilçede oturdum, doktor olarak görev yaptım. O kadınımızın; banklardan birine otursa; kendisini gören bir tanıdığının ‘Parkta oturuyordu, yanında biri vardı’ diye düşünmesinden çekindiği için oraya oturmadığını biliyorum. Kadınlarımız için temiz, şık, çantasını, poşetini asabileceği, oturacağı zaman, istediği yöne çevirebileceği İstanbul’u simgeleyen lale şeklindeki bu koltukların bizim için uygun olduğunu gördük.” Başkan Toprak, Avcılar’da Kültür-Sanat Parkı’nda siyah ve beyaz, Atatürk Parkı’nda Türk bayrağını simgeleyen kırmızı ve beyaz, çocuk parkları ve diğer alanlara rengarenk tek kişilik 600 plastik lale koltuğu monte ettiklerini, bu sayının yakında 1200’e çıkarılacağını söyledi.
Başkan Toprak, daha önce kullanılan üçlü bankların yerine tek kişilik koltuk uygulamasına geçtiklerini söyledi.

2 Kasım 2015 Pazartesi

Polimerleşme Reaksiyonları

Yüzlerce monomerin birleşmesinden oluşan çok daha büyük makro moleküllere polimer denir.

Çok sayıda monomerin birleşerek büyük moleküller oluşturması olayına ise polimerleşme denir. Ya da “Bir kimyasal tepkimede polimer oluşumuna polimerleşme denir.” şeklinde de bir tanım yapabiliriz. Vagonların her birini monomer olarak düşünecek olursak tren bir polimerdir. Polimerleşme; kondenzasyon polimerleşmesi (iki büyük molekülün birleşerek aradan küçük bir molekülün ayrılması ile oluşan polimer) ve katılma polimerleşmesi (çok sayıda monomerin yan yana gelmesiyle oluşan polimer) olmak üzere ikiye ayrılır.
Resim 1.1: PVC polivinilklorür
Polimerleşmeye yatkın kimyasallar bu iki mekanizmadan birini izleyerek polimer zincirlerine katılır. Basamaklı polimerizasyon üzerinden elde edilen polimerlere basamaklı polimer, katılma polimerizasyonu ile elde edilen polimerlere ise katılma (zincir) polimeri denir.

Fıratpen’in Cumhuriyet Kızları'nda Zafer Jorovic'in

Bu sene 16.’sı gerçekleşen Fıratpen Cumhuriyet Kızları Uluslararası Tenis Turnuvası, tekler finaliyle sona erdi.

İstanbul’daki Tenis Eskrim Dağcılık (TED) Spor Kulübü’nün ev sahipliği yaptığı turnuvanın şampiyonluk maçında Hırvat rakibi Jana Fett’i mağlup eden Sırp Ivana Jorovic, mutlu sona ulaştı.
1 saat 35 dakikada tamamladığı buluşmada Fett’e 6-3, 7-5’lik setlerle üstünlük kuran 18 yaşındaki Jorovic, bu sezon ilk, toplamda altıncı zaferini elde etti. 25 bin dolar ödüllü organizasyonun çiftler kategorisinde ise milli sporcu Başak Eraydın ve Rus partneri Polina Leykina sevinmişti.
Kalabalık bir seyirci topluluğunun izlediği final sonrası yapılan ödül töreninde, Fıratpen Kurumsal İletişim Müdürü Hasan Erhan, TED Yönetim Kurulu Üyeleri Nilgün Kratzer ile Işık Tok ve Turnuva Direktörü Nihat Ulusoy da hazır bulundu.

Polimerlerde Kullanılan Katkı Maddeleri ve Temel Polimer Kimyası Eğitimi

AGDER, gerçekleştirdiği teknik eğitimlerle fark yaratmaya devam ediyor.

