3 Kasım 2015 Salı

Avrupa’lı Plastik Dernekleri PAGEV Başkanlığında Toplanıyor

Sektörümüz 20,3 milyar dolarlık dış ticaret hacmi ile dünya plastik dış ticaret hacmi içindeki payı % 1,7 düzeyindedir. PAGEV tüm bu göstergeler eşliğinde, Avrupa Plastik Dernekleri'ni İstanbul'da bir araya getirerek, Türkiye plastik sektörünün Avrupa’daki konumunu daha da perçinleyecek adımları atmaktadır.
PlasticsEurope Danışma Kurulu Toplantısı 3 Aralık 2015 tarihinde PAGEV’in başkanlığında İstanbul’da gerçekleştirilecektir. PlasticEurope Avrupa’daki Plastik hammadde ve mamul üreticilerini çatısı altında toplayan etkin bir sivil toplum örgütüdür. PAGEV, bu sivil toplum örgütünün Akdeniz Bölgesi Danışma Kurulu'nun Aktif üyesidir.
PLASTEURASIA Fuarı'nın ilk günü olan 3 Aralık 2015 tarihinde TÜYAP Fuar ve Kongre Merkezi'nde yapılacak etkinlikte Avrupalı ülkelerden gelen plastik sektörü sivil toplum örgütlerinin yetkilileri ile o ülkelerdeki plastik sektörüne yönelik başarılı uygulamalar, sorunlar ve çözüm yolları konusunda görüş alışverişinde bulunulacaktır. PlasticsEurope Toplantısına katılan yurt dışı heyeti program çerçevesinde; 3 Aralıkta PLASTEURASIA Fuar turu ve 2 Aralıkta PAGEV Türk Plastik Endüstri Kongresi'nde de yer alacaktır.  AB içinde kendi ülkelerinde binlerce firmayı temsil eden bu kurum lara, Türkiye’deki aktiviteler ve Yatırım Ajansından Üst Düzey Yöneticilerin sunumuyla Türk Ekonomisi ve Ortak yatırım imkanları da tanıtılacaktır.
3 Aralık 2015 tarihinde yapılacak bu organizasyon için sponsorluk bedeli 5.000 TL + KDV’dir. Etkinlik kapsamındaki tüm tanıtım doküman ve araçlarında sponsor kuruluşların isimleri ve logoları yer alacaktır. Sponsor kuruluşları temsilen 1 kişi tüm etkinliklere ücretsiz katılarak, davetli ülkelerden plastik sektörü sivil toplum örgütleri temsilcileriyle temaslarda bulunma fırsatı yakalayacaktır.
Avrupalı plastik sektörü temsilcilerini bir araya getirecek olan Danışma kurulu organizasyonunda, sponsor olan Türk plastik sektörünün temsilcileri, uluslararası bir tanıtım yapma şansını da bulacaklardır. PlasticsEurope Buluşması Sponsorluk talepleri ile ilgili PAGEV'den Sibel Kalyoncu (pagev@pagev.org.tr) ile temasa geçilmesi yeterli olacaktır.

Poliadisyon Nedir?

Poliadisyon farklı cinsten çok sayıda monomerin herhangi bir yan ürün çıkarmadan direkt bir makromolekül oluşturmasıdır. 

Makromolekül oluşumunda büyüme sadece C bağları üzerinden değildir, O,S,N köprüleri ile de gerçekleşebilir. İşlem başında monomerlerin karışım oranlarını değiştirerek yumuşak-elastik ile sert-sünek arasında değişen özellikte poliadisyon ürünleri elde edilir. Teknikte yatak ve dişli çark malzemesinden (poliüretan gibi) döküm ve yapıştırma reçinelerine kadar çeşitli sahalarda kullanılan plastikler, poliadisyon ürünleridir.

SEM Plastik’ten Personele Motivasyon Yemeği


Plastik gıda ambalajı ve dünyanın önde gelen birçok hava yolu şirketi için servis ekipmanları üreten SEM Plastik çalışanları moral ve motivasyon yemeğinde bir araya geldi.

Luxet Restaurant’ta düzenlenen yemeğe SEM Plastik A.Ş. Yönetim Kurulu Başkanı Yavuz Eroğlu’nun yanı sıra şirket çalışanları katıldı. Firma için hazırlanmış geçmişten günümüze özel tanıtım ve faaliyetlerini konu alan slayt gösteriminin ardından kısa bir konuşma yapan Eroğlu “Şirketimizin ilk yıllarında 24 saatte 7500 ürün çıkarabilirken şu an 200 binden fazla ürün çıkarır durumdayız. Şu an ürünlerimizin ulaşmadığı bir ülke kalmadı. Sektörde en iyisini bizler yaptık, en güvenilir tedarikçi ödülünü aldık, son olarak ta BORPLAS’ın Sürdürülebilir İş Ödülü’ne layık görülmesi, başarılı bir çizgide ilerlediğimizi kanıtladı. Yeni ürünlerimiz ile aynı yolda ilerlemeye devam edeceğiz. Katkılarınızdan dolayı hepinize teşekkür ederim” dedi.
Yemek,Lüxet Restaurant’ın fasıl ekibi eşliğinde devam etti.