PAGDER Dernek Merkezi’nde 19 Kasım 2015 Perşembe günü Polimerlerde Kullanılan Katkı Maddeleri ve Temel Polimer Kimyası Eğitimi gerçekleştirilecektir. Prof. Dr. Nurseli Uyanık tarafından verilecek olan eğitimde yaşamın kaynağı polimerlerin yapısı, sentezi, polimer malzemelerin fiziksel, termal ve mekanik özellikleri, plastiklerde kullanılan katkı maddeleri ile ilgili ayrıntılı bilgilere erişeceksiniz.

  19 Kasım 2015  
Perşembe
Polimerlerde Kullanılan Katkı Maddeleri ve Temel Polimer Kimyası Eğitimi
Saat
10,00-16,00
Yer
PAGDER Dernek Merkezi
Eğitmen
Prof. Dr. Nurseli Uyanık

Ayrıntılı bilgi için; PAGDER’den Selin PORTAKAL ile 444 20 85 | 119 telefon numarasından veya selin.portakal@pagder.org adresinden iletişime geçebilirsiniz.

30 Ekim 2015 Cuma

Geri Dönüşümün Lideri PET Şişeler

Dünyanın sınırlı kaynakları 7 milyara ulaşan nüfusun ihtiyaçlarını karşılayamıyor.Tüm dünya bu tehlikeli gidişata dur demek için kolları sıvadı. Geri dönüşüme odaklanan ülkeler, ‘kullan-at’ alışkanlığının yerine ‘tekrar kullan-geri dönüştür’ anlayışını geliştiriyor. Türkiye’de ise ‘sorumlu endüstri, sorunsuz çevre’ misyonu ile hareket eden plastik sektörünün geri dönüşüm iktisadi işletmesi PAGÇEV’in verilerine göre 2014 yılında toplanan yaklaşık 10 milyar şişe ile ekonomiye 150 milyon liralık katkı sağlandı. Üretim, kullanım ve geri dönüşüm aşamalarında çevre için en avantajlı malzeme olan plastikler; bilinçli tüketilip geri dönüşüme yönlendirildiğinde gerçek değerine ulaşıyor ve ekonomiye olan katkısını artırıyor.
Türkiye’de üretilen PET şişelerin yüzde 50’si geri dönüştürülüyor
Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı’nın (PAGEV) Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi (PAGÇEV) ve Almanya’daki partner kuruluşu IK Industrievereinigung Kunststoffverpackungen e.V. bünyesinde faaliyet gösteren Forum PET, Türkiye ve Almanya’daki pet şişelerin geri dönüşüm karnesini ortak bir çalışma ile gözler önüne serdi. Raporda; 2014 yılında Türkiye genelinde yaklaşık 100 bin ton pet şişe toplanarak geri dönüştürüldüğü ve ekonomiye 150 milyon liraya yakın katkı sağlandığı açıklandı. Türkiye’de üretilen PET şişelerin yüzde 50’sinin geri dönüştürüldüğü bildirildi.
Geri dönüştürülen pet şişelerin kazanımlarının ortaya konduğu araştırmaya göre; 2,5 litrelik bir plastik şişe geri kazanılıp üretimde kullanıldığında 60 Watt’lık bir lambanın 6 saatte tükettiği kadar enerji tasarruf ediliyor. 25 adet geri kazanılmış pet şişeden bir plastik mont elde ediliyor. 2014 yılında Türkiye’de toplanan 82 bin 688 ton pet şişe, ağırlıklı olarak tekstil sektörü için elyaf üretiminde kullanılırken; kalan pet şişelerden halı tabanları, uyku tulumları, giysilerdeki yalıtım maddesi, boya fırçaları, can kurtarma simidi, torbalar, posta kutuları, piknik masaları, çitler, yürüyüş botları, çift bölmeli kovalar, lazer toner kartuşu ve kayışlar üretildi.
Türkiye geri dönüşüm hedeflerini Almanya’yı örnek alarak koymalı
Türkiye’de pet şişelerin geri dönüştürülmesi konusunda birçok Avrupa Birliği ülkesinden iyi bir oran yakalandığını ancak yine de bu seviyenin yetersiz olduğunu belirten PAGÇEV Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu, dünyada bu konuda en başarılı ülkelerin başında Almanya’nın geldiğini ve Türkiye’nin de geri dönüşüm hedeflerini Almanya’yı örnek alarak koyması gerektiğini açıkladı. Eroğlu, “Geri dönüşüm konusunda Almanya’nın başarısı tartışmasız herkes tarafından kabul ediliyor. Almanya’da işbirliği yaptığımız Forum PET ile yaptığımız çalışma sonucunda bir yandan Türkiye’nin pet şişe geri dönüşüm karnesini ortaya koyarken Almanya’nın ulaştığı noktayı da görmüş olduk” dedi.
Araştırma sonuçlarına göre ülkedeki pet şişelerin yüzde 93,6’sı geri dönüştürülüyor. Bu ürünlerin sadece küçük bir kısmı başka ülkelere gönderilerek işleniyor. Gıda ambalajlarında kullanıma uygun yüksek saflığa sahip geri dönüştürülmüş PET malzeme talebi de artıyor. Almanya’da geri dönüştürülmüş PET malzemelerin neredeyse üçte birine yakını, yüzde 32,1’inden yeni PET şişeler üretiliyor. Kalan malzemelerin yüzde 29’u tekstil elyafları, yüzde 27’si endüstriyel kaplama ve yüzde 11’i temizleme maddelerine yönelik jelatin veya şişeler gibi diğer uygulamalar sunan imalatçılar tarafından kullanılıyor. Yüksek geri dönüşüm oranları ve geri dönüşümlü PET’in daha fazla kullanılması sayesinde PET’ten üretilen içecek şişelerinin Almanya’da geri dönüşüm yönetimi ve kaynakların korunmasına katkısı ciddi boyutlara ulaşmış durumda.
Plastik sektörü temsilcileri bilinç çerçevesinde hareket ediyor
Ambalaj kullanan sektörlerin ambalaj atıklarının geri dönüştürülerek ekonomiye kazandırılmasından sorumlu olduğunu dile getiren Yavuz Eroğlu, sözlerine şu şekilde devam etti: “Günümüzde üretimleri ile ekonomiye değer kazandıran ve ambalaj kullanan sektörler, ürünleri nihai tüketiciye ulaştığında yine ambalajları ile atık oluşumuna sebebiyet veriyor. Bu doğrultuda söz konusu ambalaj atıklarının tekrar ekonomiye kazandırılması sorumluluğunun üretim yapan endüstriler tarafından üstlenilmesi gerekiyor. Bizler plastik sektörü temsilcileri olarak bu bilinç çerçevesinde hareket ediyoruz. Yalnızca üretmiyor, sonrasında da ürünlerimizi takip ediyoruz. PAGEV olarak sektörümüzün benimsediği ‘sorumlu endüstri’ anlayışından hareketle; yeşil bir gelecek ve sürdürülebilir bir çevre için kurduğumuz PAGÇEV (Türk Plastik Sanayicileri Araştırma, Geliştirme ve Eğitim Vakfı Geri Dönüşüm İktisadi İşletmesi) ile “geri dönüşüm” konusunda eğitim, bilinçlendirme ve farkındalık çalışmalarımıza devam ediyoruz. Ancak Türkiye’nin geri dönüşümde model olarak alması gerektiğine inandığımız Almanya’daki seviyelere ulaşmak için tüketicilere de büyük sorumluluk düşüyor. Özellikle ambalaj atıklarını kaynağında ayrıştırıp bu şekliyle belediyelere teslim etmeleri önem taşıyor. PAGÇEV olarak plastikten metale, camdan kâğıda kadar her türlü ambalajın geri dönüşümü için belediyelerimizle birlikte çalışıyoruz. Hep birlikte el ele vererek hem çevremiz hem de ekonomimiz için geri dönüşümü daha da yaygınlaştırabiliriz.”
*Almanya örneği

Sentetik Polimer İyonitler

Birçok sentetik polimerin yapımı sırasında petrol kullanılmaktadır.