Zincir Polimerleşmesi

Katılma (zincir) polimerizasyonunda monomer molekülleri, büyümekte olan polimer zincirlerine birer birer ve hızla katılır. 

Hızlı zincir büyümesinden dolayı polimerizasyonun her aşamasında yalnız yüksek mol kütleli polimer ve tepkimeye girmemiş monomer bulunur.
Katılma polimerizasyonunu başlatma yöntemlerinden birisi, serbest radikallerden (çiftleşmemiş elektronu bulunan bileşikler) yararlanmaktır. Kimyasal maddeler kullanılarak veya fiziksel etkenlerden yararlanılarak polimerizasyon ortamında serbest radikaller oluşturulabilir. Örneğin; benzoilperoksit (BPO), azobisizobütironitril(AIBN) türü bazı organik bileşikler ısı etkisiyle serbest radikaller verecek şekilde bozunur.
Ticari polimerlerden polistiren, radikalik katılma polimerizasyonuna yatkın bir monomer olan stirenin katılma polimerizasyonu ile üretilir. Stirenin toluende hazırlanan çözeltisine az miktarda benzoilperoksit katıldıktan sonra (monomere göre kütlece yaklaşık %1) karışım 70-80oC dolayında ısıtılırsa benzoilperoksit, aşağıdaki tepkime ile parçalanır ve iki benzoiloksi radikali verir.
Benzoiloksi radikali (kısaca R*) daha sonra, monomerin π-elektronlarının birisi üzerinden monomerle birleşerek ilk monomerik radikali oluşturur. Bu yeni radikalik aktif merkez ikinci bir monomeri benzer şekilde katar ve polimerizasyon, monomerlerin radikalik aktif zincire ardı ardına katılmasıyla ilerler.
Tablo 1. 1: Bazı basamaklı polimerler ve karakteristik bağları
Sözü edilen adımlar akrilonitrilin polimerizasyonu örnek alınarak aşağıdaki şekilde gösterilmiştir.
Basamaklı polimerizasyon ve katılma polimerizasyonunun herhangi bir aşamasında ortamda bulunan moleküllerin büyüklükleri açısından karşılaştırıldığında basamaklı polimerizasyon ortamında farklı büyüklükte moleküller, katılma polimerizasyonunda ise monomer molekülleri ve uzun polimer zincirleri bulunur.
Şekil 1.1: Basamaklı polimerizasyon ve katılma polimerizasyonu
Basamaklı polimerizasyonda, polimerizasyon ortamında bulunan her boy molekül birbirleriyle tepkimeye girerek zinciri büyütebilirken katılma(zincir) polimerizasyonunda büyüme tepkimeleri yalnız aktif zincirler ve monomer molekülleri arasındadır.
Aktif polimer zincirleri sonlanma tepkimeleri adı verilen tepkimelerle aktifliklerini yitirir. Polimerizasyon ortamındaki değişik tepkimeler, aktif zincirlerin sonlanmasına neden olabilir. Örneğin; aktif iki zincir, uçlarındaki radikaller üzerinden birleşerek sonlanabilir ve monomer katma yeteneği olmayan kendilerinden daha uzun bir ölü polimer zincirine dönüşebilir. Aktif zincirlerin birisinden diğerine bir atomun aktarılması (genelde hidrojen atomu), bir başka sonlanma türüdür.
Doymuş bağlar taşıyan olefinler (alkenler), asetilenler, aldehitler veya diğer benzeri bileşikler katılma polimerizasyonuyla polimerleşmeye yatkın kimyasallardır.
Şema 1.1: Radikalik katılma polimerizasyonunun ilerleyişi (Akrilonitirlin polimerizasyonu örnek alınmıştır.)
Özellikle vinil klorür, akrilonitril gibi vinil bileşikleri( CH2=CHR) katılma polimerizasyonuna uygun monomerlerdir. Vinilden klorür, metil metakrilat, α-metilstiren türü vinil bileşiklerinden(CH2=CRR veyaCH2=CRR’) bu yöntemle polimerleşebilir.
Tablo 1.2: Bazı katılma polimerleri

Kadınlara Tek Kişilik Plastik Lale Koltuk

Avcılar’da parklara, kadınların yanlarında kendisini rahatsız edecek kimse olmadan oturabileceği lale şeklinde tek kişilik 600 plastik koltuk yerleştirildi.