Her geçen gün yeni bulunan polimer sentez yöntemleri ile sentetik polimerlere yenileri eklenmiştir. Bazı uygulamalar yapılarak doğal polimerlerin kimyasal yapıları değiştirilir ve yeni özelliklere sahip sentetik polimerler elde edilmektedir. Endüstriyel olarak monomerlerden başlanır ve sentetik polimerler sentezlenir. Küçük moleküllerden başlayarak ilk sentezlenen sentetik polimer, fenol ve formaldehitten sentezlenen bakalittir.
Resim 1: Bakalit tutamaklar
Resim2: Fenolün formaldehitle birleşmesiyle oluşan doğal bakalit
Polimer sanayinde dünyada işlenen petrolün %2’si kullanılmaktadır. Bakalit ticari bir ürün hâline gelmiştir. Vana parçaları, bıçak sapı, düğme gibi parçaların yapımında kullanılmaktadır. Polietilen, polistiren, polivinilklorür, Politetrafloroetilen(teflon) vs. birer sentetik polimerdir. Aşağıda bazı sentetik polimerlerin özellikleri açıklanmış olup bazıları da kullanım alanlarına göre tablo hâline getirilmiştir.
Polistiren: Kırılgan, sert, şeffaf, pahalı olmayan kokusuz, işlenmesi kolay, ucuz bir polimerdir. Stirenin polimerizasyonu ile elde edilir. Plastik oyuncak yapımında, elektrikli ev aletlerinde, mobilya kaplamacılığında, plastik bardak ve tabaklarda, televizyon, buzdolabı gibi elektrikli aletlerin taşınmasında kullanılan köpüklerin yapımında kullanılır.
Resim 3: Polistiren malzeme
Politetrafloroetilen (Teflon): Etilendeki hidrojen atomlarının tamamının, flor atomlarıyla yer değiştirmesi sonucu tetrafloroetilen oluşur. Tetrafloraetilen polimerleşerek politetrafloroetileni meydana getirir, diğer ismi teflondur.
Teflonun yapışmama özelliği vardır. Bu özelliğinden yararlanarak tava ve tencereler yapılır. Mekanik dayanımının zayıf olması dezavantajıdır. Değerli bir polimerdir.
Resim 4: Teflon
Resim 5: Teflon tava

Google Yeni İnternet Projesi İçin Balon Kullanıyor

Google internet balon projesi kapsamında 2016 yılında dünya üzerindeki stratosfer tabakasının bir bölümünde internet hizmeti sunabilecek balon servis sağlayıcılarını yerleştirmeyi amaçlıyor.

Google internet balon projesi hakkındaki duyurusunu ilk olarak 2013 yılı Haziran ayı içinde, Yeni Zelanda sınırlarından yaklaşık 30 adet şişirilebilir plastik zarf, şirket tarafından uçurulduğunda yapmıştı.
Google internet balon projesindeki stratosfer tabakasına gönderilen servis sağlayıcı balonlarında, havadan daha hafif ağırlıkta elektronik aygıtlar bulunuyor.
İnternet balon projesindeki bu aygıtlar; veri akışını kontrol etmek için yedek bir alıcı-verici ünite, bir uçuş bilgisayarıyla birlikte GPS konum belirleme cihazı, internet balonunu istenilen yöne doğru itiş gücü oluşturabilecek kontrol sistemi ve son olarak tüm elektronik aksamın enerji ihtiyacının karşılanacağı güneş panelleri bulunuyor.
Google balon projesiyle 4G hızında internet
BBC yayın kuruluşuna konuşan ve BBC Türkçe sitesinde yayınlanan habere göre Google, söz konusu balon güzergahlarının altında yaşayan insanların kesintisiz internet hizmetinden yararlanabileceğini belirterek, 2013 yılının aksine yeni donanımı 4G servis kalitesine yakın hızda bir internet erişimi sunmayı amaçlıyor.
Orijinal adı Loon Projesi olan, Google internet balon projesi Başkan Yardımcısı Mike Cassidy, BBC yayınında konuyla ilgili yaptığı değerlendirmede, Başlarda balonlar 5, 7, 10 gün dayanıyordu. Şimdi 187 güne kadar dayanan balonlarımız var. Fırlatma aşamasında da gelişme kaydettik. Eskiden bir balonun uçurulması bir iki saat sürüyor ve 14 kişi gerektiriyordu. Şimdiyse otomatik vinçle 15 dakikada bir iki-üç kişiyle bir balon uçurabiliyoruz diyor.
İlk Google internet balonu 2016 yılında uçacak
Cassidy, internet balon projesi planlandığı şekliyle yürürse, 2016 yılında hedeflerinden birine ulaşacaklarını belirterek, Dünya çevresini kesintisiz sarmak için 300 dolayında balona ihtiyacımız var. Bir balon rüzgar ile sıradan çıkarsa yerine bir başkası giriyor. Gelecek yıl ilk kesintisiz balon çemberimizi oluşturmayı ve bazı bölgelerde sürekli internet erişimi sağlamayı umuyoruz. Her şey yolunda giderse, daha sonra ilk ticari müşterilerimizle iş yapmaya başlayacağız şeklinde görüş bildiriyor.
Google tarafından stratosfere gönderilen her balon yalnızca altında bulunan 40 kilometre çapındaki alana internet bağlantısı verilebildiği ifade edilen açıklamada, süper basınçlı balonların havadan da hafif çok fazla basınç altına alınmış gazları hapsederek sıkı sıkıya kapatılmış plastik maddeden üretildiği belirtiliyor.

Kondensasyon Polimerleri

Kondenzasyon polimerleri difonksiyonel veya polifonksiyonel moleküllerin reaksiyonuyla oluşur. 

Örneğin glikoller, diaminler ve dikarboksilli asidler, naylon (bir poliamid) ve dakron (Poliester)
Poliesterler: Poliesterler, diol ve dikarboksilik asit arasındaki kondensasyon tepkimelerinden sentezlenebilir.
Resim 1.7: Sera ve çatı yapımında kullanılan geçirgen poliesterler
Poliamitler: Poliesterlere benzer şekilde poliamitler, daimin ve dikarboksilik asitler arasındaki kondensasyon tepkimelerinden sentezlenebilir. 
Resim1.8: Poliamit ürünü şişeler
OH ve-COOH gruplarını birlikte taşıyan bifonksiyonel moleküller:
tepkimesinde olduğu gibi Poliester verecek şekilde veya –NH2 ve –COOH gruplarını birlikte taşıyan bifonksiyonel moleküller,
Tepkimesiyle poliamit oluşturmak üzere kondensasyon tepkimesine girebilirler.
Dikarboksilik asit esterleri ve dioller arasındaki tepkimeler de kondensasyon üzerinden ilerler, tepkimede ayrılan küçük molekül alkoldür.
Kondensasyon tepkimelerine bir başka örnek, diaminlerle dikarboksilik asitklorürler arasında HCl ayrılması şeklinde ilerleyen poliamit sentezidir.
Resim 1.9: Poliamit ABS granür
Atmosfer basıncında yağların polimerleşmesini yapınız.
Kullanılan araç ve gereçler: Porselen kap, ZnO, ısıtıcı.

Kendi Seranızı İnşa Edin


Kış dönemi, sera inşa etmek için mükemmel bir zaman. Sera ürünleri dışarıda çok pahalı olabiliyorken kendi inşa ettiğimiz sera evinde büyüttüğümüz sebzeler, bizim için hem daha sağlıklı hem de daha ucuz olacaktır.
Bu inşalara “hoop house“ (Sera evi) deniyor. Luke Richman-Zonka, Bellingham’da Fairhaven Üniversite’nde insan ekosistem yönetimi bölümünde öğrenci. Aynı zamanda, başlangıç düzeyinde basit bir sera evi inşa etmiş. Richman-Zonka, iyi drenajlı ve güneşten ısıyı en üst seviyede elde edebilmek için güneye karşı bir alanda sera evinin inşa edilmesini öneriyor.
Malzemeler:
  • 9 kazık (Kısa betonarme demirlerinden bambuya kadar her malzeme olabilir)
  •  5 adet 3 metre uzunluğunda, 2,5 cm kalınlığında PVC boru (Eğer daha geniş sera evi inşa ediyorsanız daha kalın borular kullanın)
  •    Halat
  •  En az 4,5 metreye 9 metre boyutunda branda naylonu
  • Torba kıskacı veya tel