İlgi gören bu koltukların sayısının 1200’e çıkarılacağı açıklandı. İlçedeki parklarda daha önce yaygın olarak bulunan üçlü oturma gruplarında kadınların rahat oturamadıklarını gördüklerini anlatan Avcılar Belediye Başkanı Handan Toprak, şöyle konuştu: “Üçlü oturma gruplarına birer erkeğin oturduğunu, buna karşılık üzerinde geleneksel kıyafetleri bulunan elleri poşetlerle dolu, yorgun olduğu belli bir kadınımızı gördüm. Yıllarca bu ilçede oturdum, doktor olarak görev yaptım. O kadınımızın; banklardan birine otursa; kendisini gören bir tanıdığının ‘Parkta oturuyordu, yanında biri vardı’ diye düşünmesinden çekindiği için oraya oturmadığını biliyorum. Kadınlarımız için temiz, şık, çantasını, poşetini asabileceği, oturacağı zaman, istediği yöne çevirebileceği İstanbul’u simgeleyen lale şeklindeki bu koltukların bizim için uygun olduğunu gördük.” Başkan Toprak, Avcılar’da Kültür-Sanat Parkı’nda siyah ve beyaz, Atatürk Parkı’nda Türk bayrağını simgeleyen kırmızı ve beyaz, çocuk parkları ve diğer alanlara rengarenk tek kişilik 600 plastik lale koltuğu monte ettiklerini, bu sayının yakında 1200’e çıkarılacağını söyledi.
Başkan Toprak, daha önce kullanılan üçlü bankların yerine tek kişilik koltuk uygulamasına geçtiklerini söyledi.

2 Kasım 2015 Pazartesi

Polimerleşme Reaksiyonları

Yüzlerce monomerin birleşmesinden oluşan çok daha büyük makro moleküllere polimer denir.

Çok sayıda monomerin birleşerek büyük moleküller oluşturması olayına ise polimerleşme denir. Ya da “Bir kimyasal tepkimede polimer oluşumuna polimerleşme denir.” şeklinde de bir tanım yapabiliriz. Vagonların her birini monomer olarak düşünecek olursak tren bir polimerdir. Polimerleşme; kondenzasyon polimerleşmesi (iki büyük molekülün birleşerek aradan küçük bir molekülün ayrılması ile oluşan polimer) ve katılma polimerleşmesi (çok sayıda monomerin yan yana gelmesiyle oluşan polimer) olmak üzere ikiye ayrılır.
Resim 1.1: PVC polivinilklorür
Polimerleşmeye yatkın kimyasallar bu iki mekanizmadan birini izleyerek polimer zincirlerine katılır. Basamaklı polimerizasyon üzerinden elde edilen polimerlere basamaklı polimer, katılma polimerizasyonu ile elde edilen polimerlere ise katılma (zincir) polimeri denir.

Fıratpen’in Cumhuriyet Kızları'nda Zafer Jorovic'in

Bu sene 16.’sı gerçekleşen Fıratpen Cumhuriyet Kızları Uluslararası Tenis Turnuvası, tekler finaliyle sona erdi.

İstanbul’daki Tenis Eskrim Dağcılık (TED) Spor Kulübü’nün ev sahipliği yaptığı turnuvanın şampiyonluk maçında Hırvat rakibi Jana Fett’i mağlup eden Sırp Ivana Jorovic, mutlu sona ulaştı.
1 saat 35 dakikada tamamladığı buluşmada Fett’e 6-3, 7-5’lik setlerle üstünlük kuran 18 yaşındaki Jorovic, bu sezon ilk, toplamda altıncı zaferini elde etti. 25 bin dolar ödüllü organizasyonun çiftler kategorisinde ise milli sporcu Başak Eraydın ve Rus partneri Polina Leykina sevinmişti.
Kalabalık bir seyirci topluluğunun izlediği final sonrası yapılan ödül töreninde, Fıratpen Kurumsal İletişim Müdürü Hasan Erhan, TED Yönetim Kurulu Üyeleri Nilgün Kratzer ile Işık Tok ve Turnuva Direktörü Nihat Ulusoy da hazır bulundu.

Polimerlerde Kullanılan Katkı Maddeleri ve Temel Polimer Kimyası Eğitimi

AGDER, gerçekleştirdiği teknik eğitimlerle fark yaratmaya devam ediyor.

PAGDER Dernek Merkezi’nde 19 Kasım 2015 Perşembe günü Polimerlerde Kullanılan Katkı Maddeleri ve Temel Polimer Kimyası Eğitimi gerçekleştirilecektir. Prof. Dr. Nurseli Uyanık tarafından verilecek olan eğitimde yaşamın kaynağı polimerlerin yapısı, sentezi, polimer malzemelerin fiziksel, termal ve mekanik özellikleri, plastiklerde kullanılan katkı maddeleri ile ilgili ayrıntılı bilgilere erişeceksiniz.

  19 Kasım 2015  
Perşembe
Polimerlerde Kullanılan Katkı Maddeleri ve Temel Polimer Kimyası Eğitimi
Saat
10,00-16,00
Yer
PAGDER Dernek Merkezi
Eğitmen
Prof. Dr. Nurseli Uyanık

Ayrıntılı bilgi için; PAGDER’den Selin PORTAKAL ile 444 20 85 | 119 telefon numarasından veya selin.portakal@pagder.org adresinden iletişime geçebilirsiniz.