Talimatlar:
1. Dört tane bir tarafta, dört tane karşı tarafta olacak şekilde, aralarına 1 metre ara koyarak kazıkları toprağa çakın.
2. PVC borularının uçlarını bir taraftaki kazıklara sokarak sabitleyin, daha sonra boşta kalan uçlarını da karşı taraftaki kazıklara geçirip sabitleyin. Böylece güzel bir yay şeklini almış olacaklar.
3. Bir kazık yardımıyla halatın bir ucunu yere çakıp sabitleyin ve gergin bir biçimde getirip, ilk yayın tepe noktasını sarıp bağlayın. Bağladıktan sonra kesmeyin, aynı gerginlikle, her yayın tepe noktasına işlemi uygulayın.
4. Bütün yayların tepe noktalarını halat ile sabitledikten sonra, ipin diğer ucunu da gergin bir biçimde toprağa sabitleyin.
5. Plastik brandayı yapmış olduğunuz iskeletin üzerine örtün ve tel veya poşet kıskacı ile iyice sabitleyin. Gergin olmasına dikkat edin ama plastiği de yırtmamaya özen gösterin.
6. Her tarafını plastikle kapladığınız seraya bir kapı yapmanız gerekecek. Seranın doğuya bakan kısmındaki plastiği yukarı doğru kıvırarak açabileceğiniz şekilde kesin ve PVC’nin artan kısmını, bunun alt kısmına sabitleyin. Böylece kapıyı PVC’nin etrafına sararak yukarıya kadar açabilir ve tutturabilirsiniz, çıkarken de tekrar açıp yere sabitleyebilirsiniz. Seranın girişini Doğu tarafına açmanız önerilir.
7. Diğer tarafların da rüzgarda açılmasını engellemek için, plastik brandanın uçlarına ağırlık tutturabilirsiniz veya PVC borunun etrafına sararak kanca gibi bir şey ile yere çakabilirsiniz, PVC kancanın uçları yırtmaması için tutuş alanı yaratacaktır.
Sera nasıl yapılır ? 

28 Ekim 2015 Çarşamba

Dünyanın En Hafif Metalini Boeing Yaptı

Dünyanın en büyük uçak üreticilerinden Boeing, yüzde 99'u havadan oluşan dünyanın en hafif metalini icat etti.

Boeing, yakıt tasarrufu yapan uçaklar için kolları sıvadı ve yüzde 99'u havadan meydana gelen dünyanın en hafif metalini yaptıklarını açıkladı.Boeing tarafından yıllardır üzerinde çalışılan Microlattice adlı bu inanılmaz materyal, yapı olarak insan kemiklerini andırıyor.
Dış kısmı son derece sağlam iç kısmı ise boş olan bu materyal, oldukça hafif olmasına rağmen son derece yüksek basınca dayanabiliyor.Projeye öncülük eden araştırmacılardan biri olan Sophia Yang tarafından gözenekli bir polimer yapı olarak nitelendirilen Microlattice, dış yüzeyleri insan saçının binde biri kalınlığında olan içi boş tüplerin iç içe geçmesiyle oluşuyor.
Boeing'e ait HRL Laboratories tarafından geliştirilen Microlattice'in, havacılık sektöründe kullanılmakta olan mevcut aerojel ve köpüklerden 100 kat daha düşük yoğunlukta olmasına rağmen neredeyse titanyum kadar sağlam olduğu ifade ediliyor.
Bu metalin geliştirilmesindeki en önemli amaç ise yakıt tasarrufu sağlamak; zira uçak ne kadar hafif olursa harcanan yakıt da o oranda az olacak.

Fıratpen Cumhuriyet Kızları Tenis Turnuvası 16. Yaşını Kutluyor

İstanbul’daki Tenis Eskrim Dağcılık (TED) Spor Kulübü’nde gerçekleşen toplam 25 bin dolar ödüllü ITF kapalı kort turnuvasının tanıtım toplantısı yapıldı.

Cumhuriyet Bayramı haftasının geleneksel etkinliklerinden Fıratpen Cumhuriyet Kızları Uluslararası Tenis Turnuvası, bu sene 24-31 Ekim tarihleri arasında 16. yaşını kutluyor.
Ev sahibi kulübün tesislerindeki basın toplantısına TED Yönetim Kurulu Başkanı Prof. Dr. Mehmet Tınaz, Fıratpen Kurumsal İletişim Müdürü Hasan Erhan, Uluslararası Tenis Federasyonu (ITF) Süpervizörü Guido Pezzella, TED Tenis Kaptanı Işık Tok, milli tenisçi Başak Eraydın ve Rus tenisçi Irina Khromacheva katıldı.
Cumhuriyetin 92. yılının kutlandığı haftada bu prestijli turnuvayı 16. kez düzenlemekten dolayı yaşadıkları memnuniyeti belirten Başkan Tınaz, katkılarından ötürü Türkiye Tenis Federasyonu’na teşekkürlerini sundu. Tınaz, bu değerli organizasyonda teklerde bir Türk sporcunun şampiyonluğa ulaşmasını temenni ettiklerini sözlerine ekledi.
Turnuvanın ana sponsoru Fıratpen’i temsilen konuşan Hasan Erhan ise böylesine önemli bir turnuvayı destek vermenin kendileri adına gurur verici olduğunu söyledi. Erhan, Türk sporcuların başarılı bir hafta geçirmesinin turnuvayı daha da anlamlı kılacağını ifade etti.
Sponsorlara müteşekkir olduklarını vurgulayan Işık Tok, sporseverleri Tarabya’daki TED Spor Kulübü kortlarına davet ederken, ITF Süpervizörü Pezzella da bu başarılı organizasyonun daha nice yıllar aynı şekilde devam etmesi yönündeki dileklerini iletti.
Son aylarda elde ettiği parlak derecelerle dikkat çeken 21 yaşındaki milli tenisçi Başak Eraydın ise bu gibi organizasyonların Türk tenisinin gelişimi için çok önemli olduğunu, kendi kulübünde başarılı bir hafta geçirmeyi arzuladığını söyledi. Klasmanın 325. basamağındaki Eraydın, ilk turda İtalyan Alberta Brianti ile karşılaşacak.
2010 yılında dünya gençler sıralamasında zirveye çıkmış bir isim olan Rus raket Khromacheva da İstanbul’da olmaktan dolayı çok mutlu olduğunu dile getirirken, turnuvanın gerçekleşmesinde pay sahibi olan herkese teşekkür etti.
24 Ekim’deki eleme maçlarıyla perdesi açılan Fıratpen Cumhuriyet Kızları Uluslararası Tenis Turnuvası’nın çiftler finali 30 Ekim Cuma, tekler finali ise 31 Ekim Cumartesi günü oynanacak.

Sanat İçin Lego Kampanyası Başlattılar

Muhalif aktivist sanatçı Ai Weiwei'in, sergi için Lego firmasına verdiği oyuncak siparişi reddedildi

Danimarka merkezli oyuncak üreticisi Lego’nun Çinli muhalif sanatçı Ai Weiwei’nin Avustralya’nın Melbourne kentindeki Victoria Ulusal Galerisi’nde sergilenecek yeni eserleri için verdiği siparişi ‘plastik blokların siyasi içerikli bir sanat eserinde kullanılmasını istemediği için’ reddetmesinin ardından binlerce sanatsever sosyal medyada Lego bağışı kampanyası başlattı.
Pazar günü Ai Weiwei Instagram hesabında Lego üreticileri ile yaşadığı problemleri anlatan bir paylaşımda bulunmuş ve Danimarkalı şirketin konuya yaklaşımı uluslararası tepki toplamıştı. Ai Weiwei, Lego’nun kendisine ihtiyacı olan plastik blokları satmayı reddetmesinin ‘ayrımcılık ve sansür’ olduğunu iddia etmişti.
Konunun dünya basınının ilgisini çekmesinin ardından Twitter üzerinde (Weiwei için Legolar) hashtag’i altında başlatılan kampanyaya destek verenler hem Lego’yu eleştirdi hem de ünlü sanatçıya kendi evlerindeki Legoları bağışlamak istediklerini belirtti. Ai Weiwei kampanya ile ilgili Twitter üzerinden yaptığı açıklamada kendisine yapılan bağışları kabul etmek için bir yöntem bulmaya çalışacağını söyledi.
Çıkarlarını Korumak İçin
Birçok kişi Lego’nun geçmişte Çin hükümeti ile bir çok sorun yaşayan Ai Weiwei’nin talebini reddederek Çin’deki çıkarlarını korumaya çalıştığına inanıyor. 22 Ekim’de Birleşik Krallık merkezli Mervin Entertainments şirketi Şanghay’da yeni bir lego lunapark’ı kurmak için girişimlere başladığını açıklamıştı. 

27 Ekim 2015 Salı

Elyafı Tanıyalım

Yüksek molekül ağırlığına sahip, düzgün, muntazam yapıya sahip polimerlerdir. Sentetik elyaf olarak kullanılır.

Naylondan yapılmış dokumalar, battaniye ve astarlık kumaş, kord bezi, giyim eşyası, halı ve yer döşemesi yapımında kullanılır.
Resim: Boncuk elyaf

Ağaoğlu’ndan Türkiye’ye Guinness Rekoru


Ağaoğlu Şirketler Grubu, bir dünya rekoruna imza atarak 2770 çalışanın katılımı ile ‘Guinness En Çok Kişiyle Baret Giyme Rekoru’nu kırdı. 

Maslak 1453 projesinde gerçekleşen rekor ile daha önce Kanada’nın Manitoba şehrinde 1306 kişi ile kırılan rekorun yeni sahibi de Türkiye oldu.
Tiyatro sanatçısı Veysel Diker’in sunuculuğunu yaptığını rekor denemesinde şantiye alanında toplanan Ağaoğlu çalışanları beş dakika boyunca baretlerini çıkarmadan bekletildi. Sürenin tamamlanmasının ardından şahitler huzurunda sayım sonucu daha önce 1306 kişi ile Kanada’da olan rekor, 2770 kişi ile Türkiye’nin oldu.
Avrupa’nın en büyük karma projesi Maslak 1453 İstanbul,  bu özelliği ile Guinness En Çok Kişiyle Baret Giyme Dünya Rekoru’nu kırarak ülkemize de bir dünya rekoru kazandırdı. 
‘Guinness Dünya En Çok Kişiyle Baret Giyme Rekoru’ belgesini, Guinness World Records Türkiye Temsilcisi ve Tescilli Hakemi Şeyda Subaşı'nın elinden alan çalışanları adına alan Ali Ağaoğlu, bu ödülün çalışanlarının alın teri olduğunu ve emeğe sonsuz saygı duyduğunu belirtti. 
Tören sırasında Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu başta olmak üzere tüm yönetim kuruluna İTÜ Maden Mühendisliği Bölüm Başkanı Prof. Dr. Orhan Kural tarafından plaket takdim edildi. Öte yandan işçiler tarafından şantiye alanında açılan dev Türk bayrakları da elden ele dolaştırılarak sahneye ulaştırıldı. Ayrıca günün bir başka rekoru da Ağaoğlu Şirketler Grubu Yönetim Kurulu Başkanı Ali Ağaoğlu’nun 2770 kişinin tamamıyla özçekim (selfie) çekmesi oldu